Hazai győzelmek a világbajnokság előtt

Vágólapra másolva!
2011.02.06. 15:58
null
Viktoria Rebensburg sikerével zárult a németországi verseny (Fotó: Action Images)
Címkék
A férfiaknál az ausztriai Hinterstoderben, a nőknél pedig a németországi Arber-Zwieselben óriás-műlesikló futammal folytatódott az alpesi sízők világkupa sorozata. Mindkét versenyen hazai siker született: előbbieknél a győzelmet az osztrák Philipp Schörghofer, utóbbiaknál pedig a német Viktoria Rebensburg szerezte meg.

A férfiaknál az első futamban a szám olimpiai ezüstérmese, a norvég Kjetil Jansruud volt a leggyorsabb, aki 1:21.14 alatt teljesítette a pályát. A második Schörghofer lett 35 századdal, a harmadik pedig az olimpiai címvédő svájci Carlo Janka 55 századdal lemaradva. Mögöttük viszont elég sűrű volt a mezőny, hiszen Janka és a kilencedik helyen záró honfitársa, Sandro Viletta között is mindössze 35 század volt a differencia.

Amikor Viletta a második futamban sorra került, akkor két honfitársa, Marc Berthod és Didier Cuche állt az élen, és maradt is, mert Viletta eléggé visszacsúszott. Az osztrák Hannes Reichelt viszont két tizeddel volt jobb a svájciaknál. Ő pedig a francia Fanara, az amerikai Ligety, a norvég Svindal és honfitársa, Raich menete után is az élen maradt.

Janka viszont remekül jött, a második időmérő pontnál 99 százados előnye is volt, a célban azonban ebből csak egy század maradt, de így is átvette a vezetést. Sokáig nem örülhetett azonban, mert Schörghofer nála is jobb volt kéttizeddel. Már csak Jansrud volt hátra, s ő azonnal elvesztette az előnyét, s bár valamelyest faragni tudott belőle, végül 17 századdal csak a második helyre tudott bejönni.

Az osztrák így első vk-sikerét ünnepelhette. A második futamban a legjobb időt amúgy az amerikai Bode Miller érte el, 1:23.60-as idővel, de ő az első futamban nagyot rontott, így ott csak a 28. lett, de összesítésben azért szépen sikerült előrelépnie onnan, egészen a kilencedik helyig.

Az összetett világkupa élén álló horvát Ivica Kostelic ezúttal csak a tizedik lett, de így is fölényesen vezet, pláne, hogy az eddigi második svájci Silvan Zurbriggen ezúttal nem indult, így viszont a hatodik helyen záró Cuche és a nyolcadik Svindal is megelőzte.

ALPESISÍ-VK, HINTERSTODER (AUSZTRIA)
FÉRFI ÓRIÁSMŰLESIKLÁS  
1. Philipp Schörghofer (osztrák) 2:46.44
2. Kjetil Jansrud (norvég) +0.17
3. Carlo Janka (svájci) +0.20
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Ivica Kostelic (horvát) 1249
2. Didier Cuche (svájci) 725
3. Axel Lund Svindal (norvég) 713



Nagy nehezen, többszöri halasztás után sikerült megrendezni a hölgyek óriás-műlesikló futamát a németországi Arber-Zwieselben. Az első futamot az olimpiai bajnoki címvédő Rebensburg nyerte tetemes, 74 százados előnnyel a francia Tessa Worley, 85-tel pedig a finn Tania Poutiainen előtt. Rajtuk kívül már csak az osztrák Elisabeth Görgl tudott egy másodpercen belülre kerülni Rebensburghoz képest.

Az összetett világkupa élén álló német Maria Riesch ezúttal a 12., üldözője pedig, a címvédő amerikai Lindsey Vonn csak a 14. volt az első futamban, s utóbbi a második futamban újabb négy helyet csúszott hátra, míg előbbi egy hellyel előbbre lépett, így nőtt kettejük között a különbség.

Amikor Görgl a második futamban sorra került, akkor az olasz Federica Brignone állt az élen, aki 50.05-ös idővel magasan a legjobb második futamot produkálta. S maradt az élen Görgl, Poutiainen, majd Worley menete után is, ők ketten ugyanis még a dobogóra sem tudtak felkerülni.

Rebensburg előnye azonban több mint másfél másodperc volt az olaszhoz képest, s bár csinált egy nagyobb hibát, 53 század így is maradt az előnyéből, így végül a hazai szurkolók legnagyobb örömére ő nyerte a versenyt.

ARBER-ZWIESEL (NÉMETORSZÁG)
NŐI ÓRIÁSMŰLESIKLÁS  
1. Viktoria Rebensburg (német) 1:36.96
2. Federica Brignone (olasz) +0.53
3. Kathrin Zettel (osztrák) +0.89
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Maria Riesch (német) 1256
2. Lindsey Vonn (amerikai) 1100
3. Elisabeth Görgl (osztrák) 678

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik