Hódeszka: óriási bravúr! Az első magyar győzelem a vk-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.22. 07:10
null
Gyarmati Panka tíz hónapja megsérült, azóta most versenyzett először – hatalmas sikerrel!
Hatalmas bravúrt elérve Gyarmati Panka világkupafutamot nyert a hódeszkások slopestyle (trükkös akadályverseny) szakágának kaliforniai versenyén. Erre még egy magyar sem volt képes, sőt a Nemzetközi Síszövetséghez (FIS) tartozó szakágak egyikében sem született még magyar siker.

A 2014-es szocsi olimpiáról négy világkupaponttal lemaradó, első számú tartaléknak jelölt Gyarmati Panka a kelet-kaliforniai Mammoth Mountainon megtartott viadalon 82.75 pontot ért el, ennek köszönhetően 1000 világkupaponttal lett gazdagabb.

A 21 fős mezőnyben a magyar mögött öt amerikai végzett (a második 78.5 pontot szerzett) az ugratókkal és egyéb akadályokkal nehezített lejtőn.

A 2011-ben junior-világbajnokságot nyerő Gyarmati Panka korábban kétszer is közel volt a világkupa-dobogóhoz, mindkét alkalommal negyedik helyet szerzett. A tavalyi kreischbergi felnőtt-világbajnokságon slopestyle-ban bejutott a hatos döntőbe, de a bemelegítésnél elesett, és agyrázkódást szenvedett. A döntőben már nem tudott rajthoz állni, de hatodik helye mindmáig a legjobb magyar eredmény a havas sportok világversenyein.

„Nem hiszem el, hogy megnyertem az első világkupaversenyem! Nagyszerű érzés, hogy két ilyen nehéz év után visszatértem, erősebben mint valaha” – írta ki Facebook-oldalára Gyarmati Panka.

Gyarmati Panka civilben Budapesten
Gyarmati Panka civilben Budapesten

Tíz hónapja, a tavalyi szezon végén karját törte, ez volt az első versenye a sérülése óta. Panka az utóbbi két hónap nagy részét a coloradói Breckenridge-ben, a Kirk's Campben edzéssel töltötte. Elmondása szerint sokat fejlődött mind technikailag, mind mentálisan, mind pedig stílus terén.

Panka 16 órás autóút után hétfőn érkezett meg a Mammoth Mountainra, melynek legmagasabb pontja 3369 méterrel van a tengerszint felett. A síterep már huszadik éve látja vendégül a legjobb amerikai snowboardosokat és freestyle-sízőket a US Grand Prix keretein belül.

A keddi edzést követően a szerdai nap eredetileg a selejtezőre volt szánva, a szervezők azonban a kedvezőtlen időjárási előrejelzés ismeretében, a péntekre várható 160 km/h-s széltől tartva szombatról előre hozták a slopestyle döntőit is. A női mezőny számára selejtezőt sem rendeztek, az első csúszás rögtön élesben ment.

Gyarmati Panka másodikként csúszott, és már az első körben beadott egy olyan menetet, amit, bár sok erős ellenfél volt a mezőnyben, senki sem tudott felülmúlni.

Így edz Gyarmati Panka

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik