Lindsey Vonn megint faragott a hátrányából

Vágólapra másolva!
2011.03.11. 14:38
null
Beat Feuz élete első világkupaversenyét nyerte meg (Fotó: Action Images)
Címkék
A férfiaknak a norvégiai Kvitfjellben lesikló, a hölgyeknek a csehországi Spindleruv Mlynben óriás-műlesikló versennyel folytatódott az alpesisí-világkupa. Előbbieknél a győzelmet a svájci Beat Feuz, utóbbiaknál a német Viktoria Rebensburg szerezte meg.

 

A férfiaknál elsőként a francia Guillermo Fayed teljesítette a pályát 1:47.78-as idővel. Akkor még senki nem gondolta, hogy a francia ezzel az igencsak előkelő hatodik helyet tudja majd megszerezni. A következő három indulót követően az élen is maradt, de akkor következett a végső győztes Feuz, aki 39 századdal megelőzte őt.


Persze azt akkor még nem lehetett tudni, hogy ez a győzelmet is jelenti, a svájcinak még jó sokat kellett izgulnia. Mindjárt a hárommal utána következő kanadai Erik Guay ijesztett rá a legjobban, aki mindössze öt századdal maradt el az idejétől. Az első tizenöt induló között azonban nem volt már más, aki akárcsak megközelíteni tudta volna.

A szakág legjobbjai azonban csak ezután következtek. Elsőként az osztrák Klaus Kröll, aki hosszú idő után tudott először fél másodpercen belülre kerülni, igaz, csak négy századdal. Ugyanez azonban nem jött össze a svájci Carlo Jankának és a hazai pályán versenyző norvég Aksel Lund Svindalnak sem, akik jócskán hátra kerültek.

Az osztrák Romed Baumann, azonban emelte Feuz vérnyomását, s végül csak 18 századdal maradt le, s vette át a harmadik helyet. De még nála is jobb volt a szakági világkupáért harcban lévő Walchhofer, aki 11 századdal volt lassabb a svájcinál. Ráadásul, mivel a szakági első svájci Didier Cuche csak az ötödik helyre volt jó, 15 pontot faragott a 65 pontos hátrányából.

Feuz azonban továbbra is az élen maradt, s a hátralévők már nem voltak veszélyesek az első helyére, így a 24 éves svájci az első világkupa-versenyét nyerte, ráadásul korábban még csak a dobogóra sem állhatott fel, a legjobb helyezése hetedik volt, amit január végén szerzett meg Chamonixban, ugyanebben a szakágban.

A hátralévők közül gyakorlatilag egy versenyző menete volt még érdekes, az összetett világkupában élen álló Ivica Kostelicé, aki – köszönhetően Cuche ötödik helyének – amennyiben az első, vagy a második helyen zár, már most matematikailag is megnyerte volna a nagy kristálygömböt. Ő azonban másfél másodperces hátránnyal csak a 24. helyen zárt, így a svájci még szűkítette is a kettejük közötti, igen tetemes különbséget. A horvát azonban várhatóan még ezen a hétvégén bebiztosítja a végső sikerét.

A hölgyek versenyében a szám olimpiai bajnoka, a német Viktoria Rebensburg nyerte az első futamot, 1:06.62-es idővel, két olasz, Federica Brignone és Manuela Mölgg előtt 32, illetve 59 százados előnnyel. Annak ellenére, hogy a németnek elég tetemes volt az előnye, mögötte elég szoros volt a mezőny állása, hiszen még a hetedik osztrák Elisabeth Görgl is egy másodpercen belül volt hozzá képest.

Ugyanez éppen csak nem sikerült az összetett világkupa két éllovasának, a német Maria Rieschnek és az amerikai Lindsey Vonnak. Utóbbi mindössze egy századdal csúszott ki a másodpercből, s volt nyolcadik, utóbbi pedig 1.27-tel a tizedik.

A német azonban nagyot hibázott a második futamban, s ugyan célba tudott érni, de így a mezőny végére csúszott vissza. Ezt kihasználva Vonn a második legjobb második futamot produkálta, s nemcsak hogy átvette a vezetést, de még az utána következők közül is megelőzte például Görglt.

Az olasz Denise Karbont azonban már nem sikerült, így az olasz állt az élre. A finn Tania Poutiainen több nagy hibát elkövetve jócskán visszacsúszott, és a szám világbajnoka, a szlovén Tina Maze is csak a harmadik helyre volt jó.

Karbon és Vonn aztán Mölgg és Brignone futama után is folytatta előretörését, mert ők is hátracsúsztak, de Rebensburggal már nem bírtak, aki ebben a futamban is a legjobb volt, s végül hatalmas, 1.26-os előnnyel nyerte a versenyt.

A német ezzel a szakági világkupában is átvette a vezetést, az első futamban kieső francia Tessa Worley-től, míg Vonn, azzal, hogy életében először óriás-műlesiklásban is dobogós helyen zárt, 38 pontra közelítette meg Riescht az összetettben.

ALPESISÍ-VK, KVITFJELL (NORVÉGIA)
FÉRFI LESIKLÁS
1. Beat Feuz (svájci) 1:47.39
2. Erik Guay (kanadai) +0.05
3. Michael Walchhofer (osztrák) +0.11
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA (MÉG 6 VERSENY VAN HÁTRA):
1. Ivica Kostelic (horvát) 1314 pont
2. Didier Cuche (svájci) 770
3. Aksel Lund Svindal (norvég) 725
ALPESISÍ-VK, SPINDLERUV MLYN (CSEHORSZÁG)
NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Viktoria Rebensburg (német) 12:15.22
2. Denise Karbon (olasz) +1.26
3. Lindsey Vonn (amerikai) +1.45
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Maria Riesch (német) 1678 pont
2. Lindsey Vonn (amerikai) 1640
3. Tina Maze (szlovén) 943

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik