Jég veled 2! - jönnek a jamaicai nők is a bobpályára

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.26. 14:07
null
A jamaicaiak bíznak benne, hogy női bobcsapatuk sikeres lesz (Fotó: Jamaicai Bobszövetség/Todd Hays)
Jamaica 1988-ban, 1992-ben, 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben és 2014-ben küldött bobegységet a téli olimpiára, a calgary-i pionírok fikcionalizált történetéből született meg a Jég veled! (Cool Runnings) című film. Semmi jel nem mutat arra, hogy a jamaicaiak leállnának – összeállt a női bobcsapat, soraiban az eredeti jamaicai egység egyik tagjának, Chris Stokesnak a lányával. A jamaicai női bobosokról a BBC Sport készített riportot.

A 19 éves NaTalia Stokes és társai elit edzővel készülnek: a jamaicai női csapattal dolgozó amerikai Todd Hays olimpiai ezüst-, vb-ezüst- és bronzérmes. Hays szerint a jamaicaiakban nagy kiaknázatlan lehetőségek vannak – hagyományosan sprinterek állnak bobosnak, ami félelmetesen jó startot eredményezhet. Márpedig a jamaicai atlétika rendkívüli erőssége miatt mindig lesz olyan sprinter, aki a szocsi olimpiai indulást követően újra nagy népszerűségi „fröccsöt" kapó bobozásra tér át.

„A rajt nagyon fontos a bobozásban, robbanékonynak és gyorsnak kell lenni hozzá. Nagyon szeretném, ha sprinterek állnának a csapatba, mert a tehetség és a sebesség megvan. Egyszerűen túl jók a jamaicai atléták. A bobcsapat ráadásul már márkának számít az országban, ha további szponzorokat tudunk szerezni, akkor nagy céljaink lehetnek. Többé nem akarunk csak a részvételért küzdeni, előbb-utóbb reális célunk lehet akár az éremszerzés is. Rio után készülünk egy-két meglepetéssel” – mondta Hays.

Chris Stokes – aki jelenleg a Jamaicai Bobszövetség sportigazgatója – saját tapasztalatai alapján azért rámutatott a BBC-nek arra, hogy az atlétáknak közel sem könnyű átszokni a bobozásra.

„Az atlétika primadonnasport. Lehetetlenül könnyű cipőben surransz, szép a környék, meleg van. Elkezdesz bobozni, kint megfagysz. A bobban össze-vissza zúzod magad, ráadásul ez nem az ijedősök sportja. Át kell állni, ami nem könnyű. Mindenesetre a bobprogramunkban kitűnő atléták dolgoznak, és úgy gondolom én is, van esélyünk valami különlegesen jó eredményre a következő olimpián. Talán a női csapatban még nagyobb lehetőség is rejlik” – mondta Stokes, aki nem repesett az örömtől, hogy lánya ezt az egyáltalán nem veszélytelen sportot választotta.

NaTalia Stokes háromévesen, apja sisakjában
NaTalia Stokes háromévesen, apja sisakjában

„Leírhatatlan az az érzés, amikor egy bobban lezúdulsz. Semmire sem emlékszel belőle, olyan, mint egy behunyt szemmel végrehajtott hullámvasutazás. Páratlan az az adrenalinsokk, amit kapsz. Az első lesiklás után beleszerettem a sportba, és tudtam, ezt szeretném csinálni. Apám azt mondta, annyi minden más dolgot csinálhatnék – tisztában van a kockázatokkal és a bukások lehetőségével” – nyilatkozta NaTalia Stokes.

„Nagyanyám pedig épp olyan, mint a Jég veled! nagymamája. Erős, imád, és motivál minket. Ugyanakkor mindig azt kérdezi: »Uramisten, miért nem lehetnek normális gyerekeim és unokáim, akik iskolába járnak, és ügyvédek vagy orvosok lesznek? Miért kell nekik egy dombról lesiklaniuk egy bobban?!«”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik