Aus. Open: 19 éves tini hiúsította meg Williamsék meccsét

Vágólapra másolva!
2015.01.28. 08:20
null
A 19 éves Madison Keys pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el (Fotó: Reuters)
A világelső amerikai Serena Williams 6:2, 6:2-re megverte a tavalyi finalista szlovák Dominika Cibulkovát az Australian Open női egyesének negyeddöntőjében, ezzel bejutott a legjobb négy közé, ahol a testvérét, Venust búcsúztató 19 esztendős honfitárs, Madison Keys lesz az ellenfele. A férfiaknál a címvédő svájci Stanislas Wawrinka a US Open-döntős japán Nisikori Keit, míg a négyszeres győztes Novak Djokovics a kanadai Milos Raonicot győzte le három játszmában.

 

A világranglista 35. helyén álló Madison Keys három játszmában legyőzte a 2003-as döntős Venus Williamset, ezzel pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratva, 19 évesen elődöntőt játszhat egy Grand Slam-tornán. A wimbledoni teniszbajnokságon tavaly a harmadik fordulóig jutó fiatal amerikai az első szettben 2:3 után sorozatban négy játékot nyert meg, a második játszmában azonban hiába állt fel 1:4-ről, dupla brékhátrányból, 34 esztendős honfitársa egyenlített.

A döntő szettben Venus Williams kétszer is lépéselőnybe került, ám az időközben kisebb sérülése miatt ápolást kérő Keys mindkét esetben visszavette elvesztett adogatójátékát, sőt 5:4-nél a legfontosabb pillanatban ismét brékelte az első szervákkal ekkor már hadilábon álló Venust.

MAGYAR SIKEREK A JUNIOROKNÁL

A juniorok versenyében a legjobb 16 között a 16 esztendős, ötödik kiemelt Gálfi Dalma nyolc-nyolc nyerőt és ászt ütve 7:5, 7:5-re legyőzte az orosz Anna Blinkovát, ezzel bejutott a negyeddöntőbe, ahol a spanyol Aliona Bolsova Zadoinovval játszik. A fiúk férfi párosában a Valkusz Máté, Louis Wessels duó 7:6, 6:2-es győzelmet aratott a japán Tokuda Renta, Jamaszaki Dzsumpei kettős felett. A magyar, német páros a döntőbe jutásért az ausztrál Jake Delaney, Marc Polmans duóval csap össze.

A 2000-es bajnok Lindsay Davenport tanítványa, a 34 nyerőt ütő Keys az elődöntőben az első helyen kiemelt Serena Williamsszel találkozik, aki esélyt sem adott a tavalyi döntős Dominika Cibulkovának.

Az ötszörös Australian Open-győztes, de 2010-es sikere óta a negyeddöntőnél tovább nem jutó amerikai 65 perc alatt elintézte a szlovák hölgyet, aki csak bréklabdáig jutott a meccsen, de egyiket sem tudta kihasználni. A 11.-ként rangsorolt Cibulkovának a világelső ellen már nem fért bele, hogy alacsony termete miatt gyengébb az adogatójátéka – egy ászt ütött, míg Williams tizenötöt.

A felek eddig ötször játszottak egymással, a 18-szoros Grand Slam-bajnok mindannyiszor nyert, és eddig csak egy szettet veszített a Viktorija Azarenka elleni nyolcaddöntőben ellenállhatatlanul játszó Cibulková ellen.

A férfiaknál a címvédő Stanislas Wawrinka visszavágott a 2014-es US Open negyeddöntőjében elszenvedett vereségért a japán Nisikori Keinek, aki feleannyi nyerőt ütött a mérkőzésen, mint svájci riválisa (23, ill. 46). A negyedik kiemelt svájcinak az első szettben három játszmalabdára volt szüksége ahhoz, hogy előnybe kerüljön, a másodikat három bréklabda hárítása után szerválta ki, míg a harmadik szett rövidítésében 6–1-es előnyénél öt meccslabdát szórakozott el, de 7–6-nál már befejezte a meccset. Az utolsó labdamenet volt Wawrinka századik megnyert pontja a meccsen.

A 2014 és 2015 januárjában összességében 19 meccses győzelmi sorozatot építő Davis-kupa-győztes játékos az elődöntőben a kanadai Milos Raonicot kiejtő négyszeres bajnok Novak Djokoviccsal találkozik, akit tavaly a legjobb nyolc között drámai mérkőzésen felülmúlt.

Az esti program záró mérkőzésén a szerb kiválóság kevesebb nyerőt és ászt ütött, mint Raonic, ám szokásához híven nagyon stabilan játszott. A második adogatásai után a labdamenetek 89 százalékát megnyerte, és mindössze 17 ki nem kényszerített hibája volt. Izgalmakat csak az első szett tartogatott, ez rövidítésben dőlt el (7–5), a második és a harmadik játszmában Djokovics korán brékelőnybe került, melyet nem is engedett ki a kezéből.

Arról, hogy a kanadai játékosnak mennyi esélye volt brékelni a szerbet, mindent elárul, hogy a világelső az utolsó nyolc adogatójátékában négy pontot veszített – abból kettőt az utolsó gémben, amikor meccslabdánál ütött egy kettős hibát.

A két játékos egymás elleni mérlegében Djokovics már 5–0-ra vezet.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (40 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 1.)–Cibulková (szlovák, 11.) 6:2, 6:2
Keys (amerikai)–V. Williams (amerikai, 18.) 6:3, 4:6, 6:4
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
S. Williams (amerikai, 1.)–Keys (amerikai)
Makarova (orosz, 10.)–Sarapova (orosz, 2.)

FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Wawrinka (svájci, 4.)–Nisikori (japán, 5.) 6:3, 6:4, 7:6
Djokovics (szerb, 1.)–Raonic (kanadai, 8.) 7:6, 6:4, 6:2
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb, 1.)–Wawrinka (svájci, 4.)
Berdych (cseh, 7.)–Murray (brit, 6.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik