Téli olimpia: taroltak a norvégok, Kékesi 53. lesiklásban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.15. 05:23
null
Aksel Lund Svindal 2010 után másodszor lett olimpiai bajnok (Fotó: AFP)
Csütörtökön végre le tudták bonyolítani az eredetileg vasárnapra tervezett férfi lesiklást a Pjongcsangban zajló téli olimpián. A győzelmet a norvég Aksel Lund Svindal szerezte meg honfitársa, Kjetil Jansrud előtt. Kékesi Márton az 53. helyen végzett.

 

A szél ezúttal szerencsére nem fújt, a pálya állapota viszont az első tíz versenyző után rohamosan romlott, így azok voltak előnyben, akik még az elején jöttek. Svindal hetedikként rajtolt, s nem kezdett túl jól, de a pálya közepén egyszerűen ellenállhatatlan volt, nála jobban csak honfitársa, Jansrud tudta a pályának ezt a részét jobban teljesíteni.

Jansrud azonban a pálya végén elrontott egy ugratót, s így hiába volt minden időmérő pontnál jobb Svindalnál, 12 századmásodperccel kikapott. A harmadik helyet a svájci Beat Feuz szerezte meg, ő 18 századmásodperccel volt lassabb a nyolc éve szuper-G-ben már olimpiai bajnok s akkor lesiklásban ezüstérmes norvégnál.

Svindal az első norvég, aki olimpiát tudott nyerni lesiklásban, azonban szuperóriás-műlesiklásban (amelyet a tervek szerint pénteken rendeznek) a legutóbbi négy olimpián az északi ország valamelyik versenyzője diadalmaskodott. A norvégokkal ellentétben az osztrákoknak viszont fekete napjuk volt, miután csak a hetedik helyen végzett legjobb versenyzőjük, Vincent Kriechmayr.

Az 55 induló között ott volt a magyar Kékesi Márton is, aki 54-es rajtszámmal indult, s több mint tíz másodperces hátránnyal az 53. helyen végzett. Így értékelte saját teljesítményét:
„Ez nem az én számom, hiszen készülni sem nagyon tudok rá, de mindenképpen el akartam indulni, és örülök, hogy képes voltam teljesíteni a pályát. Annak nagyon örülök, hogy Svindal nyert, ő az egyik kedvencem. Ma délután kicsit pihenek, holnap pedig jön a szuper-G.”

TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
ALPESI SÍ, FÉRFI LESIKLÁS
1. Aksel Lund Svindal (Norvégia) 1:40.25 perc

2. Kjetil Jansrud (Norvégia) +0.12 mp hátrány
3. Beat Feuz (Svájc) +0.18
4. Dominik Paris (Olaszország) +0.54
5. Thomas Dressen (Németország) +0.78
6. Peter Fill (Olaszország) +0.83
…53. Kékesi Márton (MAGYARORSZÁG) +11.47

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik