Svéd és horvát siker az őrült szlalomon

Vágólapra másolva!
2011.01.02. 18:23
null
Ivica Kostelic remekelt Münchenben (Fotó: Action Images - archív)
Címkék
A németországi Münchenben rendhagyó, párhuzamos műlesikló futammal folytatódott az alpesisí-világkupa sorozat mindkét nem számára. A férfiaknál a győzelmet a horvát Ivica Kostelic, a nőknél a svéd Maria Pietilä-Holmner szerezte meg.

 

A versenyre a világranglista legjobb 16 versenyzője kapott meghívást, de természetesen mindkét nemnél voltak visszalépők, de a mezőnyt feltöltötték. A versenyt egyenes kieséses rendszerben rendezték, mindkét nemnél nyolc páros kezdett, két-két futamot teljesítve (az első után legfeljebb fél másodperc lehetett a maximális különbség), amelynek győztesei jutottak tovább a következő körbe.

Az amerikai Lindsey Vonn magabiztosan jutott tovább a kisebbik Riesch testvér, Suzanne ellenében, a nővér, Maria pedig kaput tévesztett, így ő azonnal ki is esett, ami hazai pályán elég kellemetlen. A rendezők számára az is kellemetlen volt, hogy kiesett az óriásműlesiklás olimpiai bajnoka, Viktoria Rebensburg is.

A hazaiak becsületét a szabadkártyával induló Felix Neureuther mentette meg, aki az összetett vk-címvédő svájci Carlo Jankát búcsúztatta. A világkupa éllovasai közül kiesett az amerikai Ted Ligety és az osztrák Michael Walchhofer is, de mivel az élen álló svájci Zurbriggen el sem jött, így utóbbi ezzel is átvette a vezetést összetettben.

A negyeddöntőben Vonn rontott az első futamban, de így is csak fél másodperc volt a hátránya a svéd Pietilä-Holmnerrel szemben, csakúgy mint honfitársának, Bode Millernek az osztrák Benjamin Raich ellenében. Előbbi aztán nem is tudott fordítani, így végül csak tizenöt pontot hozott az összetettben Maria Rieschen.

A svéd lány ellenfele az osztrák Görgl lett az elődöntőben, míg a másik ágon a szlovén Maze és az olasz meglepetésember, a Maria Riesch után a francia Worleyt is búcsúztató Merighetti küzdhetett meg egymással.

A fiúknál Neureuther az osztrák Baumannt, a horvát Kostelic az osztrák Herbstet, a francia Lizreux pedig a norvég Svindalt búcsúztatta. A sztárpárbajt viszont Bode Miller nyerte, aki fordítani tudott Raich ellenében.

Az elődöntőben Pietilä-Holmner az első futamban bukott, míg Maze tetemes előnnyel ért célba, így mindkét sízőnő fél másodperces előnnyel várhatta a második menetet. Ivica Kostelicnek pedig még az is belefért, hogy az egyik kapu felakadt a sisakjára, így is verte 42 századdal Neureuthert, Miller és Lizreux között viszont mindössze kilenc század volt a különbség, előbbi javára.

A visszavágók azonnal meglepetéssel kezdődtek, mert a svéd lány fél másodperces hátrányból is fordítani tudott. Merighettinek ugyanez nem sikerült, sőt el is esett egy kapuban, így a fináléban Tina Maze lett Pietilä-Holmner ellenfele.A fiúknál Neureuther ugyan hozott Kostelicen, de 12 század így is maradt közöttük. Lizreuxnak viszont sikerült fordítania Millerrel szemben, így már harmadszor jutott tovább hátrányból.

A lányok kisdöntőjét Görgl nyerte igencsak magabiztosan, a fiúknál is 25 százados előnyt szerzett Miller, amiből viszont a második futam után csak 5 század maradt. A női fináléban Maze csak hajszálnyi vezetést szerzett, nem így Kostelic, aki 41 századdal verte Lizreuxt. A visszavágón előbbieknél a svéd lány fordítani tudott, s végül közel fél másodperccel nyert. A fiúknál ugyan Lizreux nagyon zárkózott, de végül beleakadt a lába egy kapuba, így végül a horvát könnyedén nyert.

ALPESISÍ-VK, MÜNCHEN (NÉMETORSZÁG) 
FÉRFI MŰLESIKLÁS  
1. Ivica Kostelic (horvát)  
2. Julian Lizreux (francia)  
3. Bode Miller (amerikai)  
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Michael Walchhofer (osztrák) 409
2. Silvan Zurbriggen (svájci) 395
3. Ted Ligety (amerikai) 336
NŐI MŰLESIKLÁS  
1. Maria Pietilä-Holmner (svéd)  
2. Tina Maze (szlovén)  
3. Elisabeth Görgl (osztrák)  
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Maria Riesch (német) 753
2. Lindsey Vonn (amerikai) 647
3. Elisabeth Görgl (osztrák) 483

Böngésszék télisport-adatbankunkat!




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik