Téli olimpia: szépséghadsereg támogatja az észak-koreai csapatot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.13. 13:05
null
A húszas éveik elején járó, legalább 160 centiméter magas lányok alkotják a szurkolótábort (Fotó: AFP)
Az észak-koreai sportolók pjongcsangi szereplését nem kíséri akkora visszhang, mint a velük érkező szurkolókét, a mosolygó és éneklő cheerleaderek látványa egyszerre látványos és hátborzongató.

 

 

A csapattal 229 női drukker érkezett, ők a delegáció részeként tartózkodnak a szomszédos országban. A New York Times riportban számolt be a csapat érdekes világáról, arról, hogy Kim Dzsong Un szépséghadseregének nevezett nők milyen stratégiai szerepet töltenek be az olimpia észak-koreai propaganda-kampányában.

 




 

A lap szerint a cheerleaderek szigorú ellenőrzés alatt állnak, a szálláson kétágyas szobákban laknak, és a szomszédos hotelben 30 fős csoportban étkeznek, olyankor két kísérő vigyáz rájuk. A sportesemények színhelyére egyenmelegítőben érkeznek, és régi koreai népdalok mellett az egységről énekelnek. Sohasem mozognak egyedül még a mellékhelyiségbe is csoportosan távoznak.

A kiválasztási kritériumoknak azok felelnek meg, akik jól alkalmazkodnak az észak-koreai rezsimhez, megfelelő családokból származnak, és megfelelnek a magassági és korosztályi követelményeknek, azaz legalább 160 centiméter magasak és a húszas éveik elején járnak.

229-en szorítanak az észak-koreai versenyzőkét (Fotó: AFP)
229-en szorítanak az észak-koreai versenyzőkét (Fotó: AFP)

 

Egy egykori észak-koreai cheerleader, Han Szeo Hi (aki már 2006-ban Dél-Koreába szökött) a CNN-nek elmondta, hogy szülőhazája szurkolóit végig szemmel tartják, akármit is csinálnak Pjongcsangban. Így ők is tisztában vannak azzal, hogy elég egy rossz lépés, és az otthon maradt családtagjaik kerülnek bajba.

Emlékei szerint nekik mindent megtiltottak: nem beszélhettek idegenekkel, nem reagálhattak újságírói kérdésekre, de még a szemkontaktust is kerülniük kellett, ha külföldre mentek. Viszont minden lehetőséget meg kellett ragadniuk, hogy hazájukat dicsőítő dalokat énekeljenek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik