Pjongcsang 2018: újabb két sztárt tiltottak le az olimpiáról

Vágólapra másolva!
2018.01.23. 11:39
A váltóban olimpiai bajnok sílövő, Anton Sipulin, valamint a világbajnok sífutó, Szergej Usztyugov neve sem szerepel azon a listán, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyező testülete állított össze a pjongcsangi részvételre pályázó orosz versenyzőkről. Ezt az Orosz Olimpiai Bizottság közölte kedden, egy nappal azután, hogy nyilvánosságra került, a hatszoros olimpiai és 20-szoros világbajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó, Viktor An sem „kapott meghívást” a játékokra.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szombaton közölte: 389 orosz sportolónak adott engedélyt, hogy semleges zászló alatt részt vegyen február 9. és 25. között a pjongcsangi téli olimpián. A NOB illetékes bizottsága az eredetileg ötszáz nevet tartalmazó listát szűkítette 389-re: ők azok a sportolók, akik országuk doppingbotránya ellenére is igazoltan tisztán versenyeztek, így – amennyiben kvalifikálják magukat – ott lehetnek az ötkarikás játékokon.

Sipulin, Usztyugov és An soha nem bukott meg a doppingvizsgálaton.

„A sok doppingteszt, amit a karrierjük során leadtak, bizonyítja, hogy tiszta sportolók” – fogalmazott kedden Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság alelnöke. Hozzátette: a lista még előzetes, s a NOB-nál rákérdeznek majd az okokra.

A dél-koreai születésű Ant (korábbi nevén An Hjun Szut) a Szport-Ekszpressz című orosz sportlap szerint azért húzta ki a NOB engedélyező testülete a listáról, mert a neve szerepelt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság által az orosz doppingügyekről szereplő jelentésben.

A jelentés nyomán Oroszország nem indulhat Pjongcsangban, azok az orosz versenyzők, akik engedélyt kapnak és indulási jogot szereznek, semleges zászló alatt vehetnek részt az olimpián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik