Egy-egy századmásodperc döntött a dobogósok között

Vágólapra másolva!
2010.11.27. 22:12
null
Férfi lesiklásban az osztrák Michael Walchhofer örülhetett a végén (Fotó: Action Images)
Címkék
A férfiak számára a kanadai Lake Louise-ban lesikló, a hölgyeknek az amerikai Aspenben óriás-műlesikló futamot rendeztek szombaton az alpesisí-világkupában. Előbbieknél a győzelmet az osztrák Michael Walchhofer, utóbbiaknál pedig a francia Tessa Worley szerezte meg. A versenyek szorosságára jellemző, hogy a férfiaknál a második helyen holtversenyt hirdettek, míg a női dobogósok között mindössze egy-egy századmásodperc volt a különbség!

Az első futamot az olimpiai bajnok német Rebensburg nyerte meg, de mindössze három századdal volt mögötte a hazai pályán versenyző Mancuso, s még a hatodik helyezett is fél másodpercen belül volt hozzá képest.

Ám azok, akik az első futamban remekeltek, betliztek a másodikban, így amikor az első futamban harmadik finn Poutiainen nekiindult a pályának, a verseny két évvel korábbi győztese, az első futamban nyolcadik francia Worley állt az élen, a német Hölzlt megelőzve két századdal.

És maradt Poutiainen után is az élen, mert a finn nagyon sokat hibázott. Hasonlóan járt a szám 2006-os olimpiai bajnoka, Mancuso is, aki végül kénytelen volt megelégedni a nyolcadik hellyel.

Már csak Rebensburg volt hátra, akinek ugyancsak fogyott az előnye, sőt az utolsó időmérőnél már egytized volt a hátránya. A célig azonban gyorsulni is tudott, s végül egy századdal a második helyre szorult, éppen beékelődve Worley és Hölzl elé. Az osztrák Görgl, akinek mindössze hat század volt a hátránya a franciához képest, így még a dobogóról is leszorult.

Ebben a futamban egyébként az osztrák Altacher volt a leggyorsabb, de a gyenge első futama miatt összesítésben csak a 12. helyen végzett.

 ALPESISÍ-VK, ASPEN (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS  
1. Tessa Worley (francia) 2:06.81
2. Viktoria Rebensburg (német) +0.01
3. Kathrin Hölzl (német) +0.02


A férfiaknál az első indulók közül a hetedikként rajtoló francia Johann Clarey teljesítette leggyorsabban a pályát, aki jó másfél másodpercet vert az előtte rajtolókra. Amikor Bode Miller is jócskán elmaradt az idejétől, akkor már biztossá vált, hogy aki a franciánál jobb időt tud menni, az szinte biztosan dobogóra kerülhet.

Következett a szakág hét legjobbja, de Clarey az összetett világkupa címvédőjénél, a svájci Jankánál, a hazai pályán versenyző Oborne-Paradisnél is jobb volt. A norvég Axel Lund Svindal azonban a pálya második szakaszán le tudta dolgozni azt a hátrányt, amit a pálya elején összeszedett, s végül 18 századdal gyorsabb volt.

Az osztrák Schreiber sokáig gyorsabb volt a norvégnál, ő viszont a végén rontott, de végül századra ugyanolyan idővel ért a célba. De aztán jött egy újabb osztrák, Michael Walchhofer, aki több mint fél másodpercet vert az addigi éllovasokra.

A címvédő és szakági vk-első svájci Cuche ezúttal nem tudott beférkőzni a legjobbak közé, csakúgy, mint az olasz Heel, s ezután már borítékolható volt, hogy húsz hónap után újra egy osztrák síző állhat a dobogó tetejére egy lesikló-vk-futamon.

Sokáig megközelíteni sem tudták az élen állókat, de még az első tízbe is csak a horvát Kostelic tudott beférkőzni, éppen tizedikként. Aztán a 31-es rajtszámmal induló svájci Zurbriggen alaposan megizzasztott mindenkit, ám végül a negyedik helyen zárt.

 ALPESISÍ-VK, LAKE LOUISE (KANADA)
FÉRFI LESIKLÁS  
1. Michael Walchhofer (osztrák) 1:47.78
2. Axel Lund Svindal (norvég) +0.55
    Mario Schreiber (osztrák) +0.55

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik