Kofler győzelemmel melegített a Négysáncra

Vágólapra másolva!
2011.12.18. 16:23
null
Andreas Kofler győzelemmel növelte előnyét a síugrók összetett világkupájában (Fotó: Reuters)
Címkék
Hét világkupa-versenyt rendeztek vasárnap Európa sípályáin: a sílövők az ausztriai Hochfilzenben, az északi összetett versenyzők ugyancsak Ausztriában, Seefeldben, a sífutók a szlovéniai Roglában, a férfi alpesi sízők az olaszországi Alta Badiában, a nők a franciaországi Courchevelben, a síugrók pedig a svájci Engelbergben mérték össze tudásukat.

 

Utóbbiaknál az első sorozatot az összetett világkupában vezető osztrák Andreas Kofler nyerte meg, de csak négytized ponttal a német Richard Freitag és kilenctizeddel honfitársa, Thomas Morgenstern előtt. Közel volt hozzá a szombati verseny győztese, a norvég Bardal, a finn Koivuranta, a norvég Sklett és az előző napi nagy vesztes, Gregor Schlierenzauer is.

Amikor utóbbi sorra került a második sorozatban, akkor a lengyel Kamil Stoch vezetett, aki csak a 9. helyen zárta az első sorozatot, a másodikban azonban 137 métert ugrott. Bár az osztrák is eddig jutott, nem tudta megelőzni a lengyelt. Ugyanígy járt Sklett is, aki csak a harmadik helyig jutott, de Koivuranta még nála is hátrébb került.

Bardal 135 méterig jutott, s ha csak három tized ponttal, de ő is Stoch mögé szorult. Morgenstern is csak 133 és felet ugrott, így még Schlierenzauert sem tudta megelőzni. Freitag 135 és fél métert ugrott, viszont az érkezése nem volt jó, így gyenge pontokat kapott, s végül csak hatodik lett.

Kofler is hasonló gondokkal küzdött, de ő 138 métert ugrott, és végül majdnem négy ponttal megelőzte a lengyelt, azaz győzelemmel melegített a két hét múlva kezdődő Négysáncversenyre. De a végül második Stoch és a harmadik Bardal sem panaszkodhat.

SÍUGRÓ-VK, ENGELBERG (SVÁJC)
HS 137
1. Andreas Kofler (osztrák) 264.7 pont
2. Kamil Stoch (lengyel) 260.8
3. Anders Bardal (norvég) 260.5
A VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Andreas Kofler (osztrák) 508 pont
2. Anders Bardal (norvég) 390
3. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 376

A férfi alpesi sízőknél „hátulsó pár előre fusst" játszott a hazai pályán versenyző Massimiliano Blardone az Alta Badiai óriás-műlesikló versenyen. Az első futamot követően még csak a hetedik volt, ám bravúros második futamának – na meg az utána következők bakijainak is – köszönhetően végül győzni tudott két osztrák, Hannes Reichelt és Philip Schörghofer előtt. Az első futamot nyerő Ted Ligety viszont csak negyedik lett.

ALPESISÍ-VK, ALTA BADIA (OLASZORSZÁG)
FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Massimiliano Blardone (olasz) 2:46.49
2. Hannes Reichelt (osztrák) +0.35
3. Philip Schörghofer (osztrák) +0.57
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Aksel Lund Svindal (norvég) 416 pont
2. Beat Feuz (svájci) 360
3. Ted Ligety (amerikai) 359

Nem hagyta viszont kiénekelni a sajtot a szájából az osztrák Marlies Schild, aki már az első műlesikló futamot is megnyerte a franciaországi Courchevelben. Bár a másodikban a közvetlenül előtte induló három versenyző is kiesett, ő még növelni is tudta előnyét, és nagy fölénnyel, csaknem két másodperccel győzött a finn Tanja Poutiainen és honfitársa, Kathrin Zettel előtt, a második futam második legjobb idejét produkálva.

ALPESISÍ-VK, COURCHEVEL (FRANCIAORSZÁG)
NŐI MŰLESIKLÁS
1. Marlies Schild (amerikai) 1:42.64
2. Tania Poutiainen (finn) +1.87
3. Kathrin Zettel (osztrák) +2.19
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Lindsey Vonn (amerikai) 522 pont
2. Viktoria Rebensburg (német) 286
3. Elisabeth Görgl (osztrák) 269

Az ausztriai Hochfilzenben ezen a héten nem akadt legyőzőre a sílövő Olga Zajceva, aki két egyéni verseny megnyerését követően az orosz vegyes váltót is győzelemre vitte. A Viluhina, Zajceva, Volkov, Sipulin összetételű csapat a csehek és a franciák előtt – de a világbajnok norvégok távollétében – szerezte meg az első helyet.

SÍLÖVŐ-VK, HOCHFILZEN (AUSZTRIA)
VEGYES VÁLTÓ
1. Oroszország 1:13:33.4 (0+5)
2. Csehország +27.0 (0+3)
3. Franciaország +38.5 (0+9)

Ugyancsak Ausztriában, de egy másik helyszínen, Seefeldben is volt egy legyőzhetetlen síző: az északi összetett világkupában élen álló francia Jason Lamy-Chappuis megnyerte a sprintváltót, majd a szombati és a vasárnapi egyéni versenyt is, utóbbit az olasz Alessandro Pittin és a norvég Jörgen Graabak előtt.

ÉSZAKI ÖSSZETETT-VK, SEEFELD (AUSZTRIA)
GUNDERSEN
1. Jason Lamy-Chappuis (francia) 27:41.9
2. Alessandro Pittin (olasz) +3.9
3. Jörgen Graabak (norvég) +7.1
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Jason Lamy-Chappuis (francia) 554 pont
2. Tino Edelmann (német) 381
3. Vatabe Akito (japán) 356

A szlovéniai Roglában női és férfi szabad stílusú sífutó sprintversenyt rendeztek. A hölgyeknél bejutott a fináléba a múlt hétvégi davosi verseny győztese, az amerikai Kikkan Randall, aki azonban nem sokkal a rajt után elesett, és még a botja is eltört. Így az orosz Koroszteleva állt az élre, de a pálya hosszú emelkedőjén hárman is megelőzték, köztük a davosi bronzérmes Falla, aki a célegyenesben az élre állt, s végül meg is tartotta előnyét a torinói olimpiai bajnok, kanadai Chandra Crawford előtt, míg a harmadik a svéd Ida Ingemarsdotter lett.

A férfiaknál négy norvég is bejutott a fináléba, rajtuk kívül oda csak az orosz Nyikolaj Morilov és az összetett világkupában címvédő Cologna tudott bekerülni. A döntőben éppen az utóbbi kettő dominált, s a hajrában egymás között döntötték el az első és a második hely sorsát, végül Cologna három tizedmásodperccel előbb ért a célba. A norvég háziversenyt a bronzért aztán Anders Glörden nyerte.

SÍFUTÓ-VK, ROGLA (SZLOVÉNIA)
FÉRFI SPRINT (SZABAD STÍLUS)
1. Dario Cologna (svájci) 2:27.7
2. Nyikolaj Morilov (orosz) +0.3
3. Anders Glöersen (norvég) +1.3
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Petter Northug (norvég) 600 pont
2. Dario Cologna (svájci) 508
3. Maurica Magnificat (francia) 266
NŐI SPRINT (SZABAD STÍLUS)
1. Maiken Caspersen Falla (norvég) +2:15.8
2. Chandra Crawford (kanadai) +0.4
3. Ida Ingemarsdotter (svéd) +1.5
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Marit Björgen (norvég) 582 pont
2. Vibeke Skofterud (norvég) 479
3. Therese Johaug (norvég) 471

Böngésszék télisport-adatbankunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik