HIRDETÉS
NSO/ MTI 2018.12.09 11:09 Frissítve: 2018.12.09 14:45

Rp. gyorskorcsolya: Jászapáti történelmi győzelmet aratott

A kazahsztáni Almatiban zajló vk-viadalon Jászapáti Petra megszerezte az első, női versenyben elért magyar aranyérmet a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupák történetében (vegyes váltóval nemrég már sikerült hölgysportolóinknak elsőséget kiharcolni).

Jászapáti Petra történelmet írt a világkupában (Fotó: AFP, archív)


 
Jászapáti Petra 500 méteren rajt-cél győzelmet aratott Almatiban, a rövid pályás gyorskorcsolyázók viágkupaversenyén.

A 19 éves szegedi korcsolyázó a negyeddöntőből másodikként, míg az elődöntőből futamgyőztesként jutott tovább, így a döntőben a legjobb, egyes pozícióból rajtolhatott. A startot követően meg is tudta védeni a helyét, azaz elsőként fordult az első kanyarba. Jászapáti nagyszerűen korcsolyázott, esélyt sem adott riválisainak az előzésre, aztán az utolsó körben a negyedik helyről előretörő orosz Szofija Proszvirnova manőverével felborította a holland Lara van Ruijvent és a vk-pontversenyben listavezető lengyel Natalia Maliszewskát, így utána már aggódni sem kellett az újabb magyar győzelemért.

Jászapáti az első magyar, aki hölgyek versenyében győzni tudott a sorozatban. Ez volt a második magyar siker Almatiban, Liu Shaoang szombati, 1000 méteren elért sikere után.

A női 500 méter fináléja után Liu Shaoang ugyanezen a távon folytatta az éremszerzést, óriási hajrával a 2. helyen ért célba, ez volt a 8. vk-érme pályafutása során.

A férfiak legrövidebb távján is könnyen születhetett volna magyar siker, ugyanis az elődöntőig hárman is eljutottak, onnan aztán a szombaton 1000 méteren aranyérmes Liu Shaoang mellett Burján Csaba került a fináléba, míg a váltóval hozzájuk hasonlóan olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor a kisdöntőbe. A 19 éves fiatalabb Liu fivér aztán egy második hellyel bővítette az éremgyűjteményét, Burján utolsó lett az ötfős futamban, az idősebbik Liu pedig megnyerte a kisdöntőt, azaz hatodikként zárt.

Az 1500 méteres versenyeken Bácskai Sára Luca küzdötte el magát a döntőig, ott azonban elesett, így hetedik lett.

Az ötkarikás aranyérmes és világcsúcstartó férfiváltónk a kisdöntőben a második helyen ért célba Japán négyese mögött, így hatodikként végzett azok után, hogy az első két vk-állomáson győzött, a pontversenyben viszont továbbra is élen áll.

A magyarok Almatiban két arany- és egy ezüstérmet nyertek. A vk-sorozat február elején Drezdában folytatódik, előtte még januárban a dordrechti Európa-bajnokságon versenyeznek a sportág képviselői.

 

2019.01.21 08:56:26

Téli sportok BÁLINT MÁTYÁS

Nyíregyházáról Norvégiába, kutyaszánon – egy fiatal magyar lány is az északi nemzeti sport versenyzői között.

2019.01.22 09:15:53

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Pályájuk még más-más ívet rajzol, de jövőre már mindketten ott lehetnek a magyar férfiváltóban.

2019.01.15 10:50:54

Téli sportok KOVÁCS ERIKA (Dordrecht)

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang ígéretet tett: a vb-cím sem hiányzik már sokáig a gyűjteményből.

2019.01.13 23:54:52

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Eljutottunk odáig, hogy a Liu fivérek a sportág ikonjainak számítanak.