Megközelíteni sem tudták Svindalt a vb-n

Vágólapra másolva!
2013.02.09. 15:44
null
Svindal nagyszerű sikert ért el (Fotó: Reuters)
Az alpesi sízőknek az ausztriai Schladmingban lesiklásban, a sílövőknek pedig a csehországi Nove Mestóban sprintben osztottak világbajnoki érmeket. A síugróknak a németországi Willingenben csapatversenyt, az északi összetettben versenyzőknek pedig Gundersen-versenyt rendeztek a világkupában.

Az ausztriai Schladmingban a férfiak lesiklóversenyével folytatódott az idei alpesisí-világbajnokság. Az aranyérmet a norvég Aksel Lund Svindal szerezte meg az olasz Dominik Paris és a francia David Poisson előtt.

Elsőként a francia Brice Roger indult a versenyen, de az első jónak mondható időt a harmadikként rajtoló osztrák Matthias Mayer érte el. Tőle aztán a hetedikként rajtoló finn Andreas Romar vette át a vezetést 23 századmásodperccel, s már úgy tűnt, hogy a szakág legjobbjainak indulásáig ő is marad az élen, de aztán a 13-as rajtszámmal induló Poisson nála is gyorsabb volt 39 századdal.

Az elitcsoportból elsőként a világbajnoki címvédő kanadai Erik Guay indult, aki remekül kezdett, de aztán hibázott egy nagyot, s a pálya végén ráadásul egy kaput is kihagyott. Svindal viszont nem követett el ilyen bakikat, s folyamatosan növelve előnyét végül majdnem egy másodpercet javított az addigi legjobbon.

Vele még Paris sem bírt, de 46 százados hátránnyal így is be tudott érni a második helyre. A hazaiak egyik reménysége, Hannes Reichelt pályát tévesztett és így célba sem ért, míg a francia Adrien Theaux a pálya legelején még két századdal gyorsabb is volt az éllovasnál, de aztán ő is fokozatosan visszaesett, s végül csak hetedik idővel ért célba.

Az olasz Christof Innerhofernek egy pillanatig sem volt esélye a jó szereplésre, aki végül több mint két másodperces hátránnyal, tizenegyedikként ért célba. Utolsóként egy másik hazai versenyző, Klaus Kröll rajtolt a legjobbak közül, de neki is csak a dobogó alsó fokára volt esélye, de végül egy hellyel és 38 századdal onnan is lemaradt.

A hátralévők közül a huszonötödikként rajtoló svájci Silvan Zurbriggen hatodik helye volt a leginkább figyelemre méltó, így Svindal ötödik világbajnoki címét ünnepelhette, s itt a világbajnokságon a szuper-G-ben elért bronzérme után már másodszor állhatott a dobogóra.

ALPESISÍ-VB, SCHLADMING (AUSZTRIA)
FÉRFI LESIKLÁS
1. Aksel Lund Svindal (norvég) 2:01.32
2. Dominik Paris (olasz) +0.46
3. David Poisson (francia) +0.97
A férfiak 10 km-es sprintversenyével folytatódott a sílövő-világbajnokság a csehországi Nove Mestóban. A győzelmet a norvég Emil Hegle Svendsen szerezte meg a francia Martin Fourcade és a szlovén Jakov Fak előtt.

Az első lövészetet követően még a hatszoros olimpiai és tizennyolcszoros világbajnok norvég Ole Einar Björndalen állt az élen, de csupán egy másodperccel volt gyorsabb Svendsennél és néggyel Fourcade-nál.

A második sorozatban mindhárman hibáztak egyet – Björndalen az utolsó lövését rontotta el – de ekkor már Svendsen volt a legjobb, 5.8 másodperccel megelőzve még a hibátlan Fakot és az orosz Dmitrij Maliskót is.

A norvég fantasztikusan futott, s bár Fourcade két másodpercet azért a végén hozott rajta, ez csak arra volt elég, hogy a szlovén és az orosz riválisát megelőzze. Maliskót a végén még Björndalen is le tudta hagyni, így végül ő zárt a negyedik helyen.

A rekordlétszámú, 136 indulót felvonultató mezőnyben három magyar is ott volt. Szabó Milán mindkét lövészetében hármat-hármat hibázott, ám így is ő szerepelt a legjobban a mieink közül, s lett 115. Gombos Károly három lövőhibával három hellyel szorult Szabó mögé, míg Muskatal István ötször rontott, s ezzel az utolsó helyen zárt.

A nők 7.5 km-es sprintversenyét az ukrán Olena Pidrusna nyerte meg a norvég Tora Berger és az ukrán Vita Szemerenko előtt. A magyar Szőcs Emőke a 82. helyen zárt.

Az első lövészet után még két orosz állt az élen, de a második sorozatban Olga Zajceva egyet, Jekatyerina Glazsirina pedig kettőt is rontott. Így ekkor már Pidrusna állt az élre, 5.9 másodperccel megelőzve honfitársnőjét (mindketten hibátlanok maradtak). Bergernek 11 másodperces hátránya volt úgy, hogy ő viszont egyszer hibázott.

A norvég a hátralévő két és fél kilométeren majdnem megfelezte a különbséget az éllovassal szemben, de ez csak arra volt elég, hogy a másik ukránt maga mögé utasítsa, így megszerezte az ezüstérmet.

A 114 induló között volt egy magyar is: Szőcs Emőke az első lövészet során egyszer, a másodikban kétszer hibázott, s végül a 82. helyen végzett. A román színekben induló Tófalvi Éva hibátlan lövészettel a 31., Ferencz Réka pedig egy hibával az 51. lett, így ők ketten indulhatnak a vasárnapi üldözéses versenyen.


SÍLÖVŐ-VB, NOVE MESTO (CSEHORSZÁG)
FÉRFI 10 KM-ES SPRINTVERSENY
1. Emil Hegle Svendsen (norvég) 23:25.1 (1)
2. Martin Fourcade (francia) +8.1 (1)
3. Jakov Fak (szlovén) +11.2 (0)
...
115. Szabó Milán (magyar) +4:37.8 (6)
118. Gombos Károly (magyar) +4:54.4 (3)
136. Muskatal István (magyar) +8:14.0 (5)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Martin Fourcade (francia) 753
2. Emil Hegle Svendsen (norvég) 703
3. Jakov Fak (szlovén) 543
NŐI 7.5 KM-ES SPRINTVERSENY
1. Olena Pidrusna (ukrán) 21:02.1 (0)
2. Tora Berger (norvég) +6.4 (1)
3. Vita Szemerenko (ukrán) +22.8 (0)
...
82. Szőcs Emőke (magyar) +3:24.6 (3)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Tora Berger (norvég) 715
2. Darja Domracseva (fehérorosz) 522
3. Miriam Gössner (német) 509

A németországi Willingenben folytatódott a síugrók világkupa-sorozata. A szombaton csapatversenyt rendeztek, amelyet a Jurij Tepes, Jaka Hvala, Peter Prevc, Robert Kranjec összeállítású szlovénok nyertek meg a norvégok és a németek előtt.

Az első sorozatot a szlovénok nyerték, több mint harminc pontos előnnyel a norvégok és a németek előtt, míg a kissé tartalékos osztrákok hátránya az ötven pontot is meghaladta a negyedik helyen.

A norvég Tom Hilde és a német Richard Freitag révén azonban el kezdtek felzárkózni az üldözők, s a második ugrók után már csak 17 pont volt a különbség, igaz ekkor már a németek vették át a második helyet.

A harmadik csoportban azonban Prevc egészen 142 méterig szállt, s hiába ugrott 137 métert Anders Bardal, ez csak arra volt elég, hogy a norvégok visszavegyék a második helyet az Andreas Wellinger révén csak 126 méterig jutó németektől. A szlovénok előnye 35 pontra nőtt.

A végén az osztrák Gregor Schlierenzauer is 142 méterig jutott, de a német Severin Freundnak 137 és fél méter is elég volt a harmadik hely megtartásához. Anders Jacobsen is 140 métert teljesített, s így a norvégok vették át a vezetést, de Kranjecnek még egy 132 és fél méteres biztonsági ugrás is elég volt a végső győzelemhez, így is maradt 18 pontos előnyük.

SÍUGRÓ-VK, WILLINGEN (NÉMETORSZÁG)
CSAPATVERSENY (HS 215)
1. Szlovénia 990.4
2. Norvégia 972.5
3. Németország 963.7


A kazahsztáni Almatiban folytatódott az északi összetett versenyzők világkupa-sorozata. A szombati Gundersen-versenyt a német Björn Kircheisen nyerte a japán Vatabe Akito és az osztrák Christoph Bieler előtt.

A síugrást az osztrák Mario Seidl nyerte 142 méteres ugrással az erősen foghíjas mezőnyben (a világkupa éllovasai már a világbajnokságra készülnek, és kihagyták ezt a hétvégét). A japán Kato Taihei 13, Bieler pedig 16 másodperccel vághatott neki később, a 10 kilométeres sífutásnak. Vatabe 44, Kircheisen pedig 58 másodperces hátrányban volt a rajtnál.

Az osztrákot fél távnál érték utol az üldözők, ekkorra zárkózott fel Vatabe és Kircheisen is Bielerrel és Katóval. A következő három kilométert együtt tették meg, ám az utolsó körben a német nagyon erős tempót diktált, amelyet nem bírtak a többiek, s végül 5 másodperces előnnyel ért célba Vatabe Akito előtt, Bieler hátránya ennek éppen a duplája volt.

ÉSZAKIÖSSZETETT-VK, ALMATI (KAZAHSZTÁN)
GUNDERSEN-VERSENY
1. Björn Kircheisen (német) 25:09.6
2. Vatabe Akito (japán) +5.3
3. Christoph Bieler (osztrák) +10.2
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Eric Frenzel (német) 754
2. Jason Lamy-Chappuis (francia) 653
3. Bernhard Gruber (osztrák) 568







Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik