Téli paralimpia: az időjárás beleszólhat Dumity Richárd versenyébe

VINCZE SZABOLCS (Peking)VINCZE SZABOLCS (Peking)
Vágólapra másolva!
2022.03.12. 10:12
null
Dumity Richárdnak jól jön majd vasárnap az az önbizalom, amelyet újoncként a csütörtöki versenyen szerzett – a ködös időjárás azonban még így is megnehezítheti a dolgát (Fotó: MPB/Hoffer Szilvi)
Pekingi paralimpikonunk, Dumity Richárd második versenyét szombatról vasárnapra tették át, de a magyar csapat vezetője szerint a szükséges önbizalmat már csütörtökön megszerezte.

Romlani látszik az időjárás a pekingi téli paralimpián, az alpesi sínek otthont adó Kínai Nemzeti Sícentrum lejtőin, ami befolyásolhatja Dumity Richárd vasárnapi versenyét is, amelyen egyetlen kinti sportolónk szlalomban indul. Aggódni azonban nem kell.

SIKERES CSALÁDI VÁLLALKOZÁS

Az osztrák Aigner család történelmet írt a pekingi téli paralimpián, nemcsak azzal, hogy egyszerre négy testvér indult az alpesisí-versenyszámban, valamennyien a látássérült kategóriában, hanem abban is, hogy mindannyian érmet szereztek. A legeredményesebb köztük az egyetlen fiútestvér, a tizenhat éves Johannes Aigner volt, aki óriás-műlesiklásban és lesiklásban is aranyérmes lett, míg szuperkombinációban ezüst, szuper óriás-műlesiklásban bronzérmet szerzett Matteo Fleischmann vezetésével. Nővérei közül Veronika és az őt vezető Elisbeth az élen végzett óriás-műlesiklásban, s ugyanebben a versenyszámban a negyedik testvér, Barbara bronzot nyert, őt Klara Sykora irányította.

Különleges ez a siker, mert már az sem hétköznapi, hogy egy család kijut a paralimpiára, ahol aztán egymással és egymás ellen versenyezhetnek. A nővéreimmel együtt sírtunk a dobogón, nagyon büszke vagyok mindannyiunkra!” – mondta Barbara Aigner.

Ricsi tehetséges, vagány srác, nemcsak imádja a síelést, hanem nemzetközi szintű sportoló is lehet belőle  – mondta Szabó Kristóf csapatvezető. – Újoncként jött Pekingbe, de az edzéseken és a csütörtöki verseny előtt sem volt benne stressz. A versenypálya nagyon nehéz, kicsit felszabadult, miután lejött rajta, ez az önbizalom jól fog jönni neki vasárnap. Az időjárás nem biztos, hogy kegyes lesz a síelőkhöz, esőt, meleget és ködös időt jósolnak, ami befolyásolhatja a versenyt.”

Szabó Kristófnak a tokiói nyári paralimpia után ez a második ötkarikás játéka csapatvezetőként, Rio de Janeiróban még helyettes volt. Minden eseményen hasonló a forgatókönyv, a munkája rengeteg szervezéssel jár, az utazástól, a napi programon át a szállásig.

A szervezés kis legókockákból épül fel, azokból lesz egy nagy egész – tette hozzá. – A vírushelyzet nehezítette az utazás megszervezését, csak dedikált járatok indultak Pekingbe. A paralimpia jól előkészített esemény, ahol mindenki segít egymásnak, többször is előfordult, hogy a nagyobb csapatokkal edzettünk együtt, és ha probléma vetődik fel, a kínaiak pillanatok alatt képesek megoldást találni.”

A helyszínként szolgáló hatalmas síkomplexumot 2019-re építették fel, azóta folyamatosan tesztelték a felvonókat. Szabó Kristóf szerint a pályák adottságaikat tekintve mindenre alkalmasak, a hóbetonnak nevezett, mesterségesen kikeményített havat is meg lehet szokni, mert amúgy jó minőségű, így vasárnap is inkább csak az időjárás okozhat nehézségeket mindenkinek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik