MTI 2018.02.19 12:16 Frissítve: 2018.02.19 13:00

Téli olimpia: dagad a botrány a pozitív doppingteszt körül

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eljárást indított a vegyes párosban bronzérmes orosz curlingpáros férfi tagjának pozitív doppingtesztje miatt.

 

A bejelentés vélhetően arra utal, hogy a B-próba megerősítette az első vizsgálati eredményt. A CAS a tiltott szert nem nevezte meg, de az ügyet jól ismerő forrás arról számolt be vasárnap, hogy Alekszandr Kruselnyickij mintájában meldonium nyomaira bukkantak.

A játékok idején a CAS hozza meg a fegyelmi határozatokat doppingvétségek esetében, a lausanne-i székhelyű testület ezért az olimpia alatt Pjongcsangban is működik.

Az orosz culingesre, aki feleségével, Anasztaszija Brizgalovával harmadik lett a vegyes párosok versenyében, vélhetően felfüggesztés vár, illetve a pozitív doppingteszt az érem elvesztésével járhat. Amennyiben erre kerül sor, a NOB-nak újra kellene ellenőriznie a negyedik helyezett norvégok mintáit, s csak ha mindent rendben talál, akkor ítélheti oda a bronzérmet a skandinávoknak.   

Az orosz curlinges pozitív tesztje azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, s azzal kizárta a pjongcsangi téli játékokról, csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereztek és indulási engedélyt kaptak bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vettek a számukra előírt ellenőrzéseken, Orosz csapat (OAR) megjelöléssel szerepelnek Pjongcsangban.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.

2020.02.07 20:40:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Gyerekkoromban engem is büntettek meg a szüleim, de ez nem azt jelentette, hogy nem szeretnek.”

2020.02.07 23:28:57

Téli sportok L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az MOKSZ egyszerűen nem dönthetett másként.

2020.02.01 08:10:00

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Európa-verő short trackeseink kínai edzőnője mindenkinek átadná a győzelem tudományát.