Kostelic megint nyert, és az élre állt

Vágólapra másolva!
2011.01.09. 14:41
null
Idén nagyon megy Ivica Kostelicnek (Fotó: Reuters)
Címkék
A hölgyeknek az ausztriai Altenmarktban szuper G, az uraknak a svájci Adelbodenben műlesikló futammal folytatódott az alpesisí-világkupa sorozat. Előbbieknél a győzelmet a svájci Lara Gut, utóbbiaknál pedig a horvát Ivica Kostelic szerezte meg, aki az összetett világkupában is átvette a vezetést.

A gyengébbik nemnél az osztrák Altacher teljesítette elsőként a távot, de 1:14.40-es idején a másodikként rajtoló kanadai Janyk azonnal javított 14 századot. Ezután egy darabig maradtak ők az élen, de a 7-es rajtszámú olasz Fanchini újabb nyolc századot faragott.

A tizenötödikként rajtoló, ezen a helyszínen korábban már lesikló futamot nyerő svájci Gisin azonban alaposan feladta a leckét mindenkinek, hiszen az addig is megközelíthetetlen időn 64 századot faragott.

Ez még a szakági menők számára is olyan komoly idő volt, hogy a szlovén Maze (őt később ki is zárták), az összetett világkupában vezető Riesch sem bírt vele (ő akkor a második helyre ért be), míg a svájci Suter és az osztrák Fischbacher kiesett.

Lindsey Vonn azonban most is szédületes futamot produkált, s ha nem is sokkal, 19 századdal jobbnak bizonyult a svájcinál. Az osztrák Görgl a harmadik helyre tudott beérni, eggyel hátrébb szorítva Riescht, a szombati második svéd Pärson viszont kiesett.

Az igazi nagymenők ezzel el is fogytak, már csak az volt a kérdés, hogy képes-e valaki a hátralévők közül meglepetést okozni. A válaszra a 24-es rajtszámú svájci Lara Gut menetéig kellett várni. Hogy a svájciaknak jól ment ezen a pályán, azt Gisin futama is bizonyította, Gut azonban sorra javította Vonn részidejeit is, a célba pedig tetemes, 53 százados előnnyel érkezett.

Na ez volt aztán a bombameglepetés, mert hogy Vonn kikap, az még elképzelhető, de hogy több mint fél másodperccel, az már a szenzáció kategóriába tartozik. Ezt követően már nem változott az élmezőny sorrendje, bár az osztrák Hosp sokáig jobban állt, de a végén hibázott, így csak ötödik lett, így Gut második vk-sikerét ünnepelhette.

 ALPESISÍ-VK, ALTENMARKT (AUSZTRIA)
NŐI LESIKLÁS  
1. Lara Gut (svájci) 1:12.82
2. Lindsey Vonn (amerikai) +0.53
3. Dominique Gisin (svájci) +0.72
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Maria Riesch (német) 923
2. Lindsey Vonn (amerikai) 827
3. Elisabeth Görgl (osztrák) 565
A férfiaknál az első futamot szenzációs síeléssel nyerte Kostelic: 55.24-es idejéhez képest egyedül az osztrák Hirscher tudott egy másodpercen belülre kerülni, de ő is tetemes 78 százados hátrányban volt a horváttal szemben. Kostelic fölényére jellemző, hogy két másodpercen belüli hátránnyal is mindössze nyolcan „dicsekedhettek". Ráadásul rengeteg volt a kieső is: az első harminc indulóból kilencen estek ki, míg a francia Grange-ot kizárták.

A második futamban a korábbi világbajnok osztrák Matt ideje volt a legjobb (54.38), ám előtte két futam alapján honfitársa, Herbst vezetett, amikor már csak négyen voltak hátra. A legutóbbi szlalom-verseny győztese, a svéd Myhrer komoly hibákat vétett, így jelentősen visszacsúszott.

A szám világbajnoki címvédője, az osztrák Pranger is elég sokat bizonytalankodott a végén és ő sem került az első tíz közé. Következett Hirscher, aki ugyan több mint fél másodperccet eladott az előnyéből; ám így is maradt neki 1.03, így ő átvette a vezetést.

Három osztrák állt az élen, amikor utolsóként Kostelic indult, aki a három eddigi januári versenyen három dobogós helyet szerzett. Lesz-e negyedik érem? Igen, és az arany! 78 százados előnye ugyan fokozatosan csökkent, de a célban így is maradt belőle 26 század.

Ráadásul, mivel a szombati versenyt megnyerő norvég Svindal ezúttal nem indult, így a horvát az összetett világkupában is átvette a vezetést, ráadásul megnyugtató, csaknem hetven pontos előnnyel.

 ADELBODEN (SVÁJC)
FÉRFI MŰLESIKLÁS  
1. Ivica Kostelic (horvát) 1:50.90
2. Marcel Hirscher (osztrák) +0.26
3. Reinfried Herbst (osztrák) +1.29
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Ivica Kostelic (horvát) 504 pont
2. Aksel Lund Svindal (norvég) 435
3. Silvan Zurbriggen (svájci) 421

Böngésszék télisport-adatbankunkat!





Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik