Miklós Edit megint pontszerzőként zárt

Vágólapra másolva!
2012.12.01. 22:29
Négy helyszínen nyolc világkupa-versennyel folytatódott szombaton a síidény. Ezen a napon is örülhettünk magyar sikernek, Miklós Edit ugyanis a Lake Louise-i lesiklóversenyen ismét a pontszerzők között végzett. Ezúttal a huszonhatodik helyen zárt, így újabb öt ponttal gazdagodott.
Alpesi sí

Az kanadai Lake Louise-ban folytatódott a női alpesi sízők világkupa-sorozata. A szombati lesiklást is az amerikai Lindsey Vonn nyerte honfitársnője Stacey Cook és a svájci Marianne Kaufmann-Abderhalle előtt. A magyar Miklós Edit a pénteki versenyhez hasonlóan ezúttal is pontszerző lett, miután a 26. helyen végzett.

Az összetett világkupa címvédőjét még az sem hátráltatta idénybeli második győzelmének megszerzésében, hogy a pálya közepére a futama közben erős köd szállt le. Az utolsó előtti időmérő pontnál így hátrányban is volt honfitársnőjével szemben, de a célba már 52 százados előnnyel ért be.

A futamon indult a magyar Miklós Edit is, aki harmincnegyedikként rajtolt, és a 25. helyen ért célba Vonnhoz képest 2.67 másodperces hátránnyal, de a mögötte érkezők közül az osztrák Regina Sterz éppen elé került. Így is öt ponttal gazdagodott, s így összesen már hatot gyűjtött.

ALPESISÍ-VK, LAKE LOUISE (KANADA)
NŐI LESIKLÁS
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:52.90
2. Stacey Cook (amerikai) +0.52
3. Marianne Kaufmann-Abderhalle (svájci) +0.62
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA
1. Tina Maze (szlovén) 347
2. Maria Höfl-Riesch (német) 294
3. Kathrin Zetten (osztrák) 260
...
73. Miklós Edit (magyar) 6

Az amerikai Beaver Creekben folytatódott a férfi alpesi sízők világkupa-sorozata. A szombati szuperóriás-műlesiklást az olasz Matteo Marsaglia nyerte a norvég Aksel Lund Svindal és az osztrák Hannes Reichelt előtt. A pénteki lesiklást egy másik olasz, Christof Innerhofer nyerte ugyancsak Svindal előtt aki viszont a múlt heti két versenyt nyerte. Ezúttal 27 századdal kapott ki Marsagliától.

ALPESISÍ-VK, BEAVER CREEK (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
FÉRFI SZUPERÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Matteo Marsaglia (olasz) 1:14.68
2. Aksel Lund Svindal (norvég) +0.27
3. Klaus Kröll (osztrák) +0.70

Sílövészet

Nagy meglepetés született a svédországi Östersundban, a férfiak 10 km-es sprintversenyén, ahol a kanadai Jean-Philippe Leguellec győzött a francia Alexis Boeuf és az osztrák Christoph Sumann előtt.

Az első lövészetet követően még a norvég Emil Hegle Svendsen állt az élen, de ő a másodikban hármat is hibázott, ám végül így is beért a hatodik helyre. A második sorozatot követően már az egész mezőnyben negyedmagával hibátlanul lövő kanadai vezetett, aki aztán a célig 18 másodpercesre növelte az előnyét, s ennyivel indulhat majd korábban a vasárnapi 12.5 km-es üldözéses versenyen.

Volt egy magyar induló is, Gombos Károly, aki az első sorozatában egyet, a másodikban azonban négyet is rontott, így öt hibával végül utolsó előttiként zárt a százhárom tagú mezőnyben.

SÍLÖVŐ-VK, ÖSTERSUND (SVÉDORSZÁG)
FÉRFI 10 KM-ES SPRINTVERSENY
1. Jean-Philippe Leguellec (kanadai) 25:10.4 (0)
2. Alexis Boeuf (francia) +18.1 (1)
3. Christoph Sumann (osztrák) +24.8 (1)
...
102. Gombos Károly (magyar) +6:34.5 (5)

A hölgyek 7.5 km-es távján a norvég Tora Berger győzött, az ukrán Olena Pidrusna és az orosz Olga Viluhina előtt.

Az első lövészetet követően még a francia Marie Dorin Habert állt az élen Pidrusnát és Bergert megelőzve, ám ő a másodikban négyet is hibázott, így a végén még pontszerző sem lett. A másik kettő egyet-egyet rontott, de futásban Berger utolérhetetlen volt, s végül majd' 17 másodperces előnnyel nyert.

A 102 tagú mezőnynek egy magyar versenyző, Szőcs Emőke is tagja volt, aki mindkét lövészetében kettőt hibázott, s végül négy és fél perces hátránnyal a 97. helyen zárt.

NŐI 7.5 KM-ES SPRINTVERSENY
1. Tora Berger (norvég) 21:34.0 (1)
2. Olena Pidrusna (ukrán) +16.9 (1)
3. Olga Viluhina (orosz) +19.4 (1)
...
97. Szőcs Emőke (magyar) +4:33.1 (4)

Síugrás

A kuusamói északi síhétvégén a német Severin Freund nyerte meg a síugrást, az orosz Dmitrij Vasziljev és a svájci Simon Ammann előtt.

Az első sorozatot követően a szlovén Jaka Hvala vezetett 141 méteres ugrással, nyolc ponttal megelőzve a második Freundot, míg a harmadik osztrák Gregor Schlierenzauernek kilenc pont volt a hátránya. Az összetett világkupában vezető osztrák Thomas Morgenstern viszont csak 33. lett, így nem is ugorhatott még egyet.

Az összetett világkupa címvédője, a norvég Anders Bardal is csak a 21. helyről várta a folytatást, de 135.5 méteres ugrással elég komoly lépéseket tett előre, s végül a 10. helyen zárt. Amikor az első négy következett, akkor a svájci Simon Ammann vezetett, de csak addig, amíg Vasziljev nem következett, aki 132 méterre szállt, így tíz pontot vert a négyszeres olimpiai bajnok svájcira. Schlierenzauernek azonban csak 128.5 méter jött össze, ami csak a pillanatnyi harmadik helyre volt elég.

Az idény első egyéni versenyét megnyerő Freund 135 és fél méterre szállt, s nem is volt kérdéses az első helye, amikor már csak a jelentős előnnyel álló Hvala volt hátra, ő viszont rontott, s 97 méteres ugrásával végül a 24. helyig csúszott vissza. Így aztán – ahogyan a múlt heti első versenyen – megint Freund ölébe hullott a győzelem.

SÍUGRÓ-VK, KUUSAMO (FINNORSZÁG)
HS 142
1. Severin Freund (német) 266.1 (134.5; 135.5)
2. Dmitrij Vasziljev (orosz) 265.4 (136.0; 132.0)
3. Simon Ammann (svájci) 255.7 (135.0; 130.5)
Sífutás

Ugyanitt a hölgyek szabad stílusú 5 km-es versenyén a norvég Marit Björgen győzött az amerikai Kikkan Randall és az orosz Julija Csekaljova előtt. A pénteki sprintversenyt is megnyerő norvég sportoló nagy fölénnyel, több mint húsz másodperccel győzött, így a háromnapos verseny összesítésében is magabiztosan, majd' egy perccel vezet Randall előtt. Érdekesség, hogy a mai viadalon az első nyolc között hat norvég végzett, de a dobogóra közülük csak Björgen tudott felállni.

SÍFUTÓ-VK, KUUSAMO (FINNORSZÁG)
NŐI 5 KM (SZABADSTÍLUS)
1. Marit Björgen (norvég) 22:31.8
2. Kikkan Randall (amerikai) +22.7
3. Julija Csekaljova (orosz) +24.5

Nem sokkal később a férfiak szabad stílusú 10 km-es versenyét orosz Alekszandr Legkov nyerte meg a norvég Petter Northug és a francia Maurice Manificat előtt. Az orosz sportoló a táv negyedétől végig az élen állt, míg a tegnapi sprintben is második norvég vetélytársa remek hajrájának köszönhetően lett ezüstérmes 6.8 másodperces hátránnyal. A háromnapos verseny összesítésében Northug vezet 40 másodperccel a kazah Alekszej Poltoranyin és 53-mal Legkov előtt.

FÉRFI 10 KM (SZABADSTÍLUS)
1. Alekszandr Legkov (orosz) 21:52.8
2. Petter Northug (norvég) +6.8
3. Maurice Manificat (francia) +7.9


Északi összetett

Az északiösszetett-versenyzők szombati Gundersen-viadalát a francia Jason Lamy-Chappuis nyerte meg a norvég Magnus Krog és a francia Sébastien Lacroix előtt. Már a síugrásban is az összetett vk-címvédő francia bizonyult a legjobbnak 139 méteres ugrással, és 15 másodperccel a szlovén Marjan Jelenko, illetve 17-tel a japán Vatabe Josito előtt vághatott neki korábban a 10 km-es sífutásnak.

Lamy-Chappuis a végéig megőrizte az első helyét s végül 13 másodperccel előzte meg a közben összetömörülő mezőnyt, amelynek hajráját Krog nyerte Lacroix előtt. Mivel az első két versenyen győztes norvég Magnus Moan ezúttal csak 18. lett, a francia a világkupában is átvette a vezetést.

ÉSZAKIÖSSZETETT-VK, KUUSAMO (FINNORSZÁG)
GUNDERSEN-VERSENY
1. Jason Lamy-Chappuis (francia) 26:49.5
2. Magnus Krog (norvég) +13.0
3. Sébastien Lacroix (francia) +13.2
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA
1. Jason Lamy-Chappuis (francia) 230
2. Magnus Moan (norvég) 213
3. Havard Klemetsen (norvég) 141
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik