Vak sífutó készül az olimpiára

Vágólapra másolva!
2009.12.26. 12:08
Címkék
A kanadai Brian McKeever egy lépéssel közelebb került nagy álmához, nevezetesen ahhoz, hogy induljon a 2010-es vancouveri téli olimpián. A szinte teljesen vak sífutó ugyanis Albertában a héten megnyerte az egészséges versenyzők számára kiírt 50 km-es viadalt, s ezzel az eredménnyel elvileg bekerülhet hazája válogatottjába.

A 30 éves, négyszeres paralimpiai aranyérmes McKeever úgynevezett Stargardt-betegségben szenved, aminek következtében látása 90 százalékát elvesztette, és a maradék tíz százalék is csak periférikus látást jelent számára. Az albertai versenyt 12 másodperces előnnyel nyerte meg, 2:21:08.5 óra alatt letudva a távot. Ezzel elvileg teljesítette az olimpiai szintet, ám a sorsa csak januárban dől el, mivel a kanadai szövetség akkor nevezi meg sífutócsapatának tagjait.

Vak sífutóként az olimpiára? Brian McKeevernek minden esélye megvan erre (Fotó: Reuters)
Vak sífutóként az olimpiára? Brian McKeevernek minden esélye megvan erre (Fotó: Reuters)

„A lehető legjobb versenyt futottam ma. A magamét megtettem, a sorsom most már mások kezében van. A célomat elértem, ugyanis nyertem. Erre készültem egész évben, sőt gyakorlatilag már négy esztendeje” – nyilatkozta a győztes az erőpróba után.

McKeever háromévesen kezdett síelni, versenyezni pedig 13 évesen. Látása hat évvel később kezdett el romlani. A paralimpiákon a bátyja, Robin a segítője, aki 1998-ban tagja volt a kanadai ötkarikás csapatnak, a mostani albertai viadalon pedig a nyolcadik helyen ért célba.

A testvérpár két aranyat és egy ezüstöt nyert 2002-ben a Salt Lake Cityben megrendezett paralimpián, négy évvel később Torinóban pedig megismételték remek teljesítményüket: 5 és 10 km-en elsők, 20 km-en másodikak lettek, sílövészetben pedig bronzérmesek. Brian a 2007-es világbajnokságon a 21. helyen végzett az egészséges versenyzők 15 km-es küzdelmében.

A paralimpiákon a testvére vezeti, az egészségesek között azonban segítő nélkül szokott indulni, így mindig memorizálnia kell a pálya útvonalát vagy követni egy másik sífutót.

„Látáskárosult vagyok, a testem viszont száz százalékra képes, így például az emelkedőket keményen meg tudom nyomni. Ez mutatja, hogy fizikálisan teljesen rendben vagyunk, és remélhetőleg Vancouverben sok ember kijön megnézni a paralimpikonok versenyét is – folytatta McKeever, aki saját erőfeszítéseivel egyfajta üzenetet is szeretne közvetíteni: – Ha valamit a fejedbe veszel, és keményen dolgozol érte, akkor bármire képes vagy.”

AKIKNEK SIKERÜLT

Ha a Kanadai Sífutószövetség úgy dönt, akkor McKeever lehet az első ember, aki téli olimpián és paralimpián is részt vett. Eddig öt paralimpikon indult az egészségesek között is az olimpiákon, valamennyien nyári ötkarikás játékokon: Natalie du Toit, dél-afrikai úszó; Marla Runyan, amerikai futó; Natalia Partyka, lengyel asztaliteniszező; Paola Fantato, olasz íjász és Neroli Fairhall, új-zélandi íjász.

BRIAN MCKEEVER VIDEÓN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik