Babos Tímea bátran játszott, de nem volt esélye a továbbjutásra

KLEIN RON (Melbourne), HARMATH ÁKOS (Budapest)KLEIN RON (Melbourne), HARMATH ÁKOS (Budapest)
Vágólapra másolva!
2019.01.16. 03:00
null
Babos 95 perc alatt búcsúzott (Fotó: AFP)
Egyetlen női főtáblásunk, Babos Tímea két játszmában kikapott az ötödik kiemelt amerikai Sloane Stephenstől a Rod Laver Arena szerdai nyitómérkőzésén.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (60 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, 2. FORDULÓ
Sloane Stephens (amerikai, 5.)–Babos Tímea 6:3, 6:1

Magyar teniszező nyitotta meg az Australian Open szerdai programját a centerpályán, a Rod Laver Arenában. A női egyes második fordulójában Babos Tímeára az ötödik kiemelt Sloane Stephens várt, akivel jól ismerik egymást, hiszen az amerikaival három junior Grand Slam-tornát nyertek párosban.

Az első labdamenettől kezdve érződött, hogy Babos többet kockáztat, ami elengedhetetlen Stephens ellen, hiszen amint lerövidültek a magyar játékos ütései, azonnal behúzta a pontot riválisa. A kockáztatás persze több hibával is járt, de a soproni játékosnak nem volt választása – az ausztrál közönség pedig nagy tapssal jutalmazta, hogy kifejezetten szép pontokat nyert meg.

Az adogatójátéka viszont nem volt elég stabil, Stephens egymás után jutott el a bréklabdákig, a hetediket értékesítette is. Nem könnyítette meg a teniszezők dolgát, hogy ugyan az elmúlt napokhoz képest némileg alacsonyabb volt a hőmérséklet, de folyamatosan változott az, hogy a szerválónak a szemébe süt a nap, vagy egy felhő biztosítja az árnyékot, ráadásul a szél is felerősödött időnként.

Ezzel az összecsapás elején az amerikai klasszis sem tudott mit kezdeni, ő is elveszítette adogatójátékát, ám 4:3-nál megint elvette Babosét, így aztán a játszma megnyeréséért szervált. Ez sem ment könnyen, de a hatodik szettlabdájánál a vonalbíró hiába látta bent Babos ütését, a sólyomszem szerint jócskán kint volt, szóval 6:3-mal mehettek pihenni a játékosok.

A második játékrészt rögtön brékkel nyitotta Stephens, méghozzá egy, a találkozóra igencsak jellemző ponttal: Babos végig irányította a labdamenetet, az amerikai oldalvonaltól oldalvonalig futott, ám mentései valahogy mindig a pályán belül értek földet, a magyar teniszező pedig a sokadik nagy ütését elrontotta. Ő viszont – ahogyan azt edzője, Nikola Horvat kérte tőle – a hibák után is a következő feladatra koncentrált, így aztán egy fájó, elveszített labdamenet után is képes volt nagyszerű pontot nyerni.

Stephens viszont folyamatosan emelte játékának színvonalát, hosszan, keményen és pontosan ütötte a labdákat, amivel az adogatásaival bajlódó Babos nem tudott mit kezdeni, 3:1-nél megint brékelt az amerikai – természetesen egy sikeres sólyomszem-lehívással… –, innentől pedig már csak az volt a kérdés, hogy meddig tart az összecsapás.

Végül 1 óra 35 perc után, 6:3, 6:1-es végeredménynél fogtak kezet a hálónál. Babos női párosban a francia Kristina Mladenoviccsal, vegyes párosban Fucsovics Mártonnal szerepel még az év első Grand Slam-tornáján.

„Összességében pozitív és jó meccset játszottunk, sajnálom, hogy az eredmény nem ezt mutatja. Erre a versenyre nem úgy érkeztem, hogy megnyerem, hanem az volt a célom, hogy jó hozzáállással és magatartással élvezzem a játékot. Ez működött, végig küzdöttem, és hiszek abban, hogy a tenisz majd jön, azok a labdák, amiket be kellene ütni, de kicsúsznak, idővel jó helyen pattannak le. Nem hittem volna, hogy Sloane ennyire stabil lesz, minden labdamenet minimum tíz ütésből állt, hihetetlenül nehéz megnyerni ellene a pontot. Ha visszafogom magam, ő gyorsít, ha pedig megütöm a labdát, benne van a rizikó. Nem ad könnyű labdát, elképesztő” – mondta egyebek között Babos Tímea a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. A 25 éves magyar teniszező bővebb nyilatkozatát ide kattintva olvashatják.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
NŐI EGYES, 2. FORDULÓ
Barty (ausztrál, 15.)–Vang Ja-fan (kínai) 6:2, 6:3
Martic (horvát, 31.)–Vondrousová (szlovák) 6:4, 7:5
Szasznovics (fehérorosz)–Kontaveit (észt, 20.) 6:3, 6:3
Pavljucsenkova (orosz)–Bertens (holland, 9.) 3:6, 6:3, 6:3
Garcia (francia, 19.)–Hives (ausztrál) 6:3, 6:3

FÉRFI EGYES, 2. FORDULÓ
Cicipasz (görög, 14.)–Troicki (szerb) 6:3, 2:6, 6:2, 7:5
Baszilasvili (grúz, 19.)–Travaglia (olasz) 3:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3
Berdych (cseh)–Haase (holland) 6:1, 6:3, 6:3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik