Cicipasz három szettben legyőzte Thiemet az ATP-vb döntőjében

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2019.11.17. 18:50
null
A 21 éves vb-újonc, Cicipasz nyerte meg a londoni döntőt (Fotó: AFP)
A londoni ATP-világbajnokság döntőjében a görög Sztefanosz Cicipasz fordított, így 6:7, 6:2, 7:6-ra legyőzte az osztrák Dominic Thiemet.

 

ATP-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON (9 000 000 dollár, kemény pálya)
DÖNTŐ
Sztefanosz Cicipasz (görög, 6.)–Dominic Thiem (osztrák, 5.) 6:7, 6:2, 7:6

ÖSSZEFOGLALÓ

Az élete első világbajnokságán szereplő Sztefanosz Cicipasz önbizalommal telve várhatta a döntőt, hiszen a legjobb négy között két játszmában búcsúztatta Roger Federert. Igaz, az 5. kiemelt Dominic Thiem – akinek ez már a negyedik vb-je volt – sem érdemtelenül jutott el a fináléig, a négy között a címvédő Alexander Zverevet győzte le, míg a csoportkörben Federer és Novak Djokovics sem jelentett számára akadályt.

A londoni O2 Aréna tömött lelátói előtt az első játszmában egyik teniszező sem kockáztatott igazán, mind a ketten elsősorban a saját szervajátékaikra koncentráltak. Nem véletlen, hogy Cicipasznak három, Thiemnek csak két bréklabdája volt, s élni egyikük sem tudott ezekkel, így a tie-break következett. A rövidítés első labdamenetében az osztrák rögtön minibrékelőnybe került, majd a görög hiába egyenlített, egy újabb brékkel Thiem megnyerte az első játszmát. 6:7

Ettől Cicipasz egyáltalán nem esett össze, sőt sebességet váltott, és állva hagyta az ellenfelét. A 21 éves görög elvette Thiem első két adogatását, míg a sajátjait egyaránt semmire hozta. 4:0 után Thiem kétszer még hozta az adogatását, de brékelnie nem sikerült, így a második játszmalabdáját értékesítő Cicipasz gyorsan egyenlített. Az első játszma 66 perces volt, míg a második mindössze 26 percig tartott… 6:7, 6:2

A döntő játszmában Cicipasz ott folytatta, ahol a másodikat abbahagyta, kis híján ismét azonnal brékelte Thiemet, aki ezúttal két bréklabdát is hárítva megúszta ezt. Ezt követően Cicipasz kétszer is semmire hozta az adogatását, közte pedig már tényleg sikerült elvennie az osztrák szervajátékát. Ekkor úgy tűnt, semmi és senki sem állíthatja meg a vb-újoncot, Thiem azonban a hatodik gémben visszabrékelt, majd a folytatásban ismét jött a biztonsági játék mind a két oldalról, így másodszor is a rövidítésre maradt a döntés.

Az első szervák jól sikerültek, ez követően Cicipasz kétszer is elvette Thiem adogatását, így 4–1-re elhúzott. Az osztrák nem adta fel, visszabrékelt és egyenlített (4–4), a vezetést azonban nem tudta átvenni. Cicipasz ezt kihasználta, és az első meccslabdáját értékesítve megnyerte a világbajnokságot. 6:7, 6:2, 7:6

ATP Tour on Twitter

Hold it high, @StefTsitsipas Your 2019 #NittoATPFinals champion : @TennisTV https://t.co/XpnMcr4Vst



JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

3. JÁTSZMA

Sztefanosz Cicipasz (görög, 6.)–Dominic Thiem (osztrák, 5.) 6:7, 6:2, 7:6

13. JÁTÉK – RÖVIDÍTÉS 6:7, 6:2, 6:6

Thiem szervája jó volt, majd Cicipasz is hozta mind a két adogatását (2–1). Két ki nem kényszerített hiba Thiemtől, Cicipasz brékelőnybe került (4–1). Thiem nem esett össze, egy remek fonák után a görög a hálóba küldte a labdát. Ezt követően jött egy nyerő ütés is az osztráktól, így azonnal visszabrékelt (4–3). Thiem egyenlített, majd ütött egy hosszút, így Cicipasz nagyon közel került a győzelemhez (5–4). Egy hosszú labdamenet végén Thiem egyenese a hálóban kötött ki, így Cicipasz mérkőzéslabdához jutott (6–4). Cicipasz szervája remek, Thiem nem tudja a pályán tartani a labdát, így a vb-újonc görög nyerte meg a londoni tornát. 6:7, 6:2, 7:6

12. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 6:7, 6:2, 5:6

Cicipasz széleset ütött, majd Thiem egy hosszút. A görög egy nyerővel a vezetést is átvette, majd egy ki nem kényszerített hibával növelte az előnyét. Az osztrák szépített, de egyenlíteni nem tudott, Cicipasz egy jó szervával hozta a szervagémet. Jöhet a rövidítés!

11. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 6:7, 6:2, 5:5

Thiem remek nyerővel kezdett, utána viszont kockáztatott, így újabb kettős hibát ütött. Az osztrák agresszív támadójátéka újabb két pontot ért, majd egy ásszal megnyerte az adogatását. Cicipasz a rövidítésért adogathat.

10. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 6:7, 6:2, 4:5

Cicipasz egy ásszal nyitott, majd három újabb remek szerva jött, amikre szintén nem volt válasza az osztráknak, így a görög semmire hozta a gémet, és egyenlített.

9. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 6:7, 6:2, 4:4

Thiem az előző szervajátékához hasonlóan, nagyon magabiztosan adogatott, egymás után három nyerőt ütött. Ezúttal viszont nem tudta semmire hozni az adogatását, mivel ütött egy kettős hibát. Ez nem zavarta meg, egy újabb nyerővel lezárta a gémet. Cicipasznak a meccsben maradásért kell adogatnia.

8. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 6:7, 6:2, 3:4

Cicipasz egy jó szervával indított, majd egy remek labdamenet végén Thiem egyenlített. Cicipasz egy pazar fonákkal visszavette a vezetést, majd egy ki nem kényszerített hibával növelte az előnyét. Az osztrák még szerzett egy pontot, de egyenlítenie már nem sikerült, Cicipasz hozta az adogatását.

7. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 6:7, 6:2, 3:3

Thiem új erőre kapott a bréktől, remek teniszt bemutatva semmire hozta az adogatójátékát.

6. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 6:7, 6:2, 3:2

Thiem került előnybe, majd egy hosszú labdamenet végén hosszút ütött. 15:15 után egymás után két pontot szerzett az osztrák, így két bréklabdához jutott. Cicipasz az elsőt hárította, a másodikat viszont már nem tudta, így Thiem a meccs folyamán először brékelte.

5. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 6:7, 6:2, 3:1

Ezúttal Thiem is remekül szervált és irányította a játékát, el is húzott 40:0-re. Cicipasz nem engedte el a gémet, egymás után két pontot is szerzett, de egyenlítenie nem sikerült, az osztrák egy ásszal behúzta a játékot.

4. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 6:7, 6:2, 2:1

Thiem nem nagyon tud mit kezdeni Cicipasz szerváival, a görög egymás után a második szervajátékát nyerte meg semmire.

3. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 6:7, 6:2, 1:1

Cicipasz szerzett előnyt, majd Thiem ütött egy kettős hibát – ebből ez volt az első a meccsen. Egy látványos labdamenet végén Thiem szépített, de egy ki nem kényszerített hibának köszönhetően két bréklabdához jutott a görög. Thiem bátran fellépett a hálóhoz, és egy nyerővel az elsőt hárította is, a másodikat viszont már nem sikerült neki, a hálóba ütötte a labdát, így Cicipasz megint brékelte.

2. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 6:7, 6:2, 0:1

Cicipasz egy ásszal kezdett, majd még három könnyed pontot szerzett, ezzel villámgyorsan semmire hozta az adogatását.

1. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 6:7, 6:2, 0:0

Egy hosszú labdamenet végén Thiem ütött egy ki nem kényszerített hibát, majd egy nyerővel és egy ásszal fordított. Cicipasz egyenlített, majd egy bátor röptével bréklabdához jutott. Ezt az osztrák gyorsan hárította egy szép tenyeressel. Cicipasz került ismét előnybe, de ezt sem tudta brékre váltani, széleset ütött. Thiemtől két remek szerva következett, ezzel pedig ha nem is könnyen, de hozta az adogatását.

Az első játszma 66 perces volt, míg a második 26 percig tartott.

2. JÁTSZMA

8. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 6:7, 5:2

Thiem szerezte az első pontot, de egy jó szervával Cicipasz gyorsan egyenlített, majd fordított is, így két szettlabdához jutott. Az osztrák egy ügyes tenyeressel az elsőt hárította, a másodiknál Cicipasz remek szervájára nem volt ellenszere, így a görög egyenlített. Sztefanosz Cicipasz (görög, 6.)–Dominic Thiem (osztrák, 5.) 6:7, 6:2

7. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 6:7, 5:1

Thiem két nyerővel kezdett, majd Cicipasz ugyan szépített, az osztrák ütött egy ászt, s egy újabb nyerővel lezárta a játékot. Cicipasz adogathat a szettért és az egyenlítésért.

6. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 6:7, 4:1

Thiem ritörnje rossz volt, majd még egy hosszút ütött. Cicipasz egy ásszal folytatta, majd egy újabb ki nem kényszerített hibának köszönhetően a szettbeli harmadik adogatójátékát is semmire hozta.

5. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 6:7, 4:0

Thiem egy jó nyerővel kezdett, majd gyorsan semmire hozta az adogatójátékát. Ettől függetlenül ez a szett még mindig a görögnek áll.

4. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 6:7, 3:0

Cicipasz a második szettben egyelőre nem ismer kegyelmet, két ki nem kényszerített hiba után ütött egy ászt, majd azonnal be is húzta a gémet, egymás után a második szervajátékát nyerte meg semmire. Thiemnek momentuma sem volt.

3. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 6:7, 2:0

Hiába szerezte Thiem az első pontot, két nyerővel és egy ki nem kényszerített újabb két bréklabdához jutott Cicipasz. Gyorsan rövidre is zárta a játékot, egy újabb nyerővel másodszor is brékelte az osztrákot.

2. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 6:7, 1:0

Cicipasz ásszal kezdett, majd gyorsan még három pontot szerzett, így semmire hozta az adogatását.

1. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 6:7, 0:0

Cicipasz egy remek nyerővel kezdett, majd két ki nem kényszerített hiba következett Thiemtől. A három bréklabdából az elsőt még nem tudta beütni a görög, a második viszont már igen, így azonnal elvette az osztrák adogatójátékát.

1. JÁTSZMA

13. JÁTÉK – RÖVIDÍTÉS 6:6

Minibrékkel kezdődött a rövidítés, Cicipasz hosszút ütött, majd a hálóba küldte a labdát. Thiem a második szervája után nem sokkal ütött egy nyerőt, így már 3–0-ra vezetett. Cicipasz ezúttal mind a két adogatását hozta, az elsőt egy remek fonák nyerővel (2–3). Thiem mind a két adogatását hozta, a challenge sem segített a görögön (2–5). Cicipasz nem hagyja magát, mind a két szerváját gyorsan hozta (4–5). Thiem ezt most elrontotta, széleset ütött, majd egy ásszal ismét előnybe került (5–6). Cicipasz egy nyerővel egyenlített, ezt követően azonban ütött egy ki nem kényszerített hibát (6–7). Az első szettért szerválhatott Thiem, s Cicipasz nem is tudta visszaadni, így az osztrák nyerte a rövidítést. Sztefanosz Cicipasz (görög, 6.)–Dominic Thiem (osztrák, 5.) 6:7

12. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 6:5

Thiem ütése után a labda kipattant a hálóról, majd a hálóba küldte a labdát az osztrák. Cicipasz nem jutott bréklabdához, Thiem két nyerővel és egy remek tenyeressel fordított. 40:30-nál viszont nem tudta lezárni a gémet, egy hosszú labdamenet végén hosszút ütött. Egy jó szerva után Thiemnél volt az előny, majd egy nyerővel le is zárta a játékot. Jöhet a rövidítés.

11. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 5:5

30:30-ig fej fej mellett haladtak, majd egy ki nem kényszerített hibával harmadszor is előnybe került Cicipasz, aki végül le s tudta zárni a játékot. Ismét a szettben maradásért adogat Thiem.

10. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 5:4

Egy jó szervával előnybe került Thiem, majd Cicipasz előbb hosszút ütött, majd a hálóba küldte a labdát. 40:0-nél a görög szépített, de az osztrák egy ügyes röptével lezárta a játékot.

9. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 4:4

Két szorosabb játék után jött egy sima, 15:15 után Cicipasz három pontot szerzett. Thiemnek a játszmában maradásért kell adogatnia.

8. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 4:3

Cicipasz szerezte az első pontot, de Thiem egy ásszal gyorsan egyenlített. Egy pazar ritörnnel visszavette a vezetést a görög, majd ki nem kényszerített hibának köszönhetően két bréklabdához jutott. Thiem nem remegett meg, egy ásszal és egy röptével egyenlített, majd még két pontot szerzett, így két brékpontról fordítva hozta az adogatását.

7. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 3:3

Az osztrák 30:0-vel kezdett, majd két ki nem kényszerített hibának köszönhetően egyenlített Cicipasz. Thiem így is bréklabdához jutott (először a meccs folyamán), Cicipasz azonban hárította. Egy ki nem kényszerített hibával ismét előnybe került az osztrák, majd jól is állt, de egy hibás hívás miatt újra kellett játszani a labdamenetet, amit Cicipasz nyert. A görög ezt követően előnybe került, majd le is zárta az eddigi leghosszabb játékot.

6. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 3:2

Thiem egy ásszal kezdett, majd Cicipasz agresszívan fellépett a hálóhoz és egyenlített. Thiem óriási ziccerben széleset ütött, ezt a challenge is megerősítette. A görög nagyot küzdött, de nem jutott újabb bréklabdához, sőt Thiem egy nyerővel előnybe került, majd egy jó szervával le is zárta a gémet.

5. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 2:2

Az eddigi leghosszabb labdamenet (23 ütés) végén Cicipasz ütött egy remek nyerőt, majd egy valamivel rövidebb labdamenet végén még egyet. Érkezett még egy jó szerva is, de ezúttal sem tudta lezárni a játékot, fonákkal széleset ütött. Jött azonban még egy tenyeres, ezzel behúzta a harmadik adogatását is.

4. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 2:1

Cicipasz kezdett jobban, 30:0-re elhúzott, de Thiem gyorsan egyenlített. 30:30 után a görög ütött egy nyerőt, Thiem viszont hárította a bréklabdát. 40:40-nél Thiem ászt ütött, majd egy újabb jó szervának köszönhetően hozta az adogatását.

3. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 1:1

Úgy tűnt, Cicipasz a második szervajátékát is semmire hozza, 40:0 után azonban egy remek fonák nyerőt ütött Thiem. Az osztrák szerzett még egy pontot, de egyenlítenie nem sikerült, így Cicipasz behúzta a második játékát is.

2. JÁTÉK – THIEM ADOGAT 1:0

Sok esélyt Thiem sem adott az első adogatójátékában Cicipasznak, a görög nem is tudott pontot szerezni.

1. JÁTÉK – CICIPASZ ADOGAT 0:0

Cicipasz alaposan bekezdett, remek szervákkal semmire hozta az első adogatását. Négy labdából kettő is ász volt.

Érkeznek a játékosok a pályára.

Természetesen telt ház van a londoni O2 Arénában.

Thiemnek ez már a negyedik vb-je, míg Cicipasz újoncként jutott el a fináléig.

A két teniszező eddig hatszor találkozott egymással, Thiem négyszer, Cicipasz kétszer ünnepelhetett győzelmet.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Sztefanosz Cicipasz–Dominic Thiem döntő a londoni ATP-világbajnokságon. Tartsanak velünk!

ÚT A DÖNTŐIG
Sztefanosz CicipaszDominic Thiem
Csoportkör, 1. forduló–Danyiil Medvegyev 7:6, 6:4–Roger Federer 7:5, 7:5
Csoportkör, 2. forduló–Alexander Zverev 6:3, 6:2–Novak Djokovics 6:7, 6:3, 7:6
Csoportkör, 3. forduló–Rafael Nadal 7:6, 4:6, 5:7–Matteo Berrettini 6:7, 3:6
Elődöntő–Roger Federer 6:3, 6:4–Alexander Zverev 7:5, 6:3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik