MTI 2019.05.20 09:33 Frissítve: 2019.05.20 12:37

Sísport: új vezetőedző a magyar alpesisí-válogatott élén

David Fill vezetőedző irányításával vág neki a következő szezonnak a magyar felnőtt- és ifjúsági alpesisí-válogatott.

A Magyar Síszövetség (MSSZ) hétfői tájékoztatása szerint az olasz szakember célja – túl azon, hogy a sízőket felkészítse a nemzetközi szereplésre –, hogy technikailag a legjobb eredményt hozza ki belőlük. Munkáját Stark Márton segíti, aki tavaly júliusban mondott le a szövetségi kapitányi posztról, és egy év külföldi edzősködés után tér vissza Miklós Edit, az MSSZ elnöke kérésére.

David Fill 2011 és 2013 között az olasz női világkupa-válogatottat edzette a gyorsasági számokban, és négy évig az orosz férfi síválogatottal is dolgozott.

„Már bele is vágtunk a munkába az ausztriai Hintertuxon, ahol ötnapos edzőtábort tartunk az ifjúsági korú sízőknek, hogy felmérjem, milyen technikai tudással rendelkeznek. Célom, hogy egy erős csapatot alakítsunk ki elsősorban a 16–19 éves sportolókból – idézte a szövetség közleménye a vezetőedzőt. – Hosszú és kemény munka vár ránk, de szépen lassan építkezünk, hogy egy napon a világkupában is versenyezhessenek. Közös célunk, hogy a lehető legmagasabb szintre hozzuk fel a magyar sísportot” – tette hozzá.

Segítője, Stark Márton elsősorban a női csapat edzéseiből veszi ki a részét.

A közlemény kitér rá, hogy néhány éve, amikor a síszövetség Miklós Edit számára edzőt keresett, David Fill neve kétszer is felmerült a lehetséges trénerek között, ám végül Walter Hubmann, majd Stefan Abplanalp került a világkupa-harmadik helyezett versenyző mellé. Idén februárban Miklós Edit már a szövetség elnökeként kereste meg a szakembert, aki elfogadta a felkérést.

„Olyan edzőket szeretnék a csapatok élére, akikben én is megbíznék mint sportoló. David és Márton is ilyen személy, több hónapos egyeztetés után mindketten elfogadták a felkérést – mondta Miklós Edit. – Fontosnak tartom, hogy kialakuljon egy összetartó csapat, melynek tagjai egymást tudják biztatni, segíteni. Hosszú távú közös célunk, hogy az ifi sportolókból profi gondolkodású versenyzőket neveljünk, és a 2022-es téli olimpián maximális létszámmal tudjunk részt venni" – ismertette röviden a terveket.

2020.06.08 09:01:13

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Nem teherként éli meg, saját magát motiválja azzal az olimpiai bajnok, hogy kimondja: újrázni akar 2022-ben, Pekingben.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.

2020.02.07 20:40:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Gyerekkoromban engem is büntettek meg a szüleim, de ez nem azt jelentette, hogy nem szeretnek.”

2020.02.07 23:28:57

Téli sportok L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az MOKSZ egyszerűen nem dönthetett másként.