HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.02.24 04:55 Frissítve: 2018.02.24 09:43

Téli olimpia: a mieinket legyőző Svájc nyerte a csapatversenyt

A csapatversennyel zárultak az alpesi sízők megméretései a Pjongcsangban zajló téli olimpián. A győzelmet a svájci csapat szerezte meg, amely az első fordulóban a magyar csapatot búcsúztatta. A mieink így a kilencedik helyen zártak.

A mindent eldöntő pillanat, amikor a fináléban Marco Schwarz feladja a Daniel Yule elleni küzdelmet
AFP

Ahogyan az várható volt, a Hozmann Szonja, Maróty Mariann Mimi, Kékesi Márton, Samsal Dalibor összeállítású válogatottunk a nyolc közé kerülésért 4–0-ra kikapott Svájctól. Ez volt egyébként a magyar sportolók utolsó szereplése a mostani olimpián.A negyeddöntők legnagyobb meglepetése az volt, hogy a két egyéni szlalom olimpiai bajnokkal felálló svédek kikaptak a Marcel Hirscher nélkül harcba szálló osztrákoktól, akik aztán az elődöntőben a norvégokat is legyőzték 3–1-re. A másik ágon a franciák és a mieinket legyőző svájciak csaptak össze, s utóbbiak 3–1-re nyerték a párharcot. A bronzcsatában a norvégok 2–2-re végeztek a franciákkal, de jobb futamidőkkel az északiaké lett a bronz.

A döntőben Katharina Liensberger az osztrákoknak szerzett vezetést Denise Feierabend ellenében, ám aztán Ramon Zenhaeusern egyenlített Michael Mattal szemben. Ráadásul utóbbi kaput tévesztett, és miután Wendy Holdener is legyőzte Katharina Gallhubert, nehéz helyzetbe kerültek az osztrákok. Marco Schwarz mindent megpróbált, de aztán ő is kiesett, így Daniel Yule győzelme a svájciak aranyérmét jelentette.

„Azért zavart a sérülésem, mert ebben a számban két kézzel szokták elütni a kapukat, de én ezt nem tudtam megtenni” – értékelt az MTI-nek elsőként Samsal Dalibor, akinek az egyik edzésen eltört a hüvelykujja.

„Mi nem tudjuk két kézzel ütni a kapukat, mint a férfiak” – mondta Hozmann Szonja, aki elárulta, ez annyira különleges versenyszám, hogy erre alig készülnek, itt is csak három napot gyakoroltak rá.

Maróty Mariann azt fejtette ki, hogy a vonalvezetés a műlesiklást, a kétpóznás kapuk viszont az óriás-műlesiklást idézik. Úgy értékelt, hogy emiatt egyszer beleakadt az egyik kapuba, utána már nem tudta visszanyerni a sebességét.

„Azt hiszem, most mindannyiunknak kék-zöld foltos a háta a visszacsapódó póznáktól” – mondta Kékesi Márton.

TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
ALPESI SÍ, CSAPATVERSENY
1. Svájc (Denise Feierabend, Wendy Holdener, Ramon Zenhaeusern, Daniel Yule)
2. Ausztria
3. Norvégia
4. Franciaország
5. Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Svédország
9. Magyarország (Hozmann Szonja, Maróty Mariann Mimi, Kékesi Márton, Samsal Dalibor)

 2019.02.14 11:48:05

Téli sportok ZSOLDOS BARNA

Lindsey Vonn óriási hatással volt imádott sportágára, ám a folytonos sérülések felőrölték.

2019.02.10 22:24:48

Téli sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Marcel az én szememben megszállott, aki olyan sportágban tudott újat mutatni Ausztriának, amelyben már senki sem számított rá. ...Az ő esete olyan, mintha nekünk, magyaroknak szeretnék elmagyarázni: a kardvívás más módszerrel sokkal eredményesebb.

2019.01.21 08:56:26

Téli sportok BÁLINT MÁTYÁS

Nyíregyházáról Norvégiába, kutyaszánon – egy fiatal magyar lány is az északi nemzeti sport versenyzői között.

2019.01.22 09:15:53

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Pályájuk még más-más ívet rajzol, de jövőre már mindketten ott lehetnek a magyar férfiváltóban.

2019.01.15 10:50:54

Téli sportok KOVÁCS ERIKA (Dordrecht)

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang ígéretet tett: a vb-cím sem hiányzik már sokáig a gyűjteményből.