Meglepő győzelmek Lake Louise-ban és Aspenben

Vágólapra másolva!
2010.11.28. 22:34
null
Tobias Grünenfelder a hideget is legyőzte (Fotó: Action Images)<br />
Címkék
A f&eacute;rfiak &eacute;s a nők is jav&aacute;ban k&uuml;zdenek a vil&aacute;gkupa-sorozat tengerent&uacute;li versenyein. Vas&aacute;rnap az urak Kanad&aacute;ban, m&iacute;g a h&ouml;lgyek az Egyes&uuml;lt &Aacute;llamokban m&eacute;rt&eacute;k &ouml;ssze tud&aacute;sukat. Mindk&eacute;t viadal v&aacute;ratlan eredm&eacute;nnyel z&aacute;rult. Kuusam&oacute;ban, a s&iacute;ugr&oacute;k verseny&eacute;ben azonban &eacute;rv&eacute;nyes&uuml;lt a pap&iacute;rforma, a szombaton a csapatversenyt nyerő osztr&aacute;kok vas&aacute;rnap az egy&eacute;ni verseny elsős&eacute;g&eacute;t is megszerezt&eacute;k Andreas Kofler r&eacute;v&eacute;n.

 

ALPESI SÍ

Tobias Grünenfelder győzelmével ért véget a férfiak szuper G világkupaversenye a kanadai Lake Louise-ban.

Az elsősorban a gyors szakágakban jó Grünenfelder sikere mindenképpen meglepetés, mert a svájci korábban még sohasem nyert világkupaversenyt. Dobogón már állt négyszer, és mindig a harmadik fokán.

Grünenfelder mögött mindössze hét századdal maradt el honfitársa, az olimpiai és világbajnok Carlo Janka, míg a harmadik hely az osztrák Romed Baumannak jutott.

A nők aspeni műlesiklása a férfiak viadalához hasonlóan váratlan végeredménnyel szolgált. A szakértők a szám olimpiai bajnokát, a német Maria Riescht várták az első helyre. Nos, Maria végzett az élen, de meglepetésre nem Riesch, hanem Pietilae-Holmner szerezte meg a győzelmet.

A svéd eddig mindössze egy levi második helyet tudott felmutatni a világkupákon, de annak is már két éve. Eddigi pályafutása során Pietilae-Holmner viszonylag stabilan hozta a legjobb tíz közötti helyeket, de a dobogó közelébe csak nagyon ritkán került.

A svéd győzelméhez persze az is kellett, hogy az esélyesek ne nagyon brillírozzanak a kétfutamos viadal első részében. Rögtön az elején kiesett az osztrák Marlies Schild, Maria Riesch pedig önmagához képest nem ment jól, 64 százados hátránya még úgy is soknak bizonyult, hogy kiváló második menetet produkált.

A finn Tanja Poutiainen harmadik helyével megtartotta második helyét az összetett világkupában.

SÍUGRÁS

Andreas Kofler győzelmével ért véget a síugrók első egyéni világkupaversenye a finnországi Kuusamóban. Az osztrák ugró szoros versenyben, 2.9 ponttal előzte meg honfitársát, Thomas Morgensternt.

A rendkívüli hidegben, mínusz 18 fokban megrendezett viadalon a négyszeres olimpiai bajnok, összetett vk-címvédő svájci Simon Ammann végzett a harmadik helyen.

„Nagyszerű verseny volt, remek érzés itt nyerni – mondta a Négysáncverseny címét védő Kofler. – Már nagyon várom a következő viadalt. Remélem, hogy az évad során egyre jobb és jobb formába lendülök.”

Két érdekes eset is emlékezetessé tette a versenyt. Kizárták a finn síugrócsapatból Harri Ollit, miután a selejtezőben egy rosszul sikerült ugrás során a jobb keze középső ujját felmutatva a kamerán keresztül üzent a versenybíróknak. A finn versenyző szerint a zsűrinek nem lett volna szabad zöld utat adnia az ugrásához a rossz időjárási körülmények miatt. Ollit a kuusamói és a december 1-jei kuopiói viadaltól is eltiltották.

A másik történet Janne Ahonené. A szintén finn, ötszörös világbajnok ugró a szombati kvalifikáció során akkor vágott neki kísérletének, amikor az engedély „megadó" lámpa még piros volt. A közönség kedvenc Ahonen így nem állhatott rajthoz a hazai publikum előtt.

 

ALPESI SÍ, VILÁGKUPAVERSENYEK
FÉRFI SZUPER G, LAKE LOUISE, A VÉGEREDMÉNY
1. Tobias Grünenfelder (svájci) 1:32.31
2. Carlo Janka (svájci) +0.07
3. Romed Baumann (osztrák) +0.27
Az összetett vk állása (még 35 verseny van hátra)
1. Mario Scheiber (osztrák) 130 pont
2. Silvan Zurbriggen (svájci) 119
3. Carlo Janka 116
NŐI MŰLESIKLÁS, ASPEN A VÉGEREDMÉNY
1. Maria Pietilae-Holmner (svéd) 1:46.19
2. Maria Riesch (német) +0.68
3. Tanja Poutiainen (finn) +0.93
Az összetett vk állása (még 34 verseny van hátra)
1. Maria Riesch 234 pont
2. Tanja Poutiainen 196
3. Viktoria Rebensburg (német) 180

 

SÍUGRÁS, VILÁGKUPAVERSENY, KUUSAMO
Nagysánc (Méret: 142). A végeredmény
1. Andreas Kofler (osztrák) 331.2 pont (145.5 méter, 143.5)
2. Thomas Morgenstern (osztrák) 328.3, (142, 145.5)
3. Simon Ammann (svájci) 310.1 (142.5, 138)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik