Három nap alatt három szakágat nyert Vonn

Vágólapra másolva!
2011.03.06. 12:37
null
Lindsey Vonn fantasztikusan szerepelt Travisióban (Fotó: Action Images)
Címkék
Az olaszországi Tarvisióban a nőknek szuper-G, a szlovéniai Kranjska Gorán a férfiaknak műlesikló futammal folytatódott az alpesisí-világkupa. Előbbieknél a győzelmet az amerikai Lindsey Vonn, utóbbiaknál pedig az osztrák Mario Matt szerezte meg.

 

Először az olasz Elena Curtoni vágott neki a pályának, aki 1:23.36-os idővel teljesítette azt, de a közvetlenül utána induló amerikai Leanne Smith egyből több mint hat tizedet javított rajta. A következő éllovas, a spanyol Carolina Ruiz Castilló volt, de ő már csak három századot tudott javítani, ráadásul túl sokáig ő sem örülhetett az első helynek, mert rögtön utána egy másik amerikai, Lauranne Ross következett, aki negyed másodpercet faragott.

Ő aztán már elég sokáig az élen maradt, s hogy valóban remekül síelt, azt az is bizonyította, hogy az összetett világkupa harmadik helyén álló szlovén Tina Maze is kikapott tőle nyolc századdal. Következett az elitcsoport első indulója, a pénteki kombinációban és a szombati lesiklásban egyaránt második Lindsey Vonn, aki végig jobb volt nála, s összességében hét tizeddel verte Rosst.

A világbajnoki címvédő osztrák Elizabeth Görgl viszont ezúttal még a második helyről is leszorult, mert még Rosstól is kikapott. Egy újabb amerikai, Julia Mancuso viszont csak 23 századdal volt lassabb Vonnál, így ekkor három amerikai állt az első három helyen.

A svájci Lara Gut, az osztrák Anna Fenninger és a szombati lesiklást megnyerő – a győzelem után a visszavonulását lehet, hogy meggondoló – svéd Anja Pärson sem törte meg az amerikaiak hegemóniáját, igaz, utóbbi a negyedik helyre azért jó volt.

Az összetett világkupában vezető német Maria Riesch viszont „csak" fél másodperccel volt lassabb Vonnál, így a nap meglepetésemberét, Rosst leszorította a dobogóról. Nem mellesleg így csak negyven pontot veszített összetettben amerikai riválisához képest. Már csak azt kellett kiszurkolnia, hogy mások ne jöjjenek be kettőjük közé.

Ez sikerült is, így 96 pontra csökkent a különbség közöttük, de a következő hétvégén két technikai számot rendeznek, amiben Riesch a jobb. A szakági világkupát viszont mostani győzelmével Vonn szerezte meg, hiszen már csak egy ilyen verseny van hátra, az amerikai előnye pedig több mint száz pont (amennyit egy győzelemért lehet szerezni), egészen pontosan 171. Vonn így a kombináció és a lesiklás után már a harmadik kristálygömbjét gyűjtötte be, de a nagyról lehet, hogy lemarad.

Ezúttal is rajthoz állt Miklós Edit, aki ötvenegyedikként indult az ötvenkét induló közül, s bár sokáig jól tartotta magát (az első időmérőnél 28 század, a másodiknál, 1.13 másodperc volt a hátránya), a pálya közepén sajnos kiesett.

ALPESISÍ-VK, TARVISIO (OLASZORSZÁG)
NŐI SZUPER-G
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:21.75
2. Julia Mancuso (amerikai) +0.23
3. Maria Riesch (német) +0.50
Miklós Edit (magyar) kiesett
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Maria Riesch (német) 1676 pont
2. Lindsey Vonn (amerikai) 1580
3. Tina Maze (szlovén) 893
és Elizabeth Görgl (osztrák) 893

A férfiaknál az első műlesikló futamban a svéd Axel Bäck volt a leggyorsabb 53.70-es idővel, de csak minimális, egyszázados különbséggel verte az olasz Manfred Mölggöt és kettővel honfitársát, Andre Myhrert. A mezőny szorosságát az is jól jellemezte, hogy még a 14. szlovén Mitja Valencic is egy másodpercen belül volt a svédhez képest.

Amikor a szlovén a második futamát megkezdte, akkor a svéd Mattias Hargin állt az élen, de a hazai pálya előnyét élvező versenyző majd négytizedet vert rá. Ezzel a futammal ráadásul elég sokat is lépett előre, mert a következő hat versenyző vagy gyengébb volt nála, vagy kiesett, míg az összetett világkupát vezető horvát Ivica Kostelic hiába volt jobb nála, őt meg kizárták.

Ezt követően azonban az amerikai Nolan Kasper következett, aki az egész mezőnyt tekintve a legjobb második futamot produkálta. Át is vette a vezetést, méghozzá majd egy másodperccel. Az olasz Christian Deville nem is tudta megelőzni, de a múlt heti banszkói műlesikló-verseny győztese, Mario Matt kilenc századot meg tudott őrizni az előnyéből.

A francia Steve Missillier, majd Myhrer és végül Mölgg is a két éllovas mögé szorult, így már biztossá vált, hogy az amerikai életében először a dobogón végez egy vk-versenyen. De ugyanezt szerette volna elérni Bäck is, és ez végül sikerült is: bár Mattól ő is kikapott az amerikaihoz hasonlóan kilenc századdal, ő is második helyen végzett.

KRANJSKA GORA (SZLOVÉNIA)
FÉRFI MŰLESIKLÁS
1. Mario Matt (osztrák) 1:49.14
2. Nolan Kasper (amerikai) +0.09
2. Axel Bäck (svéd) +0.09
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Ivica Kostelic (horvát) 1294 pont
2. Didier Cuche (svájci) 725
3. Aksel Lund Svindal (norvég) 722



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik