Grugger balesetének árnyékában Kostelic nyert

Vágólapra másolva!
2011.01.21. 13:12
null
Ivica Kostelic győzött és tovább növelte az előnyét (Fotó: Action Images)
Címkék
A nők az olaszországi Cortina d'Ampezzóban, a férfiak az ausztriai Kitzbühelben szuper G-futammal folytatták az alpesisí-világkupasorozatot. Előbbieknél az amerikai Lindsey Vonn, utóbbiaknál pedig az összetett vk-ban vezető Ivica Kostelic szerezte meg a győzelmet.

 

A nőknél elsőként az óriás-műlesiklás olimpiai bajnoka, a német Viktoria Rebensburg vágott neki a pályának, s 1:12.66 perces idővel ért célba. A következő kilenc versenyző ezt nem is tudta felülmúlni, bár a svájci Dominique Gisin századra azonos időt ment.


Aztán viszont egymás után következett előbb az amerikai Julia Mancuso, aki egyből négy tizedet, majd a svéd Anja Pärson, aki újabb 17 századot javított a legjobb időn. Kettejük közé pedig 14-es rajtszámmal beékelődött az osztrák Anna Fenninger.

Ez a hármas vezetett azután is, hogy egymás után érkeztek a szakági menők: előbb az összetett világkupában vezető német Maria Riesch, aki célba érkezésekor csak az ötödik volt, de aztán az osztrák Andrea Fischbacher is megelőzte őt.

Huszadikként következett Riesch nagy riválisa, az amerikai Lindsey Vonn, aki az utóbbi időben tőle megszokott remek formáját mutatta, s végig vezetve végül 43 századdal javította meg Pärson idejét, amivel átvette a vezetést.

A hátralévők közül már nem is sikerült senkinek még csak megközelítenie sem az ő idejét, ezért aztán ismét faragott a Rieschsel szembeni hátrányából, ráadásul kettejük közé még a svájci Fabienne Suter és a 35-ös rajtszámmal startoló amerikai Leanne Smith is beférkőzött, így a német csak a kilencedik helyen zárt, az előnye pedig nagyjából kétszáz pontról 125-re csökkent.

 ALPESISÍ-VK, CORTINA D'AMPEZZO (OLASZORSZÁG)
NŐI SZUPER ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS  
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:11.66
2. Anja Pärson (svéd) +0.43
3. Anna Fenninger (osztrák) +0.47
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Maria Riesch (német) 1052
2. Lindsey Vonn (amerikai) 927
3. Tania Poutiainen (finn) 580

A férfiaknál igencsak rányomta a bélyegét a versenyre Hans Grugger csütörtöki edzésbalesete. A már négy vk-versenyt nyerő osztrák olyan nagyot bukott, hogy agyműtétet kellett rajta végrehajtani, s azóta is mesterséges kómában tartják.


E rossz hír árnyékában vágott neki a távnak elsőként Yannick Bertrand, aki 1:18.43-as idővel ért célba. Az összetett világkupa éllovasa, a horvát Ivica Kostelic harmadikként következett, és alaposan, 1.1 másodperccel megjavította a francia idejét.

A horvát aztán jó ideig az élen is maradt, egyrészt mert valóban remekül síelt, másrészt mert a többiek közül jó néhányan érezhetően óvatosabban, és bevallottan félve mentek az előző napi baleset hatására. Az első tizennégy indulóból mindössze hárman tudtak egy másodpercen belülre kerülni Kostelichez képest, s a legközelebb jutó osztrák Romed Baumann is 73 százados hátrányban volt.

Tizenötödikként aztán az ugyancsak hazai pályán versenyző Georg Streitberg következett, akinek 23 századra sikerült megközelítenie a horvátot. És csupán ezután következtek a legjobb szakági menők. Csakhogy az összetett világkupa címvédője, a svájci Carlo Janka mindössze a 14. helyre volt jó, az osztrák Michael Walchhofer pedig ki is esett.

A kanadai Erik Guay és a svájci Tobias Grünenfelder egy másodperc közeli hátránnyal végzett, Benjamin Raich pedig nagy szerencsével úszott meg egy óriási bukást és maradt talpon, de aztán kiesett. Már csak ketten voltak hátra az igazán nagy esélyesek közül, s a norvég Aksel Luind Svindalnak – bár nem kezdett jól – a pálya középső szakaszán csak két tized volt a hátránya. A végén hibázott egy nagyot, de 28 századdal így is a harmadik helyen ért célba.

És akkor következett az előző napi edzés győztese, a svájci Didier Cuche, akinek meg éppen a középső szakaszon nem ment, s noha a végén tudott faragni a hátrányából, a beérkezésekor csak negyedik volt. Miután két amerikai, Bode Miller és Ted Ligety sem veszélyeztette komolyan Kostelic vezetését, gyakorlatilag eldőlt a verseny a horvát javára, aki először tudott győzni ebben a szakágban, s már 255 pont az előnye az összetett világkupában.

 KITZBÜHEL (AUSZTRIA)
FÉRFI SZUPER ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS  
1. Ivica Kostelic (horvát) 1:17.33
2. Georg Streitberger (osztrák) +0.23
3. Aksel Lund Svindal (norvég) +0.28
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Ivica Kostelic (horvát) 826
2. Aksel Lund Svindal (norvég) 571
3. Silvan Zurbriggen (svájci) 508

Böngésszék télisport-adatbankunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik