Szenzációsan síelt a megbüntetett svájci klasszis

Vágólapra másolva!
2011.03.13. 12:52
null
Didier Cuche nyerte a norvégiai versenyt (Fotó: Action Images)
Címkék
Didier Cuche győzelmével ért véget Kvitfjellben a férfi alpesi síelők szuper G világkupaversenye. A svájci mögött az osztrák Klaus Kröll lett a második, és meglepetésre a szintén osztrák Joachim Puchner lett a harmadik.

 

Bár a leglényegesebb kérdés, az összetett világkupa sorsa már eldőlt a horvát Ivica Kostelic javára, azért a szakági összevetésekben még teljesen nyílt a verseny. A kombináció kivételével, mert már biztos, hogy az ezért járó kis kristálygömb tulajdonosa is Kostelic lesz.

Vasárnap a norvégiai Kvitfjellben mérte össze tudását a férfiak mezőnye, mégpedig szuper óriás-műlesiklásban. Az is eldőlt már korábban, hogy biztosan nem avatnak szakági győztest ezen a napon, mert az éllovas Georg Streitberger sérülés miatt nem állt rajthoz. Az osztrák még Chamonix-ban bukott.

Nagyon sokáig Joachim Puchner állt az élen, és ez nagy meglepetésnek számított, hiszen az osztrák korábban még sohasem állt dobogón világkupaversenyen. Legjobb eredménye egy negyedik hely volt, amit idén Chamonix-ban ért el lesiklásban.

Puchner idejétől sorra elmaradtak a szakág legjobbjai, igaz, alig néhány századdal, illetve tizeddel. Aztán jött Didier Cuche. A pálya középső szakaszán a svájci minden képzeletet felülmúlóan síelt, és végül 34 századdal átvette a vezetést, amit már nem is vett el tőle senki.

A visszavonulását erőteljesen fontolgató 36 éves Cuche 17. vk-versenyét nyerte meg Kvitfjellben. Mondhatni dacból tette, Cuche-t ugyanis még a hétvége előtt megbüntették, mert „beszólt" a kvitfjelli versenyigazgatónak. Az olimpiai ezüstérmes azt kifogásolta, hogy az egyik bukkanó rendkívül balesetveszélyes, és telefonon azt mondta Günter Hujarának: „Ha nem simítják lejjebb azt az ugratót, és történik valami, akkor habozás nélkül megtámadom Önt a nyilvánosság előtt."

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) válaszul 5000 svájci frankos (egymillió forint) büntetést rótt ki Cuche-re. Komoly baleset nem történt, de Cuche így is elegáns bosszút állt a szuper G megnyerésével.

A végére is maradt egy poén: az osztrák Klaus Kröll 29-es rajtszámmal is remek időt ment, és végül a második helyet szerezte meg.

ALPESI SÍ, VK-VERSENY, KVITFJELL (NORVÉGIA)

Férfi Szuper G. A végeredmény
1. Didier Cuche (svájci) 1:33.05
2. Klaus Kröll (osztrák) +0.30
3. Joachim Puchner +0.34
A szakági vk állása (még 1 verseny van hátra)
1. Didier Cuche 291 pont
2. Georg Streitberger (osztrák) 227

3. Ivica Kostelic (horvát) 223

Az összetett vk állása (még 4 verseny van hátra)
1. Ivica Kostelic 1356 pont – már győztes
2. Didier Cuche 906
3. Carlo Janka (svájci) 770

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik