Serena Williams nővérét legyőzve 23. GS-sikerét aratta

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.28. 09:23
null
Serena Williams (jobbra) a nővére ellen döntötte meg Steffi Graf csúcsát (Fotó: AFP)
Serena Williams két játszmában (6:4, 6:4) megverte nővérét, Venus Williamset az Australian Open női egyesének döntőjében, ezzel pályafutása 23. Grand Slam-tornagyőzelmét aratta, amivel Steffi Grafot megelőzve az open éra történetének legeredményesebb női játékosává lépett elő. Az immáron hétszeres Australian Open-győztes Serena hétfőtől ismét világelsőnek mondhatja magát.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (50 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 2.)–V. Williams (amerikai, 13.) 6:4, 6:4

ÖSSZEFOGLALÓ

Kilencedszer nézett egymással farkasszemet GS-torna döntőjében a két Williams-testvér. Az eddigi nyolc fináléból hatot Serena nyert, Venus csak kétszer tudta legyőzni húgát. Ezúttal is a fiatalabb testvér számított esélyesnek, ráadásul abban a tudatban lépett pályára, hogy győzelem esetén visszaveszi a vezetést a világranglistán, valamint megelőzi a 22-szeres GS-győztes Steffi Grafot.

MEGELŐZTE GRAFOT, CSAK COURT VAN ELŐTTE
Az open erát tekintve már nincs nála sikeresebb játékos, s összességében is csupán az ausztrál Margaret Court előzi meg (ő 11-et nyert 1968 után).
24 Margaret Court*
23 Serena Williams
22 Steffi Graf
19 Helen Wills*
18 Chris Evert
18 Martina Navratilova
*Wills az open era előtt győzött 19 GS-tornán, Court a 24 elsőségéből 13-at szintén az open era előtt aratott.

A hatalmas tét mindkét klasszis játékára rányomta a bélyegét, az első négy gémben egyikőjük sem tudta megnyerni saját adogatójátékát! Egy ízben Serena például annyira kiakadt, hogy a földhöz vágva eltörte az ütőjét.

A jég az ötödik játékban tört meg, és bár sokat hibázott ő is, Venus végül behúzta a gémet, mindössze egyetlen pontot engedve testvérének (2:3). Serenának már nehezebb dolga volt a saját adogatójátékában, 0:30-ról kellett fordítania, ami nagyszerű szerváinak és Venus hibáinak köszönhetően végül sikerült. Mint utóbb kiderült, a következő gém bizonyult a szett kulcsjátékának, csodálatos röptét követően kegyetlenül kihasználta esélyét Serena, így ismét brékelőnybe került (4:3).

A szett hátralévő részében mindketten hozták adogatójátékaikat, az utolsó gémben Serena semmire nyerte sajátját, így 41 perc után behúzta az első játszmát (6:4). Rossz jel volt ez Venus számára, hiszen az ezt megelőző 27 meccsükön mindössze négyszer tudott nyerni az első játszmát elveszítő Williams.

A második szettben 3:3-ig fej fej mellett haladtak, ekkor következett Venus, és az újabb kulcsfontosságú gém. Az addigi legjobb labdamenet után Serena nyolcadik alkalommal jutott bréklabdához jutott, kihasználni azonban nem tudta, egy nem túl jó második szerva után a hálóba ütötte a labdát. Bár második lehetőségét sem sikerült kihasználnia, harmadszorra már nem hibázott, így két játékra került pályafutása 23. GS-győzelmétől (6:4, 4:3).

Ennek tudatában érezhetően összeszedte magát, és semmire hozta adogatójátékát, még azt is megengedhette magának, hogy Venus viszonylag könnyedén nyerje sajátját (6:4, 5:4).

Serena szervajátékánál utolsó esélyét próbálta megragadni Venus, aki kíméletlenül letámadott, és rögtön előnybe is került. Bár húga egyenlített, egy 24 ütésből álló káprázatos labdamenet után ismét Venus szerzett vezetést. 30:30-nál kulcsfontosságú pont következett, érezte ezt Serena is, meccs-, egyúttal bajnoklabdához azonban nővére hibája miatt jutott. A hálóhoz fellépve rögtön elsőre kihasználta a lehetőséget, így Serena Williams pályafutása hetedik Australian Open-sikerét aratta.

MEGVAN A 23. GS-TORNA-GYŐZELEM
Serena Williams pályafutása 23. Grand Slam-tornagyőzelmét aratta, Ausztráliában hetedszer ülhetett fel a trónra
Australian Open (7)
2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015, 2017
Roland Garros (3)
2002, 2013, 2015
Wimbledon (7)
2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016
US Open (6)
1999, 2002, 2008, 2012, 2013, 2014

A győztes!


S. WILLIAMS: TE VAGY AZ EGYETLEN OKA ANNAK, HOGY ITT ÁLLOK


„Kizárt, hogy nélküled elértem voltam a 23-as számot. A héten aratott győzelmeidnél úgy éreztem, mintha én is nyertem volna. Te vagy az egyetlen oka annak, hogy ma itt állok, köszönöm, hogy inspirálsz engem” – mondta testvérének Serena Williams.

 

„Gratulálok Serenának a 23. győzelméhez! Nagyszerű siker, néhányszor ott voltam vele, valamikor pedig éppen ellenem nyert. Elmondhatatlanul büszke vagyok rá, ő jelenti számomra az egész világot. Nagyon boldog lennék, ha még visszatérhetnék ide. Köszönöm nektek ezt a sok szeretetet!” – hálálkodott Venus.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

MÁSODIK JÁTSZMA

V. Williams–S. Williams 4:6, 4:5, Serena szervál

Utolsó esélyét próbálta megragadni Venus, kíméletlenül letámadott, és rögtön előnybe is került. Bár Serena egyenlített, egy 24 ütésből álló káprázatos labdamenet után ismét Venus szerzett vezetést. 30:30-nál kulcsfontosságú pont következett, érezte ezt Serena is, meccs-, egyúttal bajnoklabdához azonban nővére hibája miatt jutott. A hálóhoz fellépve rögtön elsőre kihasználta, így Serena Williams 6:4, 6:4-re megnyerte az Australian Open női egyes fináléját, 23. GS-sikerét aratva!

V. Williams–S. Williams 4:6, 3:5, Venus adogat

Pazar labdamenettel indult a játék, Venus lecsapását Serena kissé szerencsés ponttal egyenlíti ki. Utána viszont ő hibázik, Venus pedig egy ásszal és egy újabb Serena-hibával 4:5-re szépít – húga még így is a mérkőzésért adogathat.

V. Williams–S. Williams 4:6, 3:4, Serena szervál

Ezúttal nagyon koncentráltan játszik Serena, semmire hozta úgy az adogatását, hogy gyakorlatilag játékba sem került a labda – 10 ásznál jár.

V. Williams–S. Williams 4:6, 3:3, Venus adogat

Az eddigi legjobb labdamenet után Serena bréklabdához jutott, immár nyolcadik alkalommal, kihasználni azonban nem tudta, egy nem túl jó második szerva utána hálóba ütötte a labdát. Második esélyét egy nagyszerű tenyeres hozta meg, élni viszont ezzel sem tudott. Harmadszorra már nem hibázik, Serena Williams két játékra került pályafutása 23. GS-győzelmétől!

V. Williams–S. Williams 4:6, 3:2, Serena szervál

Csodás labdamenetet hozott Serena második adogatása, a végén aztán ő nem tudta átnyesni a hálónál a labdát. Ezután rossz lecsapásánál szerencséje volt, hogy Venus nem tudott élni a lehetőséggel, nővére újabb két hibája azonban elég volt az adogatás megtartásához.

Le sem tagadhatnák egymást...


V. Williams–S. Williams 4:6, 2:2, Venus adogat

Látszik Venuson, hogy mennyire ideges, nagyszerű pont után a hálóba ütötte a labdát. Erős szerváinak köszönhetően a játékot ugyan megnyerte, de össze kell szednie magát, ha meg akarja tartani esélyét a győzelemre.

V. Williams–S. Williams 4:6, 2:1, Serena szervál

Továbbra is váltogatják egymást a szép megoldások és az érthetetlen hibák, ezúttal például Venus elhibázott ziccerével hozta adogatását Serena.

V. Williams–S. Williams 4:6, 1:1, Venus adogat

Venus hibáját Serena nagyszerű tenyerese követte, majd előbbi kettőshibája három bréklabdát eredményezett. Hihetetlen, de hatalmas akaraterővel innen is felállt Venus, Serenának esélye sem volt a brékre. Az idősebbik Williams végül egy vágott szervával vette át a vezetést.

Az első játszma statisztikája

 

V. Williams–S. Williams 4:6, 1:0, Serena szervál

A mérkőzés eleji bizonytalanság óta nagyon jól adogat Serena, ezúttal egy vágott szervával egyenlít a második szettben.

Az eddigi 27 meccsükön mindössze négyszer tudott nyerni az első játszmát elveszítő Williams.

V. Williams–S. Williams 4:6, 0:0, Venus adogat

Egy-egy nyerő ütés, majd ki nem kényszerített Serena-hiba után Venus magabiztosan hozta a második szett első játékát.

Először éppen az Australian Openen játszottak egymás ellen: 1998-ban Venus 7:6, 6:1-re nyert húga ellen.

ELSŐ JÁTSZMA

V. Williams–S. Williams 4:5, Serena szervál

Hatodik nyerő ütését, majd nővére ki nem kényszerített hibáját követően nem hibázott Serena, aki semmire hozva saját adogatását, 41 perc után 6:4-re megnyeri az első szettet. Egyre közelebb a 23. GS-siker!

V. Williams–S. Williams 3:5, Venus adogat

Venus kissé túlnyomja a tenyereseit, hibáját aztán harmadik ászával kompenzálta. 30:30-nál óriási erejű adogatását Serena nem tudta visszaadni, majd egy hasonló szervával megőrzi esélyét a szettben – nem lesz azonban könnyű dolga, hiszen ezúttal Serena adogat majd.

V. Williams–S. Williams 3:4, Serena szervál

Venus nem roppant össze, egészen elképesztő tenyeressel előnybe került, amit aztán egy erős fonákkal tovább növel. A 0:40-hez is meglett volna az esélye, a szép előkészítést után viszont elrontotta a befejezést, ráadásul Serena beütötte ezután az ötödik ászát. Venus újabb hibát vétett, húga pedig befejezte a játékot, 0:30-ról fordítva.

V. Williams–S. Williams 3:3, Venus adogat

Csodálatos röptével jutott bréklabdához Serena, amit aztán gyönyörű ütéssel kegyetlenül kihasznált. Ismét brékelőnyben a hatszoros győztes.

V. Williams–S. Williams 3:2, Serena szervál

Ezúttal nem hibázik Serena, és bár továbbra is hibázgat, ő is behúzta első adogatójátékát.

Venus eddig közel két és fél órával többet töltött a pályán, mint testvére.

V. Williams–S. Williams 2:2, Venus adogat

Az utóbbi percekben sokat segít nővérének Serena, olyan hibákat vét, amiket más ellen biztosan nem követne el, ennek köszönhetően Venus az, aki elsőre hozta saját adogatójátékát.

Összesen nyolcszor találkoztak idáig GS-döntőben, legutóbb 2009-ben, Wimbledonban – Akkor Serena nyert. A fiatalabb Williams egyébként is jobban áll, a nyolc fináléból hatot megnyert, de az összes mérkőzésüket figyelembe véve is vezet 16–11-re.

V. Williams–S. Williams 1:2, Serena szervál

Szépen előkészíti magának Venus a pontokat, a befejéseknél azonban rendre hibázik. Serena sem tud stabilan adogatni, két ász mellett három kettőshibát ütött a játékban, így megint a fogadóé a játék!

V. Williams–S. Williams 1:1, Venus adogat

Érezhető a feszültség mindkét Williams játékán. Ezúttal is bréklabdához jutott a fogadó, Venus viszont okos játékkal hárította. A következő pontnál Serena elcsúszott, ezt pedig az ütője bánta, amit kettétört dühében a fiatalabb Williams. Két tenyeres rontás után végül mégis Serenáé lett a harmadik játék, így rögtön három brékkel indult a döntő!



V. Williams–S. Williams 0:1, Serena szervál

Két gyors Serena-pontot követően Venus agresszív játékkal feljött 30:30-ra. Serena egy ásszal került ismét előnybe, utána viszont kétszer is rontott, így nővére bréklabdához jutott, amit rögtön ki is használt.

V. Williams–S. Williams, Venus adogat

Venus ki nem kényszerített hibájával indult a mérkőzés, Serena pedig elhúzott 40:15-re. Végül szinte lehetetlen helyzetből, nagyszerű tenyeressel rögtön brékelte nővérét.

ELŐZMÉNYEK

A Williams nővérek eddig nyolc GS-döntőt játszottak egymással, Serena hatot, Venus kettőt nyert meg. Egy alkalommal, még 2003-ban az Australian Openen is találkoztak, akkor 6:7, 6:3, 6:4-re Serena győzött. Utóbbi a 29. GS-döntőjére készülhet, mérlege 22–6.

Serena Williams a nyolcadik döntőjére készülhet az Australian Openen, hatot megnyert (2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015), egyet elbukott (2016).

Venus Williams 15. GS-döntőjére készülhet, Ausztráliában a másodikra. Az elsőt 2003-ban testvére ellen három szettben elbukta. Legutóbb 2009-ben volt GS-döntős. A tizennégy GS-fináléból amúgy nyolcat (!) játszott Serena ellen. Pályafutásuk során már 27 alkalommal néztek farkasszemet: Serena 16, Venus 11 mérkőzést nyert meg.

Martina Navratilovát követően a hétszeres GS-győztes (Wimbledon 5; US Open 2) Venus Williams a második legidősebb GS-döntős lesz a női mezőnyben. Előbbi kiválóság 37 évesen játszott az 1994-es wimbledoni fináléban, Venus Williams 36 éves és 225 napos.

Venus Williams: „A húgom félelmetesen játszik, ő a legjobb. Nem lesz könnyű meccs, de az esélyek ellenére képesnek érzem magam a győzelemre.”

Serena Williams: „Ő a legkeményebb ellenfelem, senki sem vert meg annyiszor, mint Venus. Nem számít, hogy mi történik a döntőben, mindketten győztesek vagyunk.”

A KÉT JÁTÉKOS ÚTJA A DÖNTŐIG

Venus Williams (amerikai, 13.) Serena Williams (amerikai, 2.)
1. forduló Kozlova (ukrán) 7:6, 7:5 Bencic (svájci) 6:4, 6:3
2. forduló Vögele (svájci) 6:3, 6:2 Safárová (cseh) 6:3, 6:4
3. forduló Tuan Jing-jing (kínai) 6:1, 6:0 Gibbs (amerikai) 6:1, 6:3
Nyolcaddöntő Barthel (német) 6:3, 7:5 Strycová (cseh, 16.) 7:5, 6:4
Negyeddöntő Pavljucsenkova (orosz, 24.) 6:4, 7:6 Konta (brit, 9.) 6:2, 6:3
Elődöntő Vandeweghe (amerikai) 6:7, 6:2, 6:3 Lucic-Baroni (horvát) 6:2, 6:1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik