Schlierenzauer győzött a próbaolimpián

Vágólapra másolva!
2012.12.08. 18:48
Gregor Schlierenzauer győzelmét hozta a 2014-es téli olimpia helyszínén, Szocsiban megrendezett síugró világkupa-verseny. Az osztrák versenyző az összetett világkupában vezető német Severin Freundot előzte meg.

Úgy tűnik, Gregor Schlierenzauernek fekszik a szocsi sánc (fotó: Action Images)
Úgy tűnik, Gregor Schlierenzauernek fekszik a szocsi sánc (fotó: Action Images)
Úgy tűnik, Gregor Schlierenzauernek fekszik a szocsi sánc (fotó: Action Images)
Úgy tűnik, Gregor Schlierenzauernek fekszik a szocsi sánc (fotó: Action Images)
Úgy tűnik, Gregor Schlierenzauernek fekszik a szocsi sánc (fotó: Action Images)

 

Síugrás

A 2014-es téli olimpia helyszínén, az oroszországi Szocsiban folytatódott a síugrók világkupa-sorozata. A győzelmet az osztrák Gregor Schlierenzauer szerezte meg a német Severin Freund és az ugyancsak osztrák Andreas Kofler előtt.

Az első sorozatot Schlierenzauer nyerte 104 és fél méteres ugrásával. Bár az összetett világkupa címvédője, a norvég Anders Bardal is éppen ennyit ugrott, az ő talajfogása nem volt tökéletes, így csak a hatodik helyről várta a második sorozatot, igaz, a második helyen álló osztrák Andreas Kofler csak két pontra volt tőle.

Amikor Bardal sorra került, akkor a szlovén Jaka Hvala állt az élen, de a norvégnak 101 és fél méteres ugrás is elég volt az első hely átvételéhez. Sokáig azonban nem örülhetett neki, mert Thomas Morgenstern ugyanilyen messze repült, de három pontot így is rávert a norvégra.

A német Severin Freund ezt is jócskán túlszárnyalva 105 és fél méterig szállt, s ő már maradt is az élen, mert honfitársa, Richard Freitag 100 méterrel csak a negyedik helyre került. Kofler 103 és fél méterig szállt, és ez is csak a második helyre volt elég, amikor már csak Schlierenzauer volt hátra.

Az osztrák viszont hasonlóan Freundhoz 105 és fél métert teljesített, s mivel az első sorozatban azért volt jócskán előnye, így végül öt ponttal verte a németet, nem mellesleg a világkupa összesítésében 13 pontra felzárkózott Freund mögé.

SÍUGRÓ-VK, SZOCSI (OROSZORSZÁG)
HS 106
1. Gregor Schlierenzauer (osztrák)270.7 pont (104.5 m, 105.5 m)
2. Severin Freund (német)265.4 pont (101.5 m; 105.5 m)
3. Andreas Kofler (osztrák)264.8 pont (102.5 m; 103.5 m)
A VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Severin Freund (német)295 pont
2. Gregor Schlierenzauer (osztrák)282
3. Thomas Morgenstern (osztrák)190
Alpesi sí

A szakadó hóesés miatt a franciaországi Val d'Isére-ben csak késéssel tudták megrendezni a műlesikló versenyt, amelyet a francia Alexis Pinturault nyerte a német Felix Neureuther és az osztrák Marcel Hirscher előtt.

Az első sorozatot az összetett világkupa címvédője, Hirscher nyerte meg 48.49-es idővel. 23 századdal előzte meg honfitársát, Manfred Prangert és 27-tel Neureuthert.

A második futamban viszont a hazaiak kedvence, a francia Alexis Pinturault volt a leggyorsabb, aki az első futamban a hatodik legjobb volt, s majd egy másodpercet vert az addigi éllovasra. Ezzel aztán igencsak magasra tette a lécet, amelyet a soron következő két olasz versenyzőnek, Cristian Deville-nek és Stefano Grossnak sem sikerült átugrania. Előbbi már futama után sem fért fel a dobogóra, míg utóbbi kiesett.

Következett Neureuther, aki éppen fél másodperccel kapott ki a franciától, míg Prangert két svéd is megelőzte. Már csak Hirscher volt hátra, ő azonban nem kezdett jól, s bár az első időmérő pontnál még maradt az előnyéből két tized, a másodiknál már majd' háromtized hátránya volt. Végül 57 százados hátránnyal kénytelen volt megelégedni a harmadik hellyel.

ALPESISÍ-VK, VAL D'ISÉRE (FRANCIAORSZÁG)
FÉRFI MŰLESIKLÁS
1. Alexis Pinturault (francia)1:37.12
2. Felix Neureuther (német) +0.50
3. Marcel Hirscher (osztrák) +0.57
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Aksel Lund Svindal (norvég)400 pont
2. Ted Ligety (amerikai)364
3. Marcel Hirscher (osztrák)340
A nők a svájci St. Moritzban versenyeztek, ahol szombaton szuperóriás-műlesikló futamot rendeztek, amelyet az amerikai Lindsey Vonn nyert, a szlovén Tina Maze és az amerikai Julia Mancuso előtt. A magyar Miklós Edit a 43. helyen zárt.

Az elsőként rajtoló német Veronique Hronek idejét gyorsan megjavította az osztrák Regina Sterz, akitől viszont már csak a nyolcadikként rajtoló német Viktoria Rebensburg tudta átvenni az első helyet. Egészen az elit csoport indulásáig ő is maradt az élen.

Ekkor következett a pénteki kombinációt megnyerő, és az összetett világkupában is vezető Maze, aki több mint egy másodpercet javított az addigi legjobb időn. Ezzel a többiek sem tudták felvenni a versenyt: a német Maria Höfl-Riesch is majd' egy másodperccel maradt el tőle, Mancuso pedig hat tizeddel.

Ekkor következett Vonn, aki a pénteki kombinációban kiesett, most azonban jól kezdett, s az első két időmérő pontnál egyaránt 11 századmásodperces előnyben volt. Ez azonban olyan kis különbség, hogy a mérleg nyelve a célban bármelyik oldal irányába elbillenhetett. Végül most az amerikai jött ki győztesen belőle, 37 századdal volt gyorsabb a szlovénnél.

A csoport utolsó tagjaként a svájci Fabienne Suter következett, aki éppen Mancuso és Höfl-Riesch közé tudott bejönni a negyedik helyre. Mostani sikerével az amerikai az összetett világkupa harmadik helyére tudott felkapaszkodni, de 167 pont a hátránya Maze mögött, míg a második helyen jelenleg Höfl-Riesch áll.

A hatvanhárom tagú mezőnyben elindult a magyar Miklós Edit is, aki végül csaknem három és fél másodperces hátránnyal a 43. helyen zárt.

ST. MORITZ (SVÁJC)
NŐI SZUPERÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Lindsey Vonn (amerikai)+1:02.71
2. Tina Maze (szlovén) +0.37
3. Julia Mancuso (amerikai) +1.01
...
43. Miklós Edit (magyar) +3.40
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Tina Maze (szlovén)577 pont
2. Maria Höfl-Riesch (német)414
3. Lindsey Vonn (amerikai)410
...
86. Miklós Edit (magyar) 6
Sífutás

Férfi és női szabad stílusú sprintversennyel folytatódott a sífutók világkupa-sorozata a kanadai Québecben. Előbbieknél a svéd Emil Jönsson, utóbbiaknál pedig az amerikai Kikkan Randall győzött.

Az amerikai versenyzőnő a norvég Maiken Caspersen Fallát és a svéd Ida Ingemarsdottert előzte meg a fináléban, míg a férfiaknál a svéd Teodor Petterson lett a második, az orosz Alekszej Petjuhov pedig a harmadik.

SÍFUTÓ-VK, QUÉBEC (KANADA)
FÉRFI SPRINT (SZABAD STÍLUS)
1. Emil Jönsson (svéd)
2. Teodor Peterson (svéd)
3. Alekszej Petjuhov (orosz)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Petter Northug (norvég)335
2. Alekszej Poltoranyin (kazah)281
3. Makszim Vjlegzsanyin (orosz)252
NŐI SPRINT (SZABAD STÍLUS)
1. Kikkan Randall (amerikai)
2. Maiken Caspersen Falla (norvég)
3. Ida Ingemarsdotter (svéd)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Marit Björgen (norvég)450
2. Kikkan Randall (amerikai)325
3. Therese Johaug (norvég)273
Sílövészet

Az ausztriai Hochfilzenben az üldözéses versenyekkel folytatódott a sílövők világkupa sorozata. A férfiak 12.5 km-es távján a szlovén Jakov Fak szerezte meg a győzelmet, az orosz Dmitrij Malisko és a francia Martin Fourcade előtt.

Elsőként a pénteki sprintet megnyerő német Andreas Birnbacher és a tőle akkor csak négytizeddel elmaradó Fourcade rajtolt, s ők ketten fej-fej mellett haladtak egészen a második sorozatig, amikor a német egyet, a francia viszont kettőt is hibázott.

Az élre ekkor a pénteki harmadik Fak került, megelőzve Birnbachert és három orosz versenyzőt. Fak a harmadik lövészetnél rontott egyet, így az orosz Anton Sipulin lett az első, de csak három tizeddel Birnbacher és 5 másodperccel honfitársa, Malisko valamint Fak előtt.

Ők négyen aztán egyszerre kezdték meg az utolsó lövészetet, de közvetlenül a nyomukban ott loholt Fourcade is. Sipulin kettőt hibázott, a többiek egyet, akikhez felzárkózott a svéd Fredrik Lindström is. Öten együtt síeltek egészen az utolsó emelkedőig, ahová Fak vezetésével érkeztek, aki akkor meg is lépett, s csak Malisko tudta tartani vele a lépést, de csak tisztes távolból. A harmadik végül Fourcade lett.

SÍLÖVŐ-VK, HOCHFILZEN (AUSZTRIA)
FÉRFI 12.5 KM-ES ÜLDÖZÉSES VERSENY
1. Jakov Fak (szlovén)+34:14.8 (2)
2. Dmitrij Malisko (orosz) +0.9 (1)
3. Martin Fourcade (francia) +8.6 (3)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Martin Fourcade (francia)253 pont
2. Andreas Birnbacher (német)204
3. Jevgenyij Usztjugov (orosz)176
A nők 10 km-es versenyén a norvég Synnöve Solemdal győzött, honfitársnője, Tora Berger és a finn Kaisa Mäkäräinen előtt.

Elsőként a pénteki sprintet megnyerő fehérorosz Darja Domracseva rajtolt, nyomában a finn Kaisa Mäkäräinennel, illetve két norvéggal, Tora Bergerrel és Synnöve Solemdallal. Az első sorozatban azonban a fehérorosz kettőt, utóbbi norvég egyet hibázott.

A finn futásban növelni is tudta előnyét, ráadásul a második lövészetében is hibátlan maradt, nem így Berger, akinek egy büntetőkört kellett futnia, így megint a másik norvég jött fel a második helyre, de már 45 másodperces hátránnyal.

A harmadik lövészetnél azonban kettőt hibázott, s így az ott nem rontó Solemdal vette át a vezetést 7 másodperccel. A negyedik sorozatig Mäkärainen behozta a hátrányát, s ketten egyszerre kezdték meg az utolsó öt lövést. A feszültséget a norvég bírta jobban, és hibátlan maradt, a finn megint kétszer rontott.

Mivel Domracseva is hibázott egyet, így már a lövészet után eldőlt, hogy Solemdal győz – életében először –, hiszen majdnem ötven másodperc volt az előnye a közben második helyre feljövő honfitársnője, Berger előtt. A dobogóért viszont óriási csata alakult ki közte, a fehérorosz, a finn, valamint a szlovén Teja Gregorin között.

Aztán Mäkärainen és Berger leszakította a másik kettőt, majd egy kanyarban utóbbi kissé kiszorította ellenfelét, és át is vette a második helyet, így végül kettős norvég siker született, míg a végén Domracsevát még a szlovén is lehajrázta. Így Berger – aki az idény eddigi összes versenyén dobogós volt – tovább növelte előnyét az összetett világkupában.

NŐI 10 KM-ES ÜLDÖZÉSES VERSENY
1. Synnöve Solemdal (norvég)31:13.4 (1)
2. Tora Berger (norvég) +30.2 (2)
2. Kaisa Mäkärainen (finn) +33.3 (4)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Tora Berger (norvég)281 pont
2. Darja Domracseva (fehérorosz)244
3. Andrea Henkel (német)

168

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik