Matt mattolta a mezőnyt műlesiklásban

Vágólapra másolva!
2011.02.27. 14:04
null
Matt nem talált legyőzőre az arei viadalon (Fotó: Reuters)
Címkék
A hölgyeknek a svédországi Areban szuper G-vel, a férfiaknak a bulgáriai Banszkóban műlesiklással folytatódott az alpesisí-világkupa. Előbbieknél a győzelmet a német Maria Riesch, utóbbiaknál pedig az osztrák Mario Matt szerezte meg.
A nőknél elsőként egy hazai versenyző, Jessica Lindell-Vikarby teljesítette a pályát, méghozzá 1:14.43-as idővel. Ezzel egészen a hatodikként induló olasz Johanna Schnarf menetéig az élen is maradt, ám ő 19 századdal gyorsabbnak bizonyult nála.

Sokáig azonban nem örülhetett a vezetésnek, mert rögtön utána következett az osztrák Nicole Hosp, aki újabb 19 századot faragott a legjobb időn. A legjobbak csoportjáig már csak a svájci Dominique Gisin produkált említésre méltót, aki a második helyre fért be Hosp mögé.

De aztán következett az elitcsoport, s mindjárt elsőként Lindsey Vonn, aki aztán alaposan átrendezte az erőviszonyokat, nyolctizedes előnnyel ugyanis átvette a vezetést. Az amerikai után a kétszeres világbajnok osztrák Elisabeth Görgl következett, ő azonban kiábrándító menettel még a tíz közé sem tudott bekerülni.

A szép hazai búcsúra készülő Anja Pärson viszont remekül állt az elején, ám az egyik kapunál kiállt a zsugortartásból, a pálya szélére ment, ahol fájdalmas arccal a térdét kezdte tapogatni. Lehetséges, hogy a korábbi olimpiai és világbajnoknő utolsó futama volt ez a mostani, kár érte.

Az összetett világkupában vezető Maria Riesch jött, akinek az idén ebben a szakágban nem nagyon ment, ám most végig jobb időket produkált Vonn-nál, s ha nem is sokkal, a végén mindössze egy századdal, de megelőzte őt, így újabb lépést tett az összetett világkupa megnyerése felé.

A svájci Fabienne Suternek nem sikerült a tízbe férkőznie, honfitársnője, Lara Gut viszont jó volt a negyedik helyre. Igaz, csak Julia Mancuso futásáig, az amerikai hölgy ugyanis – bár a két élen állóra nem volt veszélyes – két századdal megelőzte Hospot és így leszorította őt a dobogóról.

Ezt követően már nem változott az élmezőny állása: Riesch egy századdal megverte Vonnt, így már majdnem 200 pont az előnye összetettben, amikor még nyolc futam van hátra az idei vk-sorozatból.

A férfiaknál az osztrák Mario Matt nyerte a műlesiklás első futamát, 12 századdal megelőzve honfitársát, Reinfried Herbstet és 39-cel a svéd Andre Myhrert, de még a tizedik kanadai Julien Cousineau hátránya is egy másodpercen belüli volt. Viszont már ekkor kiesett az összetett világkupa éllovasa, a horvát Ivica Kostelic.

Amikor a második sorozatban a kanadai sorra került, az a francia Steve Missillier állt az élen, aki a legjobb második menetet produkálta, és átmenetileg maradt is az első, mert Cousineau kiesett. A német Felix Neureuthernek ugyan fogyott valamennyit az előnye, de 24 századdal azért így is a lista tetejére ugrott.

A szombati kombinációban második német aztán maradt az élen a svéd Axel Bäck és a svájci Markus Vogel futama után is, előbbi ugyanis kiesett, utóbbi pedig csak a hatodik helyre ért be. A szám újdonsült világbajnoka, a francia Jean-Baptiste Grange az elején sokat hibázott, de a végén remekül ment és összességében 35 századot vert a németre.

Két olasz következett, de sem Cristian Deville, sem pedig Stefano Gross nem volt veszélyes az éllovasokra. A kanadai Michael Janyk pedig a 25 százados előnyből fél másodperces hátránnyal jött ki, de legalább a harmadik helyet meg tudta kaparintani (átmenetileg).

Myhrer gyorsan kiesett, így Grange már biztosan dobogós volt, hiszen mindössze két osztrák volt hátra. Herbstnek ugyan az elején rohamosan fogyott az előnye, de a végén még valamelyest vissza is tudott hozni belőle, és 44 századdal átvette az első helyet.

Az osztrák győzelem tehát biztossá vált, de ott volt a kérdés: vajon Mattnak elég-e a 12 százados előny? Annak bizonyult, mert az elejét nagyon megnyomta, és már 72 századra is hízott a fórja, aztán ebből összesen 4 század maradt, ám a győzelemhez ez is elég volt.

ALPESISÍ-VK
ARE (SVÉDORSZÁG), NŐI SZUPER G
1. Maria Riesch (német) 1:13.24
2. Lindsey Vonn (amerikai) +0.01
3. Julia Mancuso (amerikai) +0.79
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Maria Riesch (német) 1516
2. Lindsey Vonn (amerikai) 1320
3. Elisabeth Görgl (osztrák) 749
BANSZKO (BULGÁRIA), FÉRFI MŰLESIKLÁS
1. Mario Matt (osztrák) 1:50.35
2. Reinfried Herbst (osztrák) +0.04
3. Jean-Baptiste Grange (francia) +0.48
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Ivica Kostelic (horvát) 1294
2. Didier Cuche (svájci) 725
3. Aksel Lund Svindal (norvég) 713



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik