ATP-vb: Murray nyerte az álomdöntőt, ő marad a világelső

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.20. 20:59
null
Andy Murray a világbajnoki címért és az év végi világelsőségért járó trófeákkal (Fotó: Reuters)
Andy Murray 6:3, 6:4-re legyőzte Novak Djokovicsot a londoni ATP-világbajnokság döntőjében, így ő marad a világranglista éllovasa. A skót teniszező először nyert ATP-vb-t, és először zárja az évet világelsőként.



Tizenhat évet kellett várni arra, hogy ismét a vb-finálé döntsön az év végi világelső személyéről. A 2000-es döntőben Gustavo Kuerten legyőzte Andre Agassit, így Marat Szafin előtt ő végzett a világranglista élén abban az esztendőben. Most még nagyobb volt a tét, hiszen a világelsőségre pályázó két játékos vívta a vb-döntőt.

LEGUTÓBB CORRETJÁNAK SIKERÜLT
Andy Murray az első teniszező 1998 óta, aki úgy nyert ATP-vb-t, hogy az elődöntőben mérkőzéslabdát hárított. A spanyol Alex Corretja 18 évvel ezelőtt három meccslabdát élt túl Pete Sampras ellen, majd a döntőben honfitársát, Carlos Moyát győzte le.

Djokovics a hatodik világbajnoki címére (sorozatban az ötödikre), hajtott, ezzel beérte volna a lista élén álló Roger Federert. Andy Murray először játszott döntőt ATP-vb-n.

A mérkőzés előtt 24–10 volt az egymás elleni mérlegük Djokovics javára, az idei Roland Garros döntője óta most találkoztak először.

Murray 9 óra 56 percet, Djokovics 6 óra 33 percet töltött a pályán a döntőig vezető úton, ebből azonban semmi sem látszott vasárnap. A skót összeszedett volt, tele energiával, Djokovics viszont elmaradt attól, amit a Nisikori Kei elleni elődöntőben (6:1, 6:1) mutatott, persze az ellenfél is más volt.

Az első szettben Murray 4:3-as vezetésénél elvette szerb ellenfele adogatását, majd hozta a sajátját (6:3).

A második játszmában Djokovics szétesni látszott, kettős brékhátrányba került (4:1). Ezután azonban egy bréket „visszavett", így egyből szoros lett a szett (4:3). Murray 5:4-nél a mérkőzésért szerválhatott, és bár Djokovics két meccslabdát hárított, a harmadiknál elrontotta a fogadást.

Az ATP-világranglista 1973-as bevezetése óta Andy Murray a 17. játékos, aki egy évet világelsőként zár, nem mellesleg a veretlenségi sorozata már 24 mérkőzést számlál.

BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS, LONDON (7 500 000 dollár, kemény pálya)
EGYES, DÖNTŐ

Murray (brit, 1.)–Djokovics (szerb, 2.) 6:3, 6:4

PÁROS, DÖNTŐ
Kontinen, Peers (finn, ausztrál, 5.)–Klaasen, Ram (dél-afrikai, amerikai, 7.) 2:6, 6:1, 10–8

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik