Ted Ligety óriás-műlesikló mesterhármasa

Vágólapra másolva!
2010.12.19. 13:56
null
Ligety megint győzött (Fotó: Action Images)
Címkék
A férfiaknak az olaszországi Alta Badiában óriás-műlesikló, a nők számára a franciaországi Val d'Isere-ben szuperkombinációs futammal folytatódott az alpesisí-világkupa. Előbbieknél a győzelmet az első sorozat után még csak második amerikai Ted Ligety szerezte meg, míg utóbbiaknál honfitársnője, Lindsey Vonn volt a legjobb. Mindkét versenyző az összetett vk-ban is átvette a vezetést.

A férfiak első futamában ketten emelkedtek ki a mezőnyből: a francia Cyprien Richard és az amerikai Ted Ligety között mindössze 15 század különbséget mértek, míg a harmadik helyen a norvég Aksel Lund Svindalnak már nyolc tized, a negyedik francia Thomas Fanarának pedig három század híján egy másodperc volt a hátránya.

Amikor a második sorozatban Fanara volt soron, akkor a svájci Didier Cuche állt az élen a cseh Ondrej Bank előtt, a második futam legjobb idejét azonban a francia Gauthier de Tessieres érte el 1:14.08-cal.

De csak Fanaráig, aki annak ellenére is rengeteget javított (1:13.88), hogy egy nagyot hibázott. Svindal csak a negyedik helyre volt jó, így háromesélyesre szűkült a verseny.

Ligety az első szakaszon növelte, a másodikon viszont csökkentette az előnyét, de mivel az elég tetemes volt, 55 század így is maradt neki a célban. Richard viszont gyorsan eladta a fórját, aztán megint valamelyest felé billent a mérleg, ám két komolyabb rontás után végül meg kellett elégednie a második hellyel.

Ligety így sorozatban a harmadik óriás-műlesikló versenyén diadalmaskodott, és az összetett világkupában is átvette a vezetést a svájci Silvan Zurbriggentől.

 ALPESISÍ-VK, ALTA BADIA (OLASZORSZÁG)
FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS  
1. Ted Ligety (amerikai) 2:31.99
2. Cyprien Richard (francia) +0.14
3. Thomas Fanara (francia) +0.55
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Ted Ligety (amerikai) 321
2. Silvan Zurbriggen (svájci) 315
3. Michael Walchhofer (osztrák) 294
és Didier Cuche (svájci) 294

A női szuperkombinációs verseny szuper-G részét az amerikai Vonn nyerte meg, igaz, nem akkora fölénnyel, mint előző nap. Az olasz Merighetti két, az osztrák Hosp pedig három tizedmásodperccel maradt el mögötte. Aztán kisebb szünet, majd 66 századra az olasz Schnarf következett, ám még a nyolcadik helyezett osztrák Fischbacher is egy másodpercen belül volt.

Persze pont ez a szám az, ahol egy jó műlesikló akár nagyobb hátrányt is be tud hozni, így az 1.62-vel lemaradó, a lesiklást a 16. helyen záró, az összetett vk-ban vezető Rieschnek sem volt teljesen reménytelen a helyzete.

A német azonban kedvenc számában is többször rontott, s bár az élre ugrott és több pozíciót is előrelépett, végül az 5. helyen végzett. Ez egyben azt is jelentette, hogy ha Vonn nyer, akkor összetettben – ha csak három ponttal is, de – átveszi tőle a vezetést.

Ami az egy másodpercen belülieket illeti, Fischbacher és a svájci Gisin is jócskán visszaesett, aztán viszont az osztrák Görgl felváltotta az első helyen honfitársát, Fenningert. Ugyanez nem sikerült csapattársuknak, Altachernek és az olasz Schnarfnak sem.

Már csak hárman voltak hátra, s közülük Hosp volt a legjobb műlesikló, de ő is Görgl mögé, a második helyre szorult. Merighetti csak a hatodik helyre ért be, amikor Vonn következett. Az amerikai gyorsan leadta az előnye nagy részét, azonban a pálya második felében jobb volt, mint Görgl, s végül 46 századdal megnyerte a versenyt.

VAL D'ISERE (FRANCIAORSZÁG)
NŐI SZUPERKOMBINÁCIÓ  
1. Lindsey Vonn (amerikai) 2:70.80
2. Elisabeth Görgl (osztrák) +0.46
3. Nicole Hosp (osztrák) +0.69
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Lindsey Vonn (amerikai) 581
2. Maria Riesch (német) 578
3. Elisabeth Görgl (osztrák) 366

Böngésszék télisport-adatbankunkat!




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik