nemzetisport.hu 2018.11.04 10:27 Frissítve: 2018.11.04 10:43

Rp. gyorskorcsolya: „Izomgörcsökkel és lázzal vittem kórházba csütörtökön Sanyit”

Az első döntős napon megszületett az első magyar érem Calgaryban, a rövid pályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának első állomásán: Liu Shaoang 500 méteren a második helyen végzett.

Liu Shaoang 500 méteren a második helyen végzett

 

 

„Nem gondolkozott azon túl sokat Ádó, hogy pénteken balszerencsés volt, persze, senki sem örült ennek, hiszen elszállt ő is, meg az a remek idő is, melyet futott. De szombaton felkelt, és esélyesként futotta le a vigaszági köröket, majd a negyeddöntőben megkapta az ötös pályát, azt meg mindannyian tudjuk, mit jelent ez a sprinttávon. És megoldotta ezt is! Ahogy az elődöntőt és a finálét is. Előbbi futamban hatalmas országos csúcsot ment, pazar szombati teljesítményével sokakat megdöbbentett még úgy is, hogy tudtuk, tudjuk, milyen nagyszerű koris!” – idézte Bánhidi Ákost, a válogatott edzőjét és menedzserét a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hivatalos oldala.

Bizony, a Shaoang által az elődöntőben futott 39.771 hatalmas időeredmény, egyben új országos csúcs is, amely már nagyon közel van Vu Ta-csing 39.584-es világrekordjához.

Az 500-as táv győzelmével a vk-viadal előtt az idősebbik Liu, Shaolin kacérkodott, és talán ott is lett volna a végelszámolásnál, ha csütörtökön nem történik meg a baj.

„Izomgörcsökkel és lázzal vittem kórházba csütörtökön Sanyit, vírusos influenzája van, mindezek után nagyon durva, amit szombaton csinált” – jegyezte meg Bánhidi Ákos.

Liu Shaolin a negyeddöntős futamának megnyerése után a négyes pályát kapta az elődöntőben, ahonnan nem volt ereje feljebb kapaszkodni, a B-döntőben viszont megmutatta, mire képes: betegen is ellentmondást nem tűrően korcsolyázott, és majdnem egy másodperces előnnyel nyert – ez összesítésben a 6. helyet jelentette a számára.

Mindezek után kérdés volt, hogyan is teljesít a férfiváltónk az elődöntőben. Shaoang plusz körei és Shaolin betegsége miatt a fiúk azt kapták taktikai utasításként, hogy Kanada és Kína (no meg Japán) mögött-mellett utazzák le az ötezer méteres táv nagyobb részét, és csak a végén robbantsanak – ezt hibátlanul végre is hajtották a srácok, csakhogy a kínaiaknak ez nem tetszett, s ennek kizárást érő módon adtak hangot. A nyilvánvaló szabálytalanság miatt a mieinket továbbjuttatták a bírók a vasárnapi fináléba.

Női vonalon is elkönyvelhettünk egy szép sikert, hiszen Jászapáti Petra a sprinttávon villogott Calgaryban – az elődöntőig nyílegyenessé tette a saját útját, az ott elért harmadik helye a B-döntőbe jutást jelentette a számára, amelyet aztán fölényesen megnyert, s így az 5. helyen végzett.

„Petra kiemelkedett a lányaink közül, ötszázon ötödiknek lenni egy világkupán, bravúros teljesítmény. Ő a másik ötszázon is áll még, vagyis újra nekifuthat ugyanennek a távnak” – tette hozzá Bánhidi Ákos.

A nap krónikájához tartozik, hogy a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Varnyú Alex, Liu Shaoang összetételű vegyes váltó az elődöntős futamában a harmadik helyen ért célba, így a kvartett a B-döntőben lép jégre vasárnap.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.

2020.02.07 20:40:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Gyerekkoromban engem is büntettek meg a szüleim, de ez nem azt jelentette, hogy nem szeretnek.”

2020.02.07 23:28:57

Téli sportok L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az MOKSZ egyszerűen nem dönthetett másként.

2020.02.01 08:10:00

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Európa-verő short trackeseink kínai edzőnője mindenkinek átadná a győzelem tudományát.

2020.01.29 18:35:52

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Felfrissíti tagjainkat, erősíti tüdőnket, nemesíti magatartásunkat a korcsolyázás.