Áttörés: Babos Tímea megnyerte a monterreyi WTA-tornát!

Vágólapra másolva!
2012.02.27. 00:47
null
Babos Tímea a győztesnek járó trófeával (Fotó: wtatennis.com/Claudio Guajardo)
Címkék
Babos Tímea nyerte meg a mexikói Monterreyben megrendezett, 220 ezer dollár összdíjazású WTA-tornát, miután a fináléban két játszmában, 1:21:23 óra alatt nyert a román Alexandra Cadantu ellen. A fiatal magyar játékos pályafutása első WTA-tornagyőzelmét aratta.

 

1. játszma

ÁTTÖRÉS A VILÁGRANGLISTÁN IS

A monterreyi győzelem a világranglistán is hatalmas ugrást eredményezett Babos Tímea számára. A 18 éves magyar tehetség 39 helyet javított – a legfrissebb rangsorban a 68. helyen áll. A legjobb százban Babos ugrott a legnagyobbat előre az előző listához képest. A mexikói tornán elődöntőbe jutó Arn Gréta három helyet javítva a 65. helyen áll. A közvetlen élmezőnyben (az első négy helyen) nem történt változás.

A LEGFRISSEBB RANGLISTÁT ITT OLVASHATJA!

Cadantu szervált először a mérkőzésen, amelynek kezdésére mindkét játékos maximálisan rákoncentrált, így négy és fél perc alatt jutott előnyhöz az adogató. A folytatás már gördülékenyebben ment: Babos két perc alatt nullára hozta a saját játékát, és egyenlített. Sajnos, a példa ragadós volt, megtette ezt a román ellenfél is, de ez volt az utolsó igazán nagy dobása a szett során. Amíg ugyanis Babos lényegesen simábban hozta saját adogatásait, addig a román szerváinál öldöklő csata folyt a pályán. Sőt, 2:2 után Babos brékelt! Nem is akárhogyan!

Előbb két gémlabdát hárított, majd egyenlítés után előnyhöz jutott, és nyeregben is maradt. A magyar teniszező 5:3-as vezetésénél közel járt az újabb brékhez, és a szettelőnyhöz, de azt még „túlélte" Cadantu.

Így Babos adogathatott a játszmáért, és pillanatok alatt három labdát is összehozott magának ehhez. Akkor azonban megremegett, elbizonytalanodott. Csinált egy kettős hibát, majd ellenfele egy második szerva után – zsinórban hármat rontott a mi lányunk – már kapaszkodni látszott. A harmadik szettlabdára azonban sikerült odakoncentrálnia a magyarnak, igaz, az első szervája ott sem sikerült, de ki törődött már azzal (6:4).

2. játszma

Az összkép a második szett elején sem változott: amíg Babos viszonylag könnyedebben, román ellenfele annál nehezebben jutott hozzá saját adogatójátékához. Feltűnő változás volt az első szetthez képest, hogy mindkét játékos lényegesen jobban megbecsülte első szerváját, és abból jobban is gazdálkodott.

Ez így ment egészen 4:4-ig, amikor a magyar megint el tudta nyerni ellenfele adogatását. Már 30:40-nél jó esély mutatkozott erre, de Cadantu ezt még mentette, nem úgy a második lehetőséget, amit kihasznált Babos, aki a győzelemért (játszma, mérkőzés, torna) adogathatott. Ekkor már nem remegett meg a keze, pillanatok alatt elhúzott 40:0-re, így három labdája lett egy mérföldkőhöz, amit elsőre össze is tudott hozni (6:4).

Babos ezzel a győzelemmel visszavágott román ellenfelének – nem mellékesen utóbbi is pályafutása első WTA-döntőjét vívta –, aki tavaly egy ITF-versenyen három szettben még legyőzte őt.

WTA-TORNA, WHIRLPOOL MONTERREY OPEN, MONTERREY
(220 000 dollár, kemény pálya)
EGYES, DÖNTŐ
Babos (magyar)-Cadantu (román) 6:4, 6:4
ATP 250-ES TORNA, OPEN 13, MARSEILLE (512 750 euró, kemény pálya)
EGYES, DÖNTŐ
Del Potro (argentin, 4.)–Llodra (francia) 6:4, 6:4
ATP 250-ES TORNA, COPA CLARO, BUENOS AIRES (484 100 dollár, salak)
EGYES, DÖNTŐ
Ferrer (spanyol, 1.)–Almagro (spanyol, 2.) 4:6, 6:3, 6:2
ATP 500-AS TORNA, REGIONS MORGAN KEEGAN CHAMPIONSHIPS, MEMPHIS (1 155 000 dollár, kemény pálya)
EGYES, DÖNTŐ
J. Melzer (osztrák)–Raonic (kanadai, 4.) 7:5, 7:6
WTA-TORNA, MEMPHIS WTA INTERNATIONAL EVENT, MEMPHIS
(220 000 dollár, kemény pálya)
EGYES, DÖNTŐ
Arvidsson (svéd)–Erakovic (új-zélandi, 4.) 6:3, 6:4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik