Téli olimpia: a rekorder Björgen „unalmassá” tette a zárást

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.25. 08:47
null
Marit Björgen nyolcadik aranyérmét és tizenötödik érmét szerezte a téli olimpiákon<br />AFP
A női 30 km-es klasszikus stílusú sífutással zárult a Pjongcsangban zajló téli olimpia. A győzelmet a norvég Marit Björgen szerezte meg, s sikerének köszönhetően az utolsó pillanatban a norvégok visszavették az első helyet az éremtáblázaton.

A norvégok éremrekordere olyan tempót diktált végig a versenyen, hogy a táv negyede után gyakorlatilag mindenkit lerázott maga mögül, s féltávnál már 50 másodperces előnye volt úgy is, hogy ő lécet cserélt, az üldözői viszont nem.

Gyakorlatilag innen az ezüstérem sorsa volt kérdéses, s eredetileg egy négyes csoport üldözte a norvégot: két finn, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, az osztrák Teresa Stadlober és a svéd Charlotte Kalla. Utóbbi és Niskanen idővel leszakadt, Stadlober pedig pályát tévesztett, így maradt Pärmäkoski. Viszont mögé két új kihívó, a norvég Ingvild Flugstad Östberg és a sprintet megnyerő, svéd Stina Nilsson zárkózott fel a táv háromnegyedénél.

Björgen előnye ekkor már nagyjából két perc volt, s végül izgalommentesen szerezte meg nyolcadik olimpiai bajnoki címét. Az öt olimpián megszerzett további négy ezüst és három bronz azt jelenti, hogy ő lett minden idők legeredményesebb téli olimpikonja, megelőzve honfitársát, a sílövő Ole Einar Björndalent, aki nyolc arany és négy ezüst mellett egy bronzéremig jutott.

Pärmäkoski ezüstjét sem fenyegette senki, azonban a bronzért nagyot meccselt Nilsson és Östberg, amiből azonban végül előbbi jött ki jól, s a legrövidebb táv aranya mellé megszerezte a leghosszabb bronzát. A verseny legpechesebb versenyzője címet azonban Stadlober érdemelte ki, aki azok után, hogy a második helyen haladva egyszer rossz útra tévedt, menet közben még egyszer eltévedt, így egy biztosnak látszó érem helyett csak kilencedikként zárt.

Björgen aranyának köszönhetően Norvégia az utolsó pillanatban visszavette az első helyet az éremtáblázaton az ugyancsak tizennégy aranyérmet, de kevesebb ezüstöt szerző Németországtól. Mindkét ország beállította a kanadaiak eddigi téli aranycsúcsát, amelyet 2010-ben Vancouverben állítottak fel. Emellett a norvégok 39 éremre javították az egy ország által egy téli olimpián megszerzett érmek számát, amit az amerikaiak 37-tel tartottak eddig.

A TÉLI OLIMPIÁK LEGEREDMÉNYESEBB SPORTOLÓI
Sportoló Sportág Arany Ezüst Bronz Összesen
Marit Björgen (norvég) Sífutás 8 4 3 15
Ole-Einar Björndalen (norvég) Sílövészet 8 4 1 13
Björn Daehli (norvég) Sífutás 8 4 0 12
Ljubov Jegorova (orosz) Sífutás 6 3 0 9
Viktor An (dél-koreai, orosz) Rövid pályás gyorskorcsolya 6 0 2 8
Ireen Wüst (holland) Gyorskorcsolya 5 5 1 11
Claudia Pechstein (német) Gyorskorcsolya 5 2 2 9
Raisza Szmetanyina (orosz) Sífutás 4 5 1 10
Sixten Jernberg (svéd) Sífutás 4 3 2 9
Ricco Gross (német) Sílövészet 4 3 1 8



TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
SÍFUTÁS, NŐI 30 KM (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Marit Björgen (Norvégia) 1:22:17.6 óra
2. Krista Parmakoski (Finnország) +1:49.5 perc hátrány
3. Stina Nilsson (Svédország) +1:58.9
4. Ingvild Flugstad Östberg (Norvégia) +2:00.4
5. Charlotte Kalla (Svédország) +2:57.2
6. Kerttu Niskanen (Finnország) +3:01.6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik