Cuche és Vonn is negyedszer a leggyorsabb

Vágólapra másolva!
2011.03.16. 13:40
null
Lindsey Vonn és Didier Cuche: a vilég leggyorsabb síelői (Fotó: Action Images)
Címkék
Didier Cuche nyerte meg a lesikló világkupát, miután a negyedik helyen végzett a lenzerheidei világkupadöntő első versenyszámában. A viadalon a francia Adrien Theaux győzött, ezzel pályafutása első vk-versenyét nyerte meg. A nőknél Julia Mancuso négy év után ismét győzött.

 


Férfi lesiklás

A világkupadöntő különlegessége, hogy jelentősen korlátozzák a résztvevők számát. A versenyt megelőző szakági rangsor első 25 helyezettje indulhat, a junior világbajnok, továbbá akik 500 pont felett termeltek az összetett világkupa állása szerint. Nem mindenki használta ki a lehetőséget, így csak 22-en indultak el férfi lesiklásban.

A pálya ilyenkor rendre rövidebb, mint egy hagyományos vk-futamon. A lenzerheidei lesiklópálya nagyjából egy perccel volt rövidebb, mint a wengeni, vagy a kitzbüheli. További különbség, hogy csak az első 15 síelő szerezhet pontokat.

A férfiaknál az összetett világkupa már réges-régen eldőlt a horvát Ivica Kostelic javára, a lesiklás viszont teljesen nyílt volt. Összesen három versenyző, az osztrák Klaus Kröll, a svájci Didier Cuche és a szintén osztrák, a szezon végén visszavonuló Michael Walchhofer pályázott eséllyel a szakági kristálygömbre.

Kröllnek mindenképpen az első vagy a második helyet kellett megszereznie, de már célba érkezésekor véget ért számára a számolgatás, mivel meg sem tudta közelíteni az élen állókat. Végül a 15. pozícióban fejezte be a szereplést.

Walchhofer és Cuche között mindössze 14 pont volt a különbség. Az osztrák egyáltalán nem ment jól, csak a tizedik helyen ért célba, de a svájci menete sem volt tökéletes. Cuche azonban megelőzte riválisát, negyedik helye pedig tökéletesen elég volt a szakági elsőséghez. A 36 esztendős Cuche ezzel már negyedszer lett a legjobb lesikló.

A verseny győztese a francia Adrien Theaux lett, aki korábbi két dobogós helyezése után élete első vk-győzelmét aratta.

Női lesiklás

A hölgyek szintén lesiklásban vetélkedtek azzal a különbséggel, hogy itt a szakági vk dőlt már el korábban az amerikai Lindsey Vonn javára (sorozatban negyedszer győzött Vonn), az összetett bajnoki cím azonban még teljesen nyílt.

Összetettben Vonn mindössze 23 ponttal maradt el a német Maria Rieschtől. Bár kettejük párviadala szorosnak tűnik, Vonn sokkal jobb formában szerepelt riválisánál és legjobb barátnőjénél.

Riesch az utóbbi hetekben egyáltalán nem síel jó. Tetemes előnyt adott le Vonnal szemben, még legerősebb versenyszámában, a műlesiklásban sem remekelt, pedig olimpiai és világbajnok ebben.

Míg a versenyen Vonn a negyedik lett, addig Riesch csupán a 17. pozíciót szerezte meg, vagyis egyáltalán nem szerzett pontot. Vonn így jelenleg 13-mal vezet.

A verseny csak addig volt izgalmas, amíg Julia Mancuso pályára nem lépett. Az amerikai egészen fantasztikus formában síelt, toronymagasan, 81 századdal verte a svájci Lara Gutot. Ez nagyon komoly különbségnek számít. Mancuso legutóbb 2007 márciusában, az olaszországi Tarvisióban diadalmaskodott.

ALPESI SÍ, VK-DÖNTŐ, LENZERHEIDE (SVÁJC)

Férfi lesiklás. A végeredmény
1. Adrien Theaux (francia) 1:22.94
2. Joachim Puchner (osztrák) +0.01
3. Aksel Lund Svindal (norvég) +0.16
A szakági vk végeredménye
1. Didier Cuche (svájci) 510 pont
2. Michael Walchhofer (osztrák) 498
3. Klaus Kröll (osztrák) 411
Az összetett vk állása (még 3 verseny van hátra)
1. Ivica Kostelic (horvát) 1356 pont – már győztes
2. Didier Cuche (svájci) 956
3. Carlo Janka (svájci) 793

 

Női lesiklás. A végeredmény
1. Julia Mancuso (amerikai) 1:27.50
2. Lara Gut (svájci) +0.81
3. Elisabeth Görgl (osztrák) +1.15
A szakági vk végeredménye
1. Lindsey Vonn (amerikai) 650 pont
2. Maria Riesch (német) 471
3. Julia Mancuso 367
Az összetett vk állása (még 3 verseny van hátra)
1. Lindsey Vonn 1705 pont
2. Maria Riesch 1692
3. Tina Maze (szlovén) 1039

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik