Téli olimpia: Svájcban is rendezhetnek versenyt 2026-ban

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.10.03. 19:19
A svájci St. Moritzban rendezhetik a bob, a szánkó és a szkeleton versenyszámait a 2026-os téli olimpián, amelynek Milánó és Cortina d'Ampezzo ad otthont.

Christophe Dubi, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportigazgatója szerint az osztrák Igls, valamint a norvég Lillehammer szerepvállalása is szóba került, de egyelőre az amerikai Salt Lake City és a kanadai Whistler sincs kizárva.

Az idén júniusban nyertes olasz pályázat szerint a szervezők 50 millió eurót szánnak a Cortina d'Ampezzóban található bobpálya felújítására. A sportközpont volt az 1956-os téli olimpiai egyik helyszíne, de 2008-ban bezárták.

Az Olasz Olimpiai Bizottság ezen a héten közölte, továbbra is helyesli a felújítást, és egyelőre nem szeretne új helyszínt keresni a csúszószámoknak. Christophe Dubi ugyanakkor közölte, az olasz illetékeseknek mérlegelniük kellene, hogy érdemes-e pénzt költeni egy olyan pályára, amit egyszer már bezártak, míg a szomszédos Svájc kiváló alternatívákat kínál.

Ivo Ferriani, a Nemzetközi Bob és Szkeleton Szövetség olasz elnöke szerint jelenleg nincs sok értelme a 2026-os helyszínről beszélni, egy éven belül viszont pontosabb információik lesznek a témában. A NOB végrehajtó bizottságának tagja elismerte, hogy az olasz szervezőknek figyelniük kell a fenntarthatóságra, márpedig a 2006-os, torinói téli olimpia előtt körülbelül 100 millió dollárért épített Cesana Pariol bob-, szánkó és szkeletonpálya jövője már az ötkarikás játékok ideje alatt is bizonytalan volt, majd 2012-ben lebontották.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik