Kostelic már megnyerte, a nőknél még nyílt

Vágólapra másolva!
2011.03.12. 14:22
null
Ivica Kostelic óriási fölénnyel nyeri meg az összetett világkupát (Fotó: Action Images)
Címkék
A férfiak a norvégiai Kvitfjellben lesiklással, a hölgyek a csehországi Spindleruv Mlynben műlesiklással folytatták az alpesisí-világkupa küzdelmeit. Előbbieknél a győzelmet az osztrák Michael Walchhofer, utóbbiaknál pedig honfitársa, Marlies Schild szerezte meg.

A férfiaknál elsőként a világkupa összesítésében is élen álló Ivica Kostelic rajtolt, aki 1:47.48-as idővel teljesítette a pályát, de csak egy riválist „élt túl” az élen, mert a harmadikként induló svájci Marc Gisin 26 századdal gyorsabb volt nála.


Ő a hetes rajtszámú francia Adrian Theoux menetéig maradt első, aztán előbb a svájci Patrick Küng, majd a szlovén Andrej Sporn vette át a vezetést.

Tizenharmadikként a pénteki győztes svájci Beat Feuz következett, aki most is bizonyította, hogy nem volt véletlen az első vk-sikere, és az addigi legjobb időből negyed másodpercet faragott.

Úgy tűnt, megismétli magát a történelem, mert következtek a szakági elit tagjai, s még csak megközelíteni sem tudták a svájcit: az osztrák Romed Baumann, a norvég Aksel Lund Svindal, a pénteki második kanadai Erik Guay és a svájci Silvan Zurbriggen.

De aztán jött az osztrák Klaus Kröll, aki szertefoszlatta Feuz duplázási álmait, mert 18 századdal gyorsabb volt nála. Végül a szakági elsőségért küzdők közül a svájci Didier Cuche ezúttal csak a hatodik helyre ért be, de a pénteki harmadik osztrák Michael Walchhofer még Kröllt is megverte 13 századdal.

Mivel a hátralévők már nem tudtak beleszólni az élmezőny sorrendjébe, az osztrák mostani sikerével, és azzal, hogy Cuche végül csak a hetedik helyen zárt, átvette a vezetést a szakági világkupában, igaz, csak 14 ponttal, így kettőjük között a jövő heti vk-döntő dönt majd: aki ott előrébb végez, az nyer.

Ami viszont az összetett világkupát illeti, azzal, hogy Cuche csak 36 pontot gyűjtött, a horvát Kostelic a 21. helyével már most bebiztosította a győzelmét, hiszen már csak öt viadal van hátra. Ezeken 500 pont gyűjthető, a horvátnak pedig 518-cal van többje, mint svájci riválisának...


A nőknél Csehországban az első futamban a világbajnok osztrák Marlies Schild volt a leggyorsabb, aki 50.02-es idővel teljesítette a pályát. Mögött honfitársa, Kathrin Zettel lett a második, 12 századdal, míg a harmadik a svéd Maria Pietilä-Holmner, de még a hatodik Veronika Zuzulová is egy másodpercen belül volt Schildhez képest.

Az összetett világkupa élén álló Maria Riesch viszont csak a 15. volt, és még riválisa, az amerikai Lindsey Vonn is jobban állt nála, aki a 12. helyen zárta az első menetet. A német ráadásul a második futam elején kaput tévesztett, s ki is esett, így riválisa egy biztonsági futammal is újabb pontokat faragott le a hátrányából.

Vonn a hatodik helyre jött be, igaz, ekkor még tizenegyen hátra voltak. Amikor Zuzulová sorra került, akkor a finn Tanja Poutiainen állt az élen, de a szlovák lány még növelni is tudta az előnyét, így ő vette át a vezetést. Az olasz Manuela Mölggnek nem is sikerült megelőznie, ám a szlovén Tina Maze Zuzulovánál is gyorsabb volt, így ő már legalább negyedikként zárt.

Pietilä-Holmner siklása után pedig már az is eldőlt, hogy biztosan a dobogón végez, mert a svéd csak a második helyre volt jó. A két osztrák áthozott fórja azonban elég tetemesnek számított, és bár Zettel első futamos előnye rohamosan fogyott, 23 századot így is meg tudott őrizni belőle.

Nyernie azonban nem sikerült, mert Schild az első futamhoz hasonlóan a másodikban is a legjobb időt produkálta, s ezzel természetesen megtartotta az első helyet. Ráadásul mostani sikerével megszerezte a szakági világkupát is. Ami pedig az összetettet illeti, Vonn végül a 16. helyen végzett, aminek révén már csak 23 pont a hátránya Riesch mögött.

ALPESISÍ-VK
KVITFJELL (NORVÉGIA), FÉRFI LESIKLÁS
1. Michael Walchhofer (osztrák) 1:45.92
2. Klaus Kröll (osztrák) +0.13
3. Beat Feuz (svájci) +0.31
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Ivica Kostelic (horvát) 1327
2. Didier Cuche (svájci) 806
3. Aksel Lund Svindal (norvég) 725
SPINDLERUV MLYN (CSEHORSZÁG), NŐI MŰLESIKLÁS
1. Marlies Schild (osztrák) 1:43.85
2. Kathrin Zettel (osztrák) +0.93
3. Tina Maze (szlovén) +1.16
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Maria Riesch (német) 1678
2. Lindsey Vonn (amerikai) 1655
3. Tina Maze (szlovén) 1003

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik