Újabb balesetek árnyékában Cuche győzött - videó

Vágólapra másolva!
2011.01.29. 15:03
null
Didier Cuche óriási formában síelt Chamonix-ban (Fotó: Action Images)
Címkék
A franciaországi Chamonix-ban lesiklófutammal folytatódott a férfiak alpesisí-világkupa sorozata. A győzelmet a svájci Didier Cuche szerezte meg az olasz Dominik Paris és az osztrák Klaus Kröll előtt. A verseny során az osztrák Georg Streitberger és a kanadai Manuel Osborne-Paradis is nagyot bukott, utóbbit mentőhelikopterrel kellett elszállítani a pályáról.

Elsőként az olasz Dominik Paris vágott neki a pályának, s amikor 1:59.58 perc után a célba ért, maga sem gondolta volna, hogy milyen hosszú időre az élre kerül. Hogy a svéd Olsonnál több mint két másodperccel gyorsabb volt, az benne volt a pakliban, de hogy az összetett világkupában vezető horvát Ivica Kostelicre is másfelet vert, az már nem.


Az osztrák Streitberger a pálya elején közel tudott maradni hozzá, de aztán nagyot esett, s bár végül a saját lábán tudta elhagyni a pályát, tíz percig állt a verseny (az osztrákoknak nincs túl nagy szerencséjük, hiszen ugyanitt az edzésen Mario Scheiber esett akkorát, hogy kulcs- és orrcsonttörést szenvedett). Csakhogy az újraindítás után is elvétve volt olyan, aki hozzá képest egy másodpercen belülre tudott kerülni: az első tizenötös csoportból csak a francia Yannick Bertrandnak sikerült fél másodpercre, pontosabban 43 századra megközelítenie.

Az elit csoportból a norvég Svindal csak hatodik tudott lenni, az osztrák Walchhofer 34 századdal lemaradt, ami azonban a második helyre elég volt. Az olasz Heel és a svájci Zurbriggen nem volt veszélyes Parisra, a kanadai Osborne-Paradis viszont igen, hiszen a negyedik időmérőnél csak négy század volt a hátránya, de ezután ő is nagyot esett, ráadásul a hátára érkezett. Végül helikopterrel tudták csak elszállítani a pályáról.

Az újabb hosszú szünet után az osztrák Kröll következett, s végül 21 százados hátránnyal a második helyre jött be, majd 22-es rajtszámmal következett a szakági első svájci Cuche, aki azonban szinte végig jobb volt az olasznál, s végül 67 századdal megverte Parist.

A győzelem kérdése ezzel el is dőlt, de a megszokottól eltérően ezúttal a hátralévők között is volt még olyan versenyző, aki veszélyes volt a dobogósokra: az osztrák Puchner végül mindössze három századdal maradt le honfitársától, Krölltől, s ezzel a dobogóról is.

Ami az összetett világkupát illeti, mostani sikerével Didier Cuche a második helyre jött fel, ráadásul az éllovas Kostelic ezúttal kénytelen volt beérni a 28. hellyel, így mindössze három pontot kasszírozott. Persze előnye így is több mint 400 pont.

MANUEL OSBORNE-PARADIS ESÉSE
ALPESISÍ-VK, CHAMONIX (FRANCIAORSZÁG)
FÉRFI LESIKLÁS
1. Didier Cuche (svájci) 1:58.91
2. Dominik Paris (olasz) +0.67
3. Klaus Kröll (osztrák) +0.88
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Ivica Kostelic (horvát) 1078
2. Didier Cuche (svájci) 673
3. Silvan Zurbriggen (svájci) 658

Az olaszországi Sestriere-ben lesiklófutammal folytatódott volna a nők alpesisí-világkupa sorozata, ám a helyszínen akkora köd volt, hogy többszöri halasztás után végül vasárnapra tették át a versenyt. Így az eredetileg vasárnap esedékes kombinációs futamra várhatóan hétfőn kerül sor.

Böngésszék télisport-adatbankunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik