Djokovics a fináléban, Federer csak a „kivégzést” úszta meg

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.28. 09:42
null
Novak Djokovics a hatodik döntőjére készülhet az Australian Openen (Fotók: Reuters)
A címvédő Novak Djokovics négy szettben (6:1, 6:2, 3:6, 6:3) megverte a négyszeres győztes Roger Federert az Ausztrál Nemzetközi teniszbajnokság elődöntőjében, ezzel pályafutása során hatodszor jutott be a melbourne-i Grand Slam-torna fináléjába. A világelső szerb a döntőben Andy Murrayvel vagy Milos Raoniccsal találkozik.

 


AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (44 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 1.)–A. Radwanska (lengyel, 4.) 6:0, 6:4
Kerber (német, 7.)–Konta (brit) 7:5, 6:2

FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Federer (svájci, 3.) 6:1, 6:2, 3:6, 6:3
Pénteken játsszák
Murray (brit, 3.)–Raonic (kanadai, 13.)

Izgalmas, kiélezett, hosszú mérkőzésre számítottunk, de két szett után nagyon úgy tűnt, hogy nem kapjuk meg. A világelső Novak Djokovics, aki a torna korábbi szakaszában sebezhetőnek tűnt – pláne egy Federer-kaliberű játékosnak –, az első két játszmában minden képzeletet felülmúló teniszt mutatott be, és a statisztikusok már azt keresgélték a történelemben, hogy Roger Federer mikor szenvedte el eddigi legsúlyosabb vereségét a GS-tornákon. (A 2008-as Roland Garros döntőjében Rafael Nadallal szemben 6:1, 6:3, 6:0-ra maradt alul.)

S. WILLIAMS–KERBER DÖNTŐ A NŐKNÉL

Serena Williams a 30. Grand Slam-elődöntőjében valósággal leütötte a pályáról a negyedik kiemelt Agnieszka Radwanskát. A világelső az első szettet húsz perc alatt 6:0-ra megnyerte, míg a másodikban (6:4) egyszer elvesztette az adogatójátékát, de a győzelme így sem forgott veszélyben. A játék képéről sokat eláruló statisztikai adat, hogy Serena 42 nyerőt ütött, míg Radwanska csak négyet, a mérkőzés 64 percig tartott.

A hatszoros Australian Open-győztes (2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015) amerikai a hetedik döntőjére készülhet Melbourne-ben, a Radwanska elleni mérlegét 9–0-ra módosította, és még mindig csak egy szettet veszített el a lengyellel szemben.

Serena Williams szombaton a 22. GS-sikeréért lép pályára, amivel utolérné az open érában rekordernek számító, az abszolút örökrangsorban a 24-szeres bajnok Margaret Court mögött második helyen álló Steffi Grafot.

Serena a döntőben Angelique Kerberrel találkozik, aki véget vetett a magyar származású Konta Johanna tündérmeséjének. A hetedik kiemelt német pályafutása első Grand Slam-döntőjét játszhatja, miután két játszmában megverte a rengeteget hibázó, 36 ki nem kényszerített hibát ütő brit teniszezőt.

A 2013-as wimbledoni bajnokságon döntőt játszó Sabine Lisicki menetelése óta Kerber az első német, aki GS-versenyen bejutott a fináléba.

A szombati nap két főszereplője, Serena Williams és Angelique Kerber eddig hatszor találkozott egymással, ötször az amerikai nyert, Kerber legutóbb 2012-ben győzött.

A szerb klasszis 54 perc alatt 6:1, 6:2-re hozta az első két szettet, Federer messze elmaradt a legjobbjától, de a felek közötti hatalmas különbség elsősorban Djokovics érdeme volt.

A harmadik játszmában aztán magára talált a korábbi világelső, aki 3:2-nél kihasználta a negyedik bréklabdáját, és a meccsen először elvette Djokovics adogatójátékát – az előnyét pedig a játszma végéig meg is őrizte (6:3).

A negyedik szettben Djokovics kezdte az adogatást, semmi 30-ra állt, de fordított. Ezek után 4:3-ig bréklabdáig sem jutottak el a fogadók. Ekkor azonban emlékezetes játék következett. Djokovics 30:0-ra vezetett, majd Federer a meccs, de lehet, hogy a torna legszebb labdamenetével egyenlített (30:30). A svájci röptéje után a szerb átemelt, Federer utolérte a labdát, majd Djokovics lecsapását is visszaadta, aztán fonákkal elütötte a vonalat. A svájci aligha gondolta volna, hogy több pontot ezt követően már nem is nyer – pedig ez történt.

A címvédő 30:30-nál a háló hathatós közreműködésével elütött Federer mellett, majd egy remek fogadással brékelte a négyszeres bajnokot. Az utolsó gémben Djokovics semmire hozta az adogatójátékát.

Federer számára az első két játszmában úszott el a továbbjutás, de kis szerencsével nagyobb csatára késztethette volna Djokovicsot, aki eggyel kevesebb nyerőt ütött (22–23) vetélytársánál. Kulcsfontosságú a ki nem kényszerített hibák száma, Federer 51-szer rontott, Djokovics csak 20-szor.

A szerb játékos 23–22-re módosította a Federer elleni örökmérlegét, és karrierje hatodik Australian Open-döntőjére készülhet – az eddigi ötöt megnyerte.

A másik ágon a brit Andy Murray és a kanadai Milos Raonic csap össze a legjobb négy között. A mérkőzést pénteken 9.30 órától rendezik.

Roger Federer búcsúzik Melbourne-től
Roger Federer búcsúzik Melbourne-től

 

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

4. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 3:6, 6:3 – DJOKOVICS A DÖNTŐBEN!
A meccs utolsó játéka nem tartogatott izgalmakat, Djokovics semmire hozta a gémet, és pályafutása során hatodszor bejutott az Australian Open döntőjébe!

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 3:6, 5:3 Djokovics adogat – a meccsért.
A MÉRKŐZÉS LEGSZEBB LABDAMENETÉT LÁTTUK
– amit Federer nyert meg, de a svájci így is elveszítette a szervagémjét. Semmi harminc után Federer egy jó adogatással javított, majd szenzációs fonák elütéssel egyenlített. Utána Djokovics a háló segítségével elütött Federer mellett, aki bréklabdánál második adogatásnál feljött a hálóhoz, amit Djokovics könyörtelenül kihasznált.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 3:6, 4:3 Federer adogat.
A világelső ismét érvényesítette az akaratát adogatóként, Federernek nem sok esélye volt, 40:15-nél a szerb befejezte a játékot.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 3:6, 3:3 Djokovics adogat.
Többször is hibára késztették egymást a felek, Federernek segítettek az adogatásai, és egyenlített.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 3:6 3:2 Federer adogat.
Djokovics ütött egy ki nem kényszerített hibát az adogatójátéka során, de egy ásszal lezárta a gémet, és ismét előnybe került.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 3:6 2:2 Djokovics adogat.
Djokovics játékának a színvonala esett, sokkal kiegyenlítettebb lett a meccs. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy folyamatosan irányítsa a játékot. Hamarabb meg is nyerhette volna, ha 40:15-nél nem üt hosszút. Aztán a következő adogatással megoldotta.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 3:6, 2:1 Federer adogat.
Federer magabiztos volt, pillanatok alatt viszonylag könnyen, semmire nyerte a játékot.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 3:6 1:1 Djokovics adogat.
Djokovics gyorsan elment 30:0-re, aztán milliméterek hiányoztak a 40:0-hez. Ehelyett feljött Federer, de csak időlegesen, mert Djokovics megnyerte a gémet.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 3:6, 1:0 Federer adogat.
Federer kisebb hullámvölgy után újra magára talált, és némi küszködéssel ugyan, de hozta a gémet.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 3:6 Djokovics adogat.
Megjött a vihar, ezért behúzták a tetőt. Federer a háló segítségével szerezte az első pontot, majd Djokovics a hálóba ütött. Végül csak sikerült neki megnyernie az adogatójátékát.

3. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 3:5 Federer adogat.
Federer a szettért adogathatott, és felgyorsult játékkal akarta megszerezni az áhított pontokat. Djokovics inkább koncentrált, de mégis Federer jutott játszmalabdához. Ezt azonban nem tudta beütni. A harc folytatódott, újabb Federer-játszmalabdával, de ezúttal is mentett Djokovics. Az idegőrlés folytatódott, mert egy jó szerva után megint jöhetett a játszmalabda. És ez már sikeres volt!

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 2:5 Djokovics adogat.
Óriásit küzdött Federer ebben a játszmában, és akár a szettet is megnyerheti. Djokovics azonban nem akarta átengedni a gémet, és simán behúzta.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 2:4 Federer adogat.
Az utolsó szalmaszálba kapaszkodott Federer ezzel a brékkel, és nem lankadt a lendülete. Így aztán meg is nyerte az adogatójátékát.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 2:3 Djokovics adogat.
A meccs első kettős hibája Djokovicsé volt. Látszott, hogy Federer nagyon felszívta magát, és két bréklabdához jutott. Csakhogy ez sem volt neki elég, Novak egyenlített. Federer újra bréklabdához jutott, de ezúttal is hibázott. Rendkívül hosszú volt a játék, Djokovics végül ásszal került nyerő helyzetbe, de Federer mentett. Jött egy újabb ász, de jött az egyenlítés is. Aztán egy szinte befuthatatlan labdát ért el Federer, és bréklabdához jutott, és a meccsen először elvette Djokovics adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 2:2 Federer adogat.
Djokovics úgy jutott bréklabdához, hogy egészen kivételesen pörgetett el Federer mellett. Az volt a kérdés, hogyan tudja ezt feldolgozni Federer. Jól tudta, mert befutott a hálóhoz, és kétszer is remekül röptézett. Ezzel a kritikus pont aztán átlendítette a holtpontot, ez pedig az adogatójáték megnyeréséhez vezetett.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 1:2 Djokovics adogat.
Djokovics ebben a gémben gyorsan tudatosította, hogy azért ne tápláljon túl nagy reményeket Federer, és nullára nyerte.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 1:1 Federer adogat.
A közönség szimpátiája Federeré, ez lehet az egyetlen esélye. Kellő lelkesedéssel is játszott a svájci, és viszonylag könnyen hozta is az adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2, 0:1 Djokovics adogat.
Djokovics türelmesen játszott, Federer nagyon küzdött, de könnyebbnek látszó labdákat is rontott, így aztán nehéz helyzetbe került. Ahonnan nem is tudott kimászni, mert Djoko ásszal hozta a gémet.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 6:2 Federer adogat.
Hatalmas üdvrivalgás fogadta, hogy Federer első adogatása ász lett. Aztán Djokovics apró pontokkal fordított. Federer azonban nem adta fel, visszakapaszkodott, és megnyerte az adogatását.

2. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 5:2 Djokovics adogat.
Pillanatok alatt lett 40:0, majd ahogy kell, Djokovics semmire hozta is az adogatását, ezzel megnyerte a második játszmát is.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 5:1 Federer adogat.
Federer nagyot küzdött, és lehetősége volt megnyerni az adogatójátékát, de Djokovics valahová siethet, mert nem hagyta neki, sőt játszmalabdához jutott. Ezt Federer hárította, de aztán szomorúan konstatálta, hogy Djokovicsnak újból esélye lett a szett megnyerésére. Ez sem jött össze azonban a szerbnek. Így aztán Federer végre meg tudott nyerni egy játékot.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 4:1 Djokovics adogat.
Egyre kevesebb szót volt érdemes vesztegetni a látottakra, mert Djokovicsnál ötször annyi volt a nyerő ütés, mint a rontott. Federerre rá sem lehetett ismerni, és amikor a gém végén a hálóba ütött, érezhető volt, ez a szett valószínűleg elment.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 3:1 Federer adogat.
Federer jól kezdett, de aztán egy egészen kivételes mentés után Djokovics demoralizáló pontot szerzett, majd átvette az irányítást. Ráadásul szerencséje is volt, mert a hálóról is a szerbnek kedvezően pattant meg a labda. Hát, ezt az adogatójátékot is elbukta Federer...

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 2:1 Djokovics adogat.
Az első pont ugyan Federeré lett, de aztán visszaállt a világ rendje, és Djokovics agresszív ütései rendre pontot értek. Federer egy szép röptével visszaküzdötte magát, hogy aztán egy ászértékű adogatással Djokovics lezárta a gémet.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 1:1 Federer adogat.
A közönség szimpátiája Federeré, de a hibáit ez sem tudja ellensúlyozni. Pillanatok alatt 40:0 lett Novaknak. Bántóan egyenlőtlen eddig a „küzdelem”. El is bukta az adogatását Federer.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, 0:1 Djokovics adogat.
A szerb gyorsan kétpontos előnybe került, ezt ráadásul egy ásszal is megfejelte. Simán hozta nullára az adogatójátékát.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 6:1, Federer adogat.
A rövid szünet sem hozott különösebb változást a játékban. Novak Djokovics kiválóan teniszezett, ráadásul Federer a hálónál könnyű labdát rontott. Utána azonban rögtön javította a hibáját. Djokivics azonban megint bréklabdát szerzett, de nem tudta megnyerni a gémet. Sőt, Federer átvette a kezdeményezést, és megnyerte a játékot.

1. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 5:1 Djokovics adogat.
Ez eddig nagyon egyoldalú... Annyira pörög Djokovics, hogy Federernek valamit elő kellene szednie a zsákból, mert rendkívül egyenlőtlen a küzdelem. Egészen csodálatos volt, ahogy Djokovics kiszorított pozícióból tökéletesen ütött el Federer mellett. Két játszmalabdához is jutott Djokovics. Az elsőt Federer szenzációs ütéssel mentette, de aztán egy ász értékű adogatással 22 perc alatt meglett az első játszma.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 4:1 Federer adogat.
Federer küzdött, mint malac a jégen, de ez a küzdés küszködéssé alakult. Nem tudott mit kezdeni Djokovics nagyszerű elütéseivel, és rendszeresen hosszút ütött. A rövid és a hosszú labdameneteket is elvesztette Federer, így az adogatójátékát is.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 3:1 Djokovics adogat.
Az előző játékot Djokovics kissé „lelazázta”, de a saját adogatásával már nem viccelt. Ellentmondást nem tűrően támadta Feder alapvonalát, de 40:0 után nem tudott rögtön nyerni, mert előbb a svájci ütött el mesterien, utána pedig könnyűt rontott. Némi koncentrálás után azonban csak behúzta a gémet.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 3:0 Federer adogat.
Felharsant a taps, amikor Federer végre pontot szerzett. A közönség is megérezte, hogy a svájci mintha megérkezett volna a meccsbe. Pillanatok alatt 40:0 lett, majd behúzta az utolsó pontot is.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 2:0 Djokovics adogat.
Djokovics egyáltalán nem hagyta, hogy Federer támadjon, ezért a svájcinak egyfolytában reagálnia kellett, de ezt nem sokáig tudta tartani, így rendszeresen széleset ütött. Amikor röptézni indult a hálóhoz, Djokovics mesterien ütött el mellette, és ezzel meg is nyerte az adogatójátékát.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), 1:0 Federer adogat.
Djokovics magasan pörgő labdákkal nehezítette meg Federer dolgát, egészen odáig, hogy két bréklabdához jutott. Federer elbizonytalanodott, első adogatásai nem voltak jók, és el is ment az adogatójátéka.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–FEDERER (svájci, 3.), Djokovics adogat.
Djokovics igen erőteljesen kezdett, és bár Federer agresszíven támadta a labdákat, a szerb pillanatok alatt elhúzott 40:0-re, majd egy ász értékű adogatással megszerezte az első gémet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik