MTI 2020.01.23 17:34

Rp. gyorskori Eb: edzője szerint Fontana öregszik, de gyorsul

Edzője és egyben férje szerint öregszik ugyan, de valahogy mégis gyorsulni tud az egyéves pihenő után visszatért Arianna Fontana, aki a rövid pályás gyorskorcsolyázók között a legtöbb világversenyes éremmel rendelkezik a női mezőnyben.

 

„Mindig hiszem, hogy lehetek jobb” – adta meg a választ a 29 éves gyorskorcsolyázó arra a kérdésre, miért tért vissza.

Az olasz világklasszis szerényen fogalmazta meg céljait a debreceni Főnix Csarnokban péntektől vasárnapig tartó Európa-bajnokság kapcsán, ugyanis dobogós helyekről nem beszélt, csak azt szeretné, hogy lehetőleg minél több távon döntőbe jusson, és ott már bármi lehet.

Legnagyobb ellenfelei között elsőként az összetett címvédőjét, a holland Suzanne Schultingot említette. De megjegyezte, hogy bár nem tudni, milyen formában van, de indul a hajdúsági városban Elise Christie is, akit azért gondol mindig nagyon veszélyesnek, mert óriási harcosnak tartja.

Fontana kifejtette, nagyon tetszik neki a helyszín, már csak azért is, mert egy alpesi kisvárosban, Sondrióban született, így hozzá közelebb állnak a kisebb települések, mint a metropoliszok.

A Szőke Nyíl becenevű sportoló első világversenyes medáljait 2006-ban nyerte, akkor rögtön az olimpián, a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is dobogóra állhatott az olasz váltó tagjaként. Azóta a kontinensen szinte egyeduralkodó volt, hétszer nyert összetett aranyat, vb-n több mint tíz érem után 2015-ben ért csúcsra, amikor megnyerte az 1500 métert, majd a 2018-as, pjongcsangi olimpián a specialitásának számító legrövidebb távon, az 500 méteren aratott diadalával koronázta meg pályafutását. Összesen nyolc ötkarikás medálja van, amivel holtversenyben csúcstartó az amerikai Apolo Ohnóval és a dél-koreaiból orosszá lett Viktor Annal.

„Öregszünk, de valahogy tudunk még gyorsulni” – mondta Anthony Lobello tanítványáról és feleségéről. A „titkát” illetően nevetve azt válaszolta, hogy rengeteg vizet iszik. Komolyra fordítva a szót pedig kijelentette, hogy nem ismer nála tehetségesebb gyorskorcsolyázót, ezért tud folyamatosan a világ élmezőnyében maradni.

Legnagyobb debreceni riválisa a hozzá hasonlóan olimpiai, világ- és Európa-bajnok Suzanne Schulting lehet. Az összetett holland címvédője közölte, szeretné megismételni tavalyi sikerét, de nem kívánt esélylatolgatásba bocsátkozni, hogy kik lehetnek legfőbb kihívói. Ahogy fogalmazott, rég voltak a legutóbbi vk-állomások, így nehéz felmérni, ki milyen formában van, éppen ezért ő csakis saját magára koncentrál.

A 22 esztendős Schulting harmadszor van Magyarországon, de 2013-ban pályafutása kezdetén nem nyert érmet a debreceni vb-n, ahogy akkor Fontana sem.

A debreceni kontinensviadalon pénteken a selejtezőket rendezik, majd szombaton 500 és 1500 méteren avatnak bajnokot, valamint a váltók elődöntőire kerül sor, míg vasárnap 1000 méteren, összetettben és a váltóknál hirdetnek győztest.

2020.06.08 09:01:13

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Nem teherként éli meg, saját magát motiválja azzal az olimpiai bajnok, hogy kimondja: újrázni akar 2022-ben, Pekingben.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.

2020.02.07 20:40:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Gyerekkoromban engem is büntettek meg a szüleim, de ez nem azt jelentette, hogy nem szeretnek.”

2020.02.07 23:28:57

Téli sportok L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az MOKSZ egyszerűen nem dönthetett másként.