Zurbriggen második, Vonn sokadik győzelme

Vágólapra másolva!
2010.12.18. 16:39
null
Vonn-nak ismét volt miért örülnie (Fotó: Reuters)
Címkék
A nőknek a franciaországi Val d'Isere-ben, a férfiaknak az olaszországi Val Gardenában lesiklófutammal folytatódott az alpesi sízők világkupa-sorozata. Előbbieknél az amerikai Lindsey Vonn, utóbbiaknál a svájci Silvan Zurbriggen győzött.

 

A női versenyen az elsőként rajthoz álló olasz Johanna Schnarf alaposan feladta a leckét a többieknek, hiszen 1:52.61-es idejét sokáig megközelíteni sem tudták a többiek. Az első, aki egy másodpercen belülre tudott kerülni vele szemben, az az ötödikként induló svájci Abdelharden volt, míg rögtön utána az osztrák Fenningernek sikerült 21 századra megközelítenie, de megelőznie nekik sem.

Végül egy másik osztrák, a 11-essel rajtoló osztrák Görgl tudott elé kerülni 23 századdal. Hárommal később a svájci Kamer újabb 28 századot javított a legjobb időn, de az igazi nagymenők csak ekkor következtek. Például honfitársa, Gut, aki azonban 12 századdal csak Kamer mögé tudott beérni.

Aztán huszadikként következett az összetett vk-címvédő amerikai Vonn, aki ezen a pályán világbajnok is volt már. Első részideje jobb volt, mint a svájcié, de aztán rontott egyet, azonban így is csak egy század volt a hátránya a következő szakaszon, s végül a célban 68 századdal már jobb volt.

Honfitársnője, Julia Mancuso csak a nyolcadik lett, és a fő rivális, az összetett világkupa élén álló német Maria Riesch is csalódást okozott, több mint két másodperccel maradt le. Őt aztán a későbbiekben még jó néhányan megelőzték, így csak a 24. helyen végzett, s csupán 12 vk-pontot kapott, Vonn százához képest.

Az éllovasok sorrendje azonban már nem változott: Vonn győzött a két svájci, Kamer és Gut, valamint az összetett világkupában a harmadik helyre feljövő osztrák Görgl előtt.

 ALPESISÍ-VK, VAL d'ISERE (FRANCIAORSZÁG)
NŐI LESIKLÁS  
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:51.42
2. Nadja Kamer (svájci) +0.68
3. Lara Gut (svájci) +0.80
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Maria Riesch (német) 538
2. Lindsey Vonn (amerikai) 481
3. Elisabeth Görgl (osztrák) 286

A férfiaknál kísértetiesen hasonló volt a helyzet, mint a hölgyeknél: az elsőként induló 41 éves svéd Järbyn ugyanis 1:57.81-es alapidejénél csak a tizenhatodikként induló svájci Cuche tudott gyorsabb lenni, igaz, ő fél másodperccel.

Persze addig még a francia David Poisson hatalmas bukását is „megcsodálhatták” a nézők, aki menetiránynak háttal érkezett a földre jó negyven méteres repülés után, de szerencsére kisebb zúzódásokkal megúszta.

Cuche-ig aztán különösebb izgalmak már nem történtek, a svájci pedig nagyon gyors volt, s még az is belefért, hogy egy nagyot rontson. Honfitársának, az összetettben címvédő Jankának nem volt nagy hibája, de ő meg nem volt olyan gyors, így csak a harmadik helyre volt jó.

Nem így az osztrák Kröll, aki végül csupán egy századdal maradt le Cuche mögött. A következő trónkövetelő, a pénteki szuperóriás-műlesiklást megnyerő osztrák Walchhofer volt, aki a második időmérőnél gyorsabb is volt, mint Cuche, de végül 25 századdal kikapott, s így a harmadik helyre került, Järbynt leszorítva a dobogóról.

Végül Cuche vesztét saját honfitársa, Zurbriggen okozta, aki egytizeddel – nem kis meglepetésre – vette át a vezetést. Mint kiderült, ez kellett is a svájci győzelemhez, mert az osztrák Baumann csak hat századdal maradt le Zurbriggen mögött, s lett második.

Mivel a hátralévő versenyzők már nem váltották meg a világot, Zurbriggen megszerezte élete második világkupa-győzelmét, ami azért meglepetés, mert ő inkább a technikai számokban (műlesiklás, óriás-műlesiklás) és kombinációban jobb.

Mostani sikerével azonban összetettben is átvette a vezetést az eddigi éllovas Walchhofer és a most második Baumann előtt.

 VAL GARDENA (OLASZORSZÁG)
FÉRFI LESIKLÁS  
1. Silvan Zurbriggen (svájci) 1:57.21
2. Romed Baumann (osztrák) +0.06
3. Didier Cuche (svájci) +0.10
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Silvan Zurbriggen (svájci) 315
2. Michael Walchhofer (osztrák) 294
3. Romed Baumann (osztrák) 259

Böngésszék télisport-adatbankunkat!




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik