HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2016.02.16 20:05 Frissítve: 2016.02.16 20:24

Ifjúsági téli olimpia: nem az hozta az érmet, akitől vártuk

Érmet reméltünk a magyar csapattól a téli ifjúsági olimpia ötödik napján, amely egyébként a legsűrűbb a tíz versenynapból (nyolc különböző létesítményben összesen 13 számban avattak bajnokot). Meg is lett az érem, de nem pont úgy, ahogy szinte mindenki gondolta.


Jászapáti Petra nagy meglepetésre érmet szerzett Lillehammerban (Fotó: MOB/Szalmás Péter)


A rövid pályás gyorskorcsolya technikai sport, több buktatóval. Elég csak a jégre, a sebességre és a szinte folyamatos testi érintkezésre gondolni. Lehet valaki a legjobb, ha a korcsolyája nincs megfelelően élezve, a penge hajlítva, beállítva, vagy épp valamelyik rivális szabálytalankodik vele szemben.

Amikor kedd délelőtt a fiúk 500 méteres negyeddöntőjében a korosztályos világrekorder Liu Shaoang váratlanul bukott, egyből lehetett tudni, hogy nem ért hozzá senki a mi fiúnkhoz a gjöviki olimpiai barlangcsarnokban. Maradt a technikai hiba, de a lényegen ez mit sem változtatott: elúszott egy biztosnak tűnt éremesély. A folytatásban a C döntőt megnyerte az MTK reménysége, de ez nem jelentett igazi vigaszt.

„Úgy keltem fel reggel, hogy biztos hozok egy érmet. Leginkább a pengékkel volt problémám, a jobbos és a balos is húzott kifele. A bemelegítésnél még jónak éreztem, de amikor felléptem a futamra már kezdtem gyanakodni, de arra nem gondoltam, hogy esés lesz belőle. A döntőt nézve, ott volt a fejemben, hogy én is nyerhettem volna érmet. Mondhatom, ez csak azon múlt, hogy nem jött velünk technikus. Nem emésztem magam, már túl vagyok rajta” – magyarázta Liu Shaoang, aki a csapatversenyben még begyűjtheti, amit kedden nem sikerült.

Jól mutatja a magyar rövid pályás gyorskorcsolya erejét, hogy a legnagyobb esélyes váratlan bukása, kiesése után is ünnep lett a vége. Jászapáti Petra önmagát és mindenkit meglepve menetelt. Magabiztosan, okosan versenyzett egészen az utolsó körig, pedig a fináléban, legjobb európaiként, két koreaival és egy kínaival csatázott.

„Ha valaki kedd reggel azt mondja nekem, hogy ezüstérmes leszek, kinevetem és megkérem, ne poénkodjon velem, mert ezt nem hiszem el. A rajt nagyon jól sikerült az első két futásnál és úgy álltam oda a döntőre, hogy elsőként szeretnék eljönni a rajttól. Ez sikerült és az utolsó körig végig vezettem, amikor a koreai lány kilökött, amitől elestem. Ha ezt nem teszi, akkor bevédtem volna annyira a pályám, hogy ne tudjon megelőzni és úgy a másik két lány is belassul. Megnyerhettem volna, de nem vagyok bosszús. Biztos, meglepő, de nem bosszant. A döntő után odajött hozzám a koreai lány és bocsánatot kért. Nem haragudtam rá, mondtam neki, hogy ilyen a mi sportunk, a jég csúszik és ez egy kontaktsport. Ráadásul a juniorok még kicsit meggondolatlanabbul versenyeznek, mint a felnőttek. Nagyszerű érzés olimpiai ezüstérmesnek lenni, kívánom mindenkinek, hogy ezt megtapasztalja” – mondta mosolyogva Jászapáti Petra, miután a két koreai kizárásával a dobogó második fokára állhatott az eredményhirdetéskor.

2019.03.18 18:12:59

Téli sportok VINCZE SZABOLCS

Három téli olimpiára jutott ki a legjobb magyar sílövő, aki sportpályafutása harminc éve alatt végig dolgozott, hogy szponzorálja önmagát.

2019.03.15 23:15:28

Téli sportok BÁNKI JÓZSEF

ALAPVONAL. A Fradi nyitott klub, fajra, felekezetre való tekintet nélkül mindenkit saját gyermekének tart, a hatalmas népszerűség, a szenvedély és az elementáris erejű összetartozás pedig gyakran kisebbrendűségi érzést kelt az ellenfelekben, riválisokban.

2019.03.09 13:38:23

Téli sportok KOVÁCS ERIKA (Szófia)/NSO

A döntőben rossz rajt miatt parancsolták le a pályáról olimpiai bajnokunkat a szófiai vb-n.

2019.02.21 23:28:21

Téli sportok N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Nykänen, a nyughatatlan zseni a kilencvenes évektől elhatalmasodott állapot következményének lett az áldozata alighanem. Annak a viszonyrendszernek, amelyben a siker parancsa az egyetlen mérce, s amelyre nem készítette fel senki. Őt, aki utánozhatatlan volt a sáncon, ám semmi máshoz nem értett igazán.

2019.02.21 23:31:53

Téli sportok SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Láthattuk a szemüveges kislányt végül nagy bajnokként megdicsőülni.