Rp. gyorskorcsolya-vb: ezüstérmes a férfi váltó!

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.03.15. 16:34
null
Liu Shaolin Sándor szombati remek eredménye után jött az újabb: a férfi váltó is a dobogó második fokára állhatott fel! <br />(Fotó: <a href="http://www.moksz.hu" target="_blank">moksz.hu</a>)
Ezüstérmet nyert vasárnap a Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállítású magyar váltó a Moszkvában rendezett rövidpályásgyorskorcsolya-világbajnokságon.

 

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a magyar négyes mindössze 44 ezredmásodperccel kapott ki a kínai kvartettől. Harmadikként a hollandok zártak a magyaroktól közel három tizeddel elmaradva, míg a finálé negyedik résztvevője, a dél-koreai staféta messze leszakadva lett utolsó a futamban.

A magyarok második érmüket nyerték Moszkvában, szombaton Liu Shaolin Sándor 500 méteren szintén második lett.

A 19 éves versenyző minapi teljesítményével sporttörténelmet írt, magyar rövid pályás gyorskorcsolyázónak ugyanis még sohasem sikerült érmet nyernie felnőtt-vb-n.

Vasárnap rendezték meg a női váltók helyosztóit is, a Lajtos Szandra, Heidum Bernadett, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra alkotta magyar kvartett az öt csapatot számláló fináléban utolsóként ért célba.
Egyéniben az 1000 méter küzdelmeit bonyolították le, ezen a távon mindhárom negyeddöntőben érdekelt magyar, Knoch, Liu Shaolin és Heidum harmadikként zárt futamában, így egyikük sem jutott tovább. Heidum tizedik, míg a helyosztó futamát megnyerő Jászapáti Petra 21. lett ezen a távon, Liu Shaolint 12., Knochot pedig 13. helyre rangsorolták.

Liu Shaolin többek között az 500-on nyert ezüstérmének köszönhetően hatodik lett a pontversenyben, így indulhatott a legjobb nyolc versenyzőt felvonultató 3000 méteres szuperdöntőben, amelyben szintén hatodikként ért célba, azaz 31 pontjával hatodik lett az összetettben. A nőknél a dél-koreai Csoj Min Dzseong, a férfiaknál a holland Sjinkie Knegt nyerte meg a pontversenyt.

A férfiak kiváló eredményeinek köszönhetően a jövő évi vb-n már három magyar versenyző indulhat az egyéni számokban.

DARÁZS: REÁLIS LEHET AZ OLIMPIAI ÉREM

Reális lehet 2018-ban, a pjongcsangi téli olimpián az éremszerzés a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók számára a honi szövetség gyorskorcsolya ágazati igazgatója, Darázs István szerint.

A sportvezető azt követően mondta ezt az MTI-nek, hogy a magyar csapat két ezüstérmet nyert a vasárnap zárult moszkvai világbajnokságon, ugyanis a Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállítású váltó és Liu Shaolin egyéniben 500 méteren egyaránt másodikként zárt.

„A Himaláját akarjuk megmászni, és most az utolsó táborhelyre értünk. 2018-ban legalább ilyen jól szeretnénk szerepelni a dél-koreai ötkarikás játékokon” – mondta Darázs, aki hozzátette, nem szabad telhetetlennek lenni, illetve nem szabad, hogy „elszálljon a fejük” a mostani sikerek után, de a pjongcsangi éremszerzést minden eddiginél reálisabbnak nevezte. A rövidpályás gyorskorcsolyázók az elmúlt három téli olimpián pontszerző helyezést értek el.

A sikerek titkáról úgy vélekedett, mindig az vitte előre a sportág folyamatos fejlődését, hogy mertek nagyot álmodni, de az álmokat nem hitték el, hanem töretlenül megdolgoztak az elérésükért. A férfi csapat idei áttöréséről azt mondta, hogy az elbukott olimpiai kvalifikáció hatalmas bizonyítási vágyat szült a versenyzőkben. Többek között ennek köszönhetőek a szezon során elért sporttörténelmi tettek, mint például Knoch világkupa-diadala, vagy éppen a mostani két vb-érem.

„A nők picit gyengébben szerepeltek, de ez nem gond az olimpia utáni évben. A férfi váltó viszont hiba nélkül versenyzett. A sportban nincs ha, de ha az utolsó váltásnál másodikként indul Liu Shaolin, akkor akár a győztes kínaiak megelőzése is sikerülhetett volna” – értékelte Darázs a moszkvai vb-t.

A magyar csapat a tervek szerint hétfőn 11.52-kor landol a Liszt Ferenc repülőtéren.

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA-VB
FÉRFI 1000 M, DÖNTŐ
1. Park Sze Jeong (Dél-Korea) 1:25.155 perc
2. Charles Hamelin (Kanada) 1:25.189
3. Si Csing-nan (Kína) 1:25.225
...12. Liu Shaolin Sándor
13. Knoch Viktor

FÉRFI 5000 M, VÁLTÓ, DÖNTŐ
1. Kína (Vu Ta-csing, Csen Tö-csüan, Hszü Hung-cse, Han Tien-jü) 6:55.980 perc
2. MAGYARORSZÁG (Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang) 6:56.024
3. Hollandia (Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Sjinkie Knegt, Mark Prinsen) 6:56.321

NŐI 1000 M, DÖNTŐ
1. Csoj Min Dzseong (Dél-Korea) 1:32.730 perc
2. Elise Christie (Nagy-Britannia) 1:32.782
3. Arianna Fontana (Olaszország) 1:32.903
...10. Heidum Bernadett
...21. Jászapáti Petra

NŐI 3000 M, VÁLTÓ, DÖNTŐ
1. Dél-Korea (No Do Hi, Sim Szuk Hi, Kim Alang, Csoj Min Dzseong) 4:18.550 perc
2. Kína (Fan Ko-hszin, Han Jü-tung, Lin Jüe, Tao Csia-jing) 4:18.595
3. Olaszország (Arianna Fontana, Lucia Peretti, Elena Viviani, Arianna Valcepina) 4:20.916
... 5. Magyarország (Lajtos Szandra, Heidum Bernadett, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra) 4:27.362

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik