Wozniacki az Australian Open női bajnoka, ő az új világelső

Vágólapra másolva!
2018.01.27. 09:18
null
Caroline Wozniacki révbe ért (Fotó: AFP)
Az Australian Open női döntőjében Caroline Wozniacki nagy csatában 7:6, 3:6, 6:4-re legyőzte az első kiemelt Simona Halepet, a dán teniszező ezzel az első Grand Slam-sikerét aratta, és 2012 után újra a világranglista élére ugrott.

 

 

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES
DÖNTŐ
Caroline Wozniacki (dán, 2.)–Simona Halep (román, 1.) 7:6, 3:6, 6:4

Nemcsak az Australian Open női egyesének a trófeája – és a hozzá járó 4 millió dollár –, volt a tét a döntőben, hanem a világelsőség is.

Persze a román Simona Halep már Melbourne-be is elsőként érkezett, ugyanakkor a finálé előtt 2. dán Caroline Wozniacki is több mint egy éven át volt már ranglistavezető, és kereken hat év után ülhetett vissza a trónra, ami WTA-rekord.

Viszont akármilyen sikeresek – ketten együtt majd' 48 millió dollárt kerestek, amiben még nem volt benne a mostani Australian Open-díjazásuk –, még egyikük sem nyert Grand Slam-tornán, és abban is hasonlítanak, hogy a mostani fináléba vezető úton mindketten kénytelenek voltak meccslabdákat hárítani – az open érában ez az első alkalom, hogy ez mindkét döntősre igaz.

Az egymás elleni eredmények alapján Wozniacki lehetett a bizakodóbb: a hat mérkőzésükből négyet, a legutóbbi hármat ő nyerte, ráadásul ő csak 9 órát és 59 percet játszott idén Melbourne-ben, Halep viszont 11 órát és 51 percet.

Mindezek után Halep legelső adogatását elvette Wozniacki, ami előtt és után is hozta a saját játékát, úgyhogy gyorsan ellépett 3:0-ra. Innentől kéz a kézben haladtak, viszont amikor 5:3-nál a dán már a játszmáért adogatott, akkor Halep brékelt! Sőt, utána lendületből semmire hozta a szervagémjét is, úgyhogy 5:5-nél kiegyenlítődött az állás.

Ezután a szett természetesen rövidítésbe torkollott. Azonban a tie-break maga már nem tartott soká: a kifejezetten jó színvonalú teniszben Wozniacki volt a (még) jobb, és 7–2-re nyert, vele pedig az első szettet 7:6-ra.

A másodikban 1:1 után jött egy maratoni játék: Halep 11 percnyi szenvedés és négy bréklabda hárítása után tudta hozni az adogatását, ezzel lett 2:1.

3:2 után viszont orvosi szünetet kért – kezdte megtenni hatását a hőség és a magas páratartalom, illetve, hogy a román majd' két órával többet játszott az előző fordulókban. Megmérték a vérnyomását, a pulzusát, pirulákat is kapott, de aztán felpattant, és ment vissza a pályára – mint a helyszínen kimutatták, csak 1 százalékkal égetett el több energiát, mint az ellenfele.

Nem is látszott a játékán a kótyagosság, ugyanis a következő gémben brékelt, majd 15–40-ről, három bérklabdát hárítva a sajátját is hozta, és vele a szettet 6:3-ra – közben viszont a bal combját is elkezdte fogni, húzta a lábát és az ütőjére támaszkodva pihent nagyokat...

Először a torna során életbe léptették a hőségszünetet is, úgyhogy mindkét játékos fújhatott tíz percet a 29-30 fokos hőségtől és 58-59 százalékos páratartalomtól távol, a légkondicionált öltöző mélyén.

Miután visszatértek a pályára, a harmadik szettet Wozniacki kezdte, hozta az adogatását – utána viszont négy brék sorjázott, mígnem Halep megtartott szervagémjével 3:3-nál végre visszaálltak a dolgok a rendes kerékvágásba.

Elképesztő labdamenetek szöktek egyébként a játékba, akadt 17, de még 23 ütéses is, miközben a játékosok egyaránt a fizikai és lelki tűrőképességük határán mozogtak, hiszen itt két és fél órája kínozták már egymást, ráadásul mindketten két Grand Slam-döntőben jártak korábban, és mindketten elveszítették mind a kettőt…

De nem volt megállás, a döntőnek mennie kellett tovább, ugyanakkor Halep 4:3-as vezetésénél Wozniacki is orvosért küldetett, még egy ragtapaszt is kapott a térde alá, majd a fájdalmas és szorult helyzetében brékelt, és 4:4-re álltunk!

Sőt, mivel utána a saját adogatását is hozta, Halep már a mérkőzésben maradásért ment szerválni.

De nem maradt a meccsben, mert az első kettős hibáját a legrosszabbkorra időzítette, így Wozniacki el is vette az adogatását, és megnyerte pályafutása első Grand Slam-trófeáját!

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

CAROLINE WOZNIACKI AZ AUSTRALIAN OPEN 2018-AS KIÍRÁSÁNAK BAJNOKA!

HARMADIK JÁTSZMA

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 6:3, 4:5 – Halep szervál

Halep a hálóba ütött egy tenyerest, majd egy hosszabb labdamenetet kemény tenyeres kereszttel nyert meg. A következő adogatásban a vezetőbíró felülbírálta a vonalbírót, a challenge aztán bebizonyította, hogy tévedett, Halepé lett az újabb pont. A román aztán kettőshibát ütött, ezután pedig elképesztő labdamenetet fordított a maga javára Wozniacki. A következő ismét jó labdamenetet hozott, Halep pedig a hálóba ütött egy fonákot. Véget ért a döntő!

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 6:3, 4:4 – Wozniacki adogat

Halep több tenyerest is rontott, és bár Wozniacki megnyerte a játékot, nem volt olyan magabiztos, mint amit egy adogató mutatni szokott általánosságban. Ez a meccs azonban más, itt most lehet, hogy fogadóként könnyebb nyerni.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 6:3, 4:3 – Halep szervál

Wozniacki kíméletlenül kihasználta Halep egy-egy gyengébb szerváját, de semmi harmincról egyenlített a román. Ebben a játékban a dán is megmutatta, hogy mekkorát tud küzdeni – ő is visszabrékelt.

Wozniacki ápolást kért, a térdét ragasztják a dánnak.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 6:3, 3:3 – Wozniacki adogat

A folytatásban is érezhetően Halep irányított egészen semmi harmincig, akkor aztán Wozniacki összeszedte magát és a román is belehibázott. Negyven harminc után Halep szerzett pontot egy jó ritörnnel, a játék vége megint az övé lett. Sorozatban három gémet nyert meg a román, a mérkőzésen először vezet.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 6:3, 2:3 – Halep szervál

Most talán minden visszaállt a rendes kerékvágásba, Halep hozta az adogatását. Wozniacki mintha kicsit elbizonytalanodott volna. A következő játékban meglátjuk.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 6:3, 1:3 – Wozniacki adogat

Újabb lehetőség Halep előtt, egy pontot veszítve megint brékelt a román. Most rendre a fogadó teniszezik jobban.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 6:3, 1:2 – Halep szervál

Újabb fordulat, semmire hozta a fogadójátékát Wozniacki. Ez magabiztos játék volt a dántól.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 6:3, 0:2 – Wozniacki adogat

Több mint két órája játszanak már. Halep agresszív ritörnöket ütött, negyven tizenötre meglépett, ám fordított Wozniacki. Később láthattunk 23 ütéses labdamenetet, több fordulatot és remek megoldásokat. Halep végül a hatodik bréklabdáját használta ki. Nagyon fontos játék lehet ez a meccs végeredményét illetően.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 6:3, 0:1 – Halep szervál

BRÉK! Halep második szervái nagyon lassúak, ezekre jól kontrázik Wozniacki. Végül mégsem feltétlenül csak ezek miatt brékelt a dán, a román kissé belefáradt ebbe a játékba.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 6:3, 0:0 – Wozniacki adogat

Fogadóként harminc semmire meglépett Halep, innen szedte össze magát Wozniacki, és ha nem is könnyen, de megnyerte a döntőszett első gémjét.

Visszatértek a főszereplők, folytatódik a meccs!

A 101 éves Nancy Valos (balra) és 100 éves barátnője, Josie Wright a lelátón jól bírta a meleget (Fotó: AFP)
A 101 éves Nancy Valos (balra) és 100 éves barátnője, Josie Wright a lelátón jól bírta a meleget (Fotó: AFP)

 

A nagy hőségre való tekintettel 10 perc szünet után folytatódik a mérkőzés!

Az előző szettben 7 bréklabdája volt Wozniackinak, ám egyet sem használt ki közülük.

MÁSODIK JÁTSZMA

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 5:3 – Halep szervál

Wozniacki szépen mozgatta meg Halepet, úgy tűnt visszabrékel. Ekkor megrázta magát a román, előbb a háló segítségével, majd a saját jó játéka eredményeként egyenlített, sőt, a dán hibája miatt szettlabdához jutott. Ekkor egy könnyű tenyerest hosszúra ütött a világelső. Ezúttal közel hét percig húzták el a játékot, és ismét Halep nyert. Szünet után jöhet a döntőjátszma!

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 4:3 – Wozniacki adogat

Halep már a combjához is odakapott, sántikál, mindenesetre a játékán ez nem látszik meg, Wozniacki hibáira építve egy remek tenyeressel megnyerte a játékot és brékelt.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 3:3 – Halep szervál

Az előző adogatójátékában rezgett a léc Halepnek, ezt most sokkal magabiztosabban húzta be, igaz az utolsó pont megszerzésében a szerencse is közrejátszott.


Simona Halep ápolási szünetet kért (Fotó: AFP)
Simona Halep ápolási szünetet kért (Fotó: AFP)


Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 3:2 –
Wozniacki adogat

A kisebb pauza a dánt zavarta meg jobban. Legalábbis eleinte, mert semmi harminc után fordított, majd Halep széles labdájával megnyerte a játékot.

Halepet végül nem ápolták, hanem „csak” megvizsgálták. Jöhet a szetten belüli hatodik játék!

Érdekesség, a 2014-es wimbledoni torna óta Wozniacki 33–2-re áll azokon a meccseken, amiken megnyerte az első szettet.

Fontos megjegyezni, a mérkőzés győztese lesz a világelső. Halep megerősítheti a pozícióját, míg Wozniacki 2012 január után kerülhet vissza a trónra. Ez WTA-rekordhosszúságú idő lenne.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 2:2 – Halep szervál

Hasonló magabiztossággal megnyerte a játékát Halep is, azonban a gém végén ápolást kért, nem érzi túl jól magát, hosszabb szünetre van szüksége.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 2:1 – Wozniacki adogat

Wozniacki a saját gémjét nem szerette volna olyan sokáig húzni, mint az előző játék volt, negyven semmire meglépett. Ezt követően Halep szerzett pontot, majd kettőshibát vétett a dán, hogy aztán a román hosszú ritörnjével behúzza a játékot.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 1:1 – Halep szervál

Gyönyörű fonák kereszttel került előnybe Wozniacki, Halep egy jó tenyeressel egyenlített. Két hosszabb (váltott eredménnyel záruló) labdamenetet követően bréklabdához jutott a dán, de a román kis szerencsével egyenlített. Óriási adok-kapok alakult ki, végül négy bréklabdát hárítva majd' 11 perc után megnyerte a játékot Halep. Kérdés, ez mennyi energiát vett ki belőle.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 1:0 – Wozniacki adogat

Nem elég erősek Halep ritörnjei, ezt aztán keményen megkontrázza Wozniacki és szinte azonnal lezárja az adogatást. A dán semmire hozta a szervagémjét.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:7, 0:0 – Halep szervál

Semmi negyvenről két pontot szerzett a dán, ám Halep időben kapcsolt, a következő adogatással hibára kényszerítette Wozniackit.

Az idő egyébként Wozniackinak dolgozik, a mérkőzés előtt ő csak 9 órát és 59 percet játszott idén Melbourne-ben, Halep viszont 11 órát és 51 percet.


Caroline Wozniacki így küzdött élete első Grand Slam-trófeájáért (Fotó: AFP)
Caroline Wozniacki így küzdött élete első Grand Slam-trófeájáért (Fotó: AFP)

 

ELSŐ JÁTSZMA

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 6:6 – Wozniackikezd

A két játékos közös történetének első rövidítésében 2:0-ra meglépett a dán, majd Halep egy jó szervával szépített. Újabb két könnyű pontot szerzett adogatóként Wozniacki, ezután hiába küzdött, remek labdamenetet nyert meg a román (2:4). A térfélcserét követően jól koncentrált a saját adogatásaira Wozniacki, magabiztos játékkal 6:2-re növelte az előnyét. A lendület kitartott, 50 perc után tie-breakkel nyerte meg az első szettet a dán (2:7).

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 5:6 – Halep szervál

A saját adogatójátékában most már nem nagyon hibázik Halep, két pontot veszített ugyan, de rövidítésre mentette a szettet.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 5:5 – Wozniacki adogat

Fantasztikus labdamenettel és Wozniacki pontjával kezdődött a 11. játék. Újra a magabiztosabb énjét láthattuk a dánnak, semmire hozta a szervagémjét, ezzel ismét előnybe került.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 4:5 – Halep szervál

Most már Halep irányít. Az első pont után két ászt ütött, majd egy újabb ásszal felérő szervával semmire hozta az adogatójátékát és egyenlített.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 2:5 – Wozniacki adogat

HOPPÁ, brékelt Halep. Megérezte a vérszagot a román, ehhez persze az is kellett, hogy Wozniacki a meccsen először megremegett. Három bréklabdához jutott Halep, ebből csak kettőt (az egyiket ásszal) hárított a dán. Ez fordulópont lehet!

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 2:5 – Halep szervál

Zsinórban tíz megnyert adogatás után kétszer hibázott Halep, harminc mindről aztán behúzta a játékot, ezzel játszmában maradt.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 2:4 – Wozniacki adogat

A játék során láttunk egy 17 ütéses labdamenetet, amelyet Wozniacki nyert meg, pedig sokáig Halep irányított. A dán azzal a lendülettel a következő labdamenetben le is zárta gémet.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 1:4 – Halep szervál

Ugyan Halep szerváinak a 90 százalékát visszaadja Wozniacki, a labdameneteket tekintve egyre magabiztosabb a román. Ezt a játékot is semmire hozta a világelső.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 1:3 – Wozniacki adogat

A saját szervagémjében viszont továbbra is magabiztos a dán. Negyven semmi után kettőshibát ütött, majd a román hibájával zárult a játék.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 0:3 – Halep szervál

A korábbiakhoz képest sokkal agresszívabban lépett fel Halep, a játék során szinte végig az alapvonalhoz szorította Wozniackit. A román semmire hozta az adogatását.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 0:2 – Wozniacki adogat

Tizenöt mind után egy kemény tenyeres kereszttel fordított Halep, innentől azonban már csap Wozniacki-pontok következtek. A dán szépen mozgatja az ellenfelét, csúnyán mondva rájátszik ellenfele bokasérülésére.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 0:1 – Halep szervál

Itt az első brék. Halep szervagémjét is a dán irányította inkább, jó ritörnöket ütött és a hosszabb labdameneteket is ő nyerte.

Simona Halep (román, 1.)–Caroline Wozniacki (dán, 2.) 0:0 – Wozniacki adogat

Wozniacki ellentmondást nem tűrő adogatójátékával kezdődött a döntő. Semmi negyvenet követően Halep egy szép fonák röptével szerzett pontot, de ez csak a játékon belüli szépítésre volt elég.

ELŐZMÉNYEK

Azt is mondhatnánk, hogy nem történt meglepetés, hiszen a torna első két kiemeltje jutott be a döntőbe. A két hölgynek azonban korántsem volt ilyen egyszerű útja a fináléig, Halep ugyanis Davis ellen három, Kerber ellen két meccslabdát hárított, míg Wozniacki kétszer hajtott végre ilyen bravúrt Fett ellen – ez az első női GS-döntő, amelyben mindkét finalista hárított meccslabdát a verseny során.

Mindketten az első Grand Slam-elsőségükre hajtanak, és közös még bennük, hogy egyaránt két-két GS-finálét játszottak már a pályafutásuk során: a román 2014-ben és 2017-ben veszített a Roland Garros döntőjében, a dán 2009-ben és 2014-ben a US Openen bukott finálét.

Egy érdekesség, amelyből semmire sem következtethetünk: az Australian Open döntőjében 16-szor játszott egymás ellen az első két kiemelt, és a mérleg szerint nyolcszor az első kiemelt nyert, nyolcszor a második.

Az egymás elleni meccseket tekintve Wozniacki 4–2-re vezet, az előző három összecsapásukat a dán nyerte meg.

ÚT A DÖNTŐIG
Simona Halep (román, 1.)
Caroline Wozniacki (dán, 2.)
1. forduló
Aiava (ausztrál) 7:6, 6:1
Buzarnescu (román) 6:2, 6:3
2. forduló
Bouchard (kanadai) 6:2, 6:2
Fett (horvát) 3:6, 6:2, 7:5
3. fordulóDavis (amerikai) 4:6, 6:4, 15:13
Bertens (holland, 30.) 6:4, 6:3
Nyolcaddöntő
Oszaka (japán) 6:3, 6:2
Rybáriková (szlovák, 19.) 6:3, 6:0
NegyeddöntőKa. Plísková (cseh, 6.) 6:3, 6:2
Suárez-Navarro (spanyol) 0:6, 7:6, 2:6
Elődöntő
Kerber (német, 21.) 6:3, 4:6, 9:7
Mertens (belga) 6:3, 7:6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik