Vonn bukott, Riesch köszönte, és nyert

Vágólapra másolva!
2010.12.04. 22:15
null
Maria Riesch péntek után szombaton is remekelt (Fotó: Action Images)
Címkék
A nők számára a kanadai Lake Louise-ban lesikló, a férfiaknak az amerikai Beaver Creekben szuperóriás-műlesikló futamot rendeztek szombaton az alpesisí-világkupában. Előbbieknél a győzelmet a német Maria Riesch, utóbbiaknál pedig az osztrák Georg Streitberger szerezte meg.
A gyengébbik nemnél az amerikai Marshall volt az első induló, de csak a harmadikként rajtoló német Stechert célba éréséig állt az első helyen. Nála meg a 8-assal induló osztrák Görgl volt gyorsabb. Az első tizenöt versenyző közül azonban a 11-es rajtszámú olasz Merighetti volt a legjobb.


Tizenhetedikként következett az amerikai Lindsey Vonn, aki úgy vert majdnem egy másodpercet az olaszra, hogy a pálya felénél elesett, s csak nagy bravúrral állt újra lábra. Igen ám, de ez a hiba jelentős tizedmásodperceket jelentett, s így esélyt adott a bombaformában lévő, a pénteki versenyt is megnyerő német Rieschnek, hogy hibátlan menettel elé kerüljön.

A német köszönte is a lehetőséget, s bár a pálya első felén még hátrányban volt, az esés színhelye után már hattizedes előnybe került, ami ugyan fokozatosan fogyott a célig, egytized másodperc így is maradt belőle.

Ők ketten kimagaslottak a mezőnyből, ezt követően igazából már csak a harmadik helyért folyt a küzdelem, a svájci Gisinnek hat századdal sikerült is azt megszereznie. Az összetettben Riesch így tovább növelte előnyét, Vonn viszont feljött a második helyre, igaz, hátránya mintegy kétszáz pont.

A férfiaknál elsőként a kanadai Dixon vágott neki a pályának, de nem sokáig maradt az élen, mert a negyedikként rajtoló francia Theaux, majd a kettővel később induló osztrák Streitberger eggyel hátrébb szorította őt.

Ezután jó időre konzerválódott az éllovasok helyzete, s később is csak a harmadik hely járt kézről kézre. Előbb a 11-es rajtszámú olasz Fill, majd rögtön utána honfitársa, Innerhofer került a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

Persze a szokásoknak megfelelően a szakág igazi nagymenői csak később, a 16-ostól a 22-es rajtszámig indultak. De aztán sem az összetett címvédő svájci Janka, sem honfitársa, Grünenfelder, sem pedig a múlt héten versenyt nyerő Walchhofer nem váltotta meg a világot.

Egy újabb svájci, Didier Cuche azonban igencsak szorongatta, a pálya elején még vezetett, később is csak néhány század volt a hátránya, végül azonban 13 századdal ő is csak a harmadik helyre volt jó.

Mivel azonban az osztrák Raich, a kanadai Guay és a norvég Svindal is csak a vert mezőnyben ért célba, Streitberger lassan kezdhette dörzsölni a tenyerét: innentől kezdve nagy esélye volt arra, hogy megszerezze élete második vk-sikerét. S mivel a hátralévők közül senki sem tudott még csak az élmezőny közelébe sem kerülni, így maradt a meglepetésnek számító eredmény.

Győzelmével Streitberger a harmadik helyre jött fel az összetett világkupában úgy, hogy két honfitársa, Mario Scheiber és Michael Walchhofer előzi meg.

 ALPESI SÍ-VK
LAKE LOUISE (KANADA), NŐI LESIKLÁS  
1. Maria Riesch (német) 2:29.60
2. Lindsey Vonn (amerikai) +0.10
3. Dominique Gizin (svájci) +0.78
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Maria Riesch (német) 434
2. Lindsey Vonn (amerikai) 245
3. Elisabeth Görgl (osztrák) 212
BEAVER CREEK (EGYESÜLT ÁLLAMOK), FÉRFI SZUPER-G  
1. Georg Streitberger (osztrák) 1:17.18
2. Adrien Theaux (francia) +0.11
3. Didier Cuche (svájci) +0.13
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Mario Scheiber (osztrák) 175
2. Michael Walchhofer (osztrák) 149
3. Georg Streitberger (osztrák) 136

Böngésszék télisport-adatbankunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik