Janka győztes visszatérése a szívműtétje után

Vágólapra másolva!
2011.03.05. 12:38
null
Anja Pärson Tarvisióban győzött (Fotó: Action Images)
Címkék
A hölgyek az olaszországi Tarvisióban lesiklással, a férfiaknak a szlovéniai Kranjska Gorában óriás-műlesiklással folytatták az alpesisí-világkupát. A győzelmet előbbieknél a pályafutását tervei szerint az idény végén befejező svéd Anja Pärson, míg utóbbiaknál a februári szívműtétje után most visszatérő svájci Carlo Janka szerezte meg.

 

Elsőként a francia Marie Marchand-Arvier teljesítette a pályát 1:29.20-as idővel, tőle aztán előbb a negyedikként induló svájci Fränzi Aufdenblatten, majd a rögtön utána következő kanadai Britt Janyk vette át a vezetést.

Ők sem maradtak hosszabb ideig az élen, hiszen a 9-es rajtszámú francia Ingrid Jacquemod náluk is jobb volt, majd a pénteki kombináció győztese, a szlovén Tina Maze verte meg őt is hat századdal. Ő már a legjobbakkal is felvette a versenyt, hiszen az összetett világkupát vezető német Maria Riesch csak a harmadik, az amerikai Julia Mancuso pedig csupán a hatodik lett.

Aztán jött a szám újdonsült világbajnoka, az osztrák Elisabeth Görgl, akinek hat századdal sikerült megelőznie Mazét, de sokáig nem örülhetett, mert a svéd Anja Pärson valami szenzációs menetet produkálva több mint egy másodpercet faragott az addigi legjobb időből, amelyet már 1:27 alá vitt.

A svájci Lara Gut még a legjobb tíz közé sem tudott bekerülni, ám ekkor következett az amerikai Lindsey Vonn, aki az első időmérőnél még egyszázados előnyben volt, utána viszont fokozatosan egyre nagyobb hátrányba került, s végül 73 századdal kikapott – de ezzel is a második lett.

A hátralévő versenyzők már nem befolyásolták az élmezőny sorrendjét, így tehát a saját bevallása szerint utolsó idényét futó Pärson győzött Vonn és Görgl előtt, míg az összetett világkupában az amerikai újabb negyven pontot faragott le a Rieschsel szembeni hátrányából, amely így már csak 136.

Ahogyan pénteken, úgy a szombati versenyen is szerepelt Miklós Edit, aki 54-es rajtszámmal a mezőny végén indult, és 6.24 mp-es hátránnyal az 50. helyen végzett.

ALPESISÍ-VK, TARVISIO (OLASZORSZÁG)
NŐI LESIKLÁS
1. Anja Pärson (svéd) 1:26.91
2. Lindsey Vonn (amerikai) +0.73
3. Elisabeth Görgl (osztrák) +1.17
...
50. Miklós Edit (magyar) +6.24
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Maria Riesch (német) 1616
2. Lindsey Vonn (amerikai) 1480
3. Tina Maze (szlovén) 857

A férfiaknál az osztrák Philipp Schörghofer nyerte meg az óriás-műlesiklás első futamát, ráadásul tetemes, 65 százados előnnyel a szám olimpiai bajnoka, a svájci Carlo Janka és 72-vel a világbajnok Ted Ligety előtt. Rajtuk kívül még a norvég Kjetil Jansrud tudott még egy másodpercen belülre kerülni az osztrákhoz képest.

Nem ment viszont az összetett világkupát vezető horvát Ivica Kostelicnek, akinek több mint két másodperces hátránnyal csak a 21. helyen sikerült bejutnia a második futamba. A horvát aztán a második futamban sem tudott az élen maradni, de még így is növelte az előnyét az összetett világkupában, miután üldözői közül a svájci Didier Cuche nem indult, Aksel Lund Svindal pedig nála is hátrébb végzett.

Amikor a másik norvég, Jansrud következett, akkor a leggyorsabb második futamot produkáló francia Alexis Pinturault állt az élen, két honfitársa, Cyprien Richard és Thomas Fanara előtt. Ráadásul Jansrud nem is tudott végigmenni a pályán, így maradt is az élen a három „gall”.

Ligetynek eredetileg több mint egy másodperces előnye volt a legjobb franciához képest, végül azonban egytizeddel mégis kikapott tőle, s csak a második helyre jött be. Janka is majdnem eladta a teljes előnyét, de két századot végül megőrzött belőle, így februári szívműtétje után igencsak sikeresnek mondható a visszatérése. Pláne, hogy az első futamot megnyerő Schörghofer nem tudta teljesíteni a pályát, így az összetett világkupa címvédője az idei első győzelmét szerezte meg.

ALPESISÍ-VK, KRJANSKA GORA (SZLOVÉNIA)
FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Carlo Janka (svájci) 2:27.05
2. Alexis Pinturault (francia) +0.02
3. Ted Ligety (amerikai) +0.12
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Ivica Kostelic (horvát) 1307
2. Didier Cuche (svájci) 725
3. Aksel Lund Svindal (norvég) 722

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik