Grange legyőzte Kostelicet szlalomban

Vágólapra másolva!
2011.01.23. 15:06
null
Grange repesztett a leggyorsabban Kitzbühelben (Fotó: Reuters)
Címkék
A nőknek az olaszországi Cortina d'Ampezzóban szuper-G, a férfiaknak az ausztriai Kitzbühelben műlesikló és egyben kombinációs futammal folytatódott az alpesisí-világkupa sorozata. A hölgyeknél az amerikai Lindsey Vonn győzött a német Maria Riesch előtt, míg a férfiaknál a francia Jean-Baptiste Grange legyőzte a horvát Ivica Kostelicet, aki azonban a kombinációt megnyerte.
A hölgyeknél elsőként a német Gina Stechert rajtolt, de 1:26.03-as idején a rögtön utána induló francia Marion Rolland is több mint egy másodpercet javított. A francia sem állt sokáig az élen, mert negyedikként az óriás-műlesiklás világbajnoka, a német Viktoria Rebensburg újabb fél másodpercet faragott a legjobb időn. Aztán az osztrák Regina Mader, végül a 8-as rajtszámmal induló Gut vette át a vezetést.


A kiemelt csoportig már nem is változott az élen a helyzet, a tizenhatodikként rajtoló Elisabeth Görgltől kezdve viszont indulóról indulóra módosult a dobogó. Az osztrák ugyan csak a harmadik helyre volt jó, ám őt az összetett világkupa éllovasa, a szombati lesiklást megnyerő Maria Riesch követte, aki viszont több mint nyolc tizeddel vette át a vezetést.

Jó magasra tette ezzel a lécet a soron következő amerikai Lindsey Vonn előtt, aki azonban állta a sarat (pontosabban a havat...), s a végén ha nem is sokkal, de öt századdal Rieschnél is gyorsabb volt. A szombati második amerikai Julia Mancuso ezúttal csak negyedik lett, az osztrák Fischbacher kiesett, míg a svéd Anja Pärson az ötödik helyre szorult.

Ezzel gyakorlatilag ki is alakult az első nyolc helyezett sorrendje, a hátralévők közül ilyen előkelő pozíciót már senkinek sem sikerült szereznie. A győztes Vonn ezzel az idényben átlépte az ezer vk-pontot, de csak hússzal került közelebb német vetélytársához, akinek előnye így 145 egység.

ALPESISÍ-VK, CORTINA D'AMPEZZO (OLASZORSZÁG)
NŐI SZUPER-G  
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:22.64
2. Maria Riesch (német)    +0.05
3. Lara Gut (svájci)    +0.88
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Maria Riesch (német) 1232 pont
2. Lindsey Vonn (amerikai) 1087
3. Elisabeth Görgl (osztrák)   628

Eközben Kitzbühelben a férfiak műlesiklásának első futamát az összetett világkupában is élen álló horvát Ivica Kostelic nyerte 26 századdal a svéd Myhrer, és három tizeddel az osztrák Herbst előtt, de a negyedik helyen álló francia Grange-nak is négytized másodperc volt csak a hátránya.

Amikor a második futamban a francia került sorra, akkor az olimpiai bajnok olasz Razzoli állt az élen, de nem sokáig lehetett boldog, mert a francia egy nagyobb rontás ellenére is meg tudta előzni őt.

Herbst azonban mindkettőjüknél, sőt az ekkor harmadik helyen álló honfitársánál, Hirschernél is gyengébben ment, így a francia már biztos lehetett a dobogós helyezésében. Ráadásul Myhrer is az ötödik helyre szorult vissza, így a francia előtt már csak Ivica Kostelic tornyosult.

A horvát számára óriási téttel bírt a verseny, hiszen ez egyben egy klasszikus kombinációs verseny is volt, összevonva a szombati lesiklás eredményével. Ott a horvát a 11. helyen végzett, így nagy esélye nyílt annak a megnyerésére is, és mivel az összetett világkupában az őt üldöző norvég Svindal az első futamban kiesett, így a kettős győzelemmel gyakorlatilag az összetett világkupát is megnyerné.

Talán ezért is ment egy kicsit óvatosabban, mint ahogyan megszokhattuk tőle, s Grange őrült menete így jobbnak bizonyult az övénél. A horvát azonban a második hely miatt sem bánkódott, hiszen a kombinációt így is ő nyerte, s bár 200 helyett csak 180 pontot szerzett, így is 400 ponttal vezet a műlesiklásban 13., a kombinációban azonban ezüstérmes, így összetettben is második helyre előre lépő svájci Silvan Zurbriggen előtt.

 KITZBÜHEL (AUSZTRIA)
FÉRFI MŰLESIKLÁS  
1. Jean-Baptiste Grange (francia) 1:40.93
2. Ivica Kostelic (horvát)    +0.28
3. Giuliano Razzoli (olasz)    +0.69
FÉRFI KOMBINÁCIÓ  
1. Ivica Kostelic (horvát) 3:40.84
2. Silvan Zurbriggen (svájci)    +1.93
3. Romed Baumann (osztrák)    +6.67
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Ivica Kostelic (horvát) 1030 pont
2. Silvan Zurbriggen (svájci)   629
3. Aksel Lund Svindal (norvég)   585

Böngésszék télisport-adatbankunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik