nemzetisport.hu 2018.02.24 04:55 Frissítve: 2018.02.24 09:43

Téli olimpia: a mieinket legyőző Svájc nyerte a csapatversenyt

A csapatversennyel zárultak az alpesi sízők megméretései a Pjongcsangban zajló téli olimpián. A győzelmet a svájci csapat szerezte meg, amely az első fordulóban a magyar csapatot búcsúztatta. A mieink így a kilencedik helyen zártak.

A mindent eldöntő pillanat, amikor a fináléban Marco Schwarz feladja a Daniel Yule elleni küzdelmet
AFP

Ahogyan az várható volt, a Hozmann Szonja, Maróty Mariann Mimi, Kékesi Márton, Samsal Dalibor összeállítású válogatottunk a nyolc közé kerülésért 4–0-ra kikapott Svájctól. Ez volt egyébként a magyar sportolók utolsó szereplése a mostani olimpián.A negyeddöntők legnagyobb meglepetése az volt, hogy a két egyéni szlalom olimpiai bajnokkal felálló svédek kikaptak a Marcel Hirscher nélkül harcba szálló osztrákoktól, akik aztán az elődöntőben a norvégokat is legyőzték 3–1-re. A másik ágon a franciák és a mieinket legyőző svájciak csaptak össze, s utóbbiak 3–1-re nyerték a párharcot. A bronzcsatában a norvégok 2–2-re végeztek a franciákkal, de jobb futamidőkkel az északiaké lett a bronz.

A döntőben Katharina Liensberger az osztrákoknak szerzett vezetést Denise Feierabend ellenében, ám aztán Ramon Zenhaeusern egyenlített Michael Mattal szemben. Ráadásul utóbbi kaput tévesztett, és miután Wendy Holdener is legyőzte Katharina Gallhubert, nehéz helyzetbe kerültek az osztrákok. Marco Schwarz mindent megpróbált, de aztán ő is kiesett, így Daniel Yule győzelme a svájciak aranyérmét jelentette.

„Azért zavart a sérülésem, mert ebben a számban két kézzel szokták elütni a kapukat, de én ezt nem tudtam megtenni” – értékelt az MTI-nek elsőként Samsal Dalibor, akinek az egyik edzésen eltört a hüvelykujja.

„Mi nem tudjuk két kézzel ütni a kapukat, mint a férfiak” – mondta Hozmann Szonja, aki elárulta, ez annyira különleges versenyszám, hogy erre alig készülnek, itt is csak három napot gyakoroltak rá.

Maróty Mariann azt fejtette ki, hogy a vonalvezetés a műlesiklást, a kétpóznás kapuk viszont az óriás-műlesiklást idézik. Úgy értékelt, hogy emiatt egyszer beleakadt az egyik kapuba, utána már nem tudta visszanyerni a sebességét.

„Azt hiszem, most mindannyiunknak kék-zöld foltos a háta a visszacsapódó póznáktól” – mondta Kékesi Márton.

TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
ALPESI SÍ, CSAPATVERSENY
1. Svájc (Denise Feierabend, Wendy Holdener, Ramon Zenhaeusern, Daniel Yule)
2. Ausztria
3. Norvégia
4. Franciaország
5. Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Svédország
9. Magyarország (Hozmann Szonja, Maróty Mariann Mimi, Kékesi Márton, Samsal Dalibor)

 2019.07.03 08:41:53

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Leginkább a fiúk technikája tetszik, az, ahogyan siklanak a jégen. Azt hiszem, sok mindent elleshetek tőlük.”

2019.05.18 09:46:00

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Ha olyan sikert érünk el Pekingben, mint szeretnénk, nem biztos, hogy szögre kerül a korcsolya.

2019.04.22 20:21:42

Téli sportok nemzetisport.hu

Az orosz síparadicsomban több mint 1700-an csúsztak egyszerre lenge öltözetben.

2019.03.20 21:56:44

Téli sportok KOHÁN GERGELY

A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok svéd játékos a sakkhoz hasonlítja sportágát.

2019.03.18 18:12:59

Téli sportok VINCZE SZABOLCS

Három téli olimpiára jutott ki a legjobb magyar sílövő, aki sportpályafutása harminc éve alatt végig dolgozott, hogy szponzorálja önmagát.