KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2018.03.07 10:38 Frissítve: 2018.03.07 12:50

Csak tartalék lehetett, de így is örül az olimpiai aranyéremnek

Erőt merít abból, hogy ott lehetett Pjongcsangban, és nem kesereg azon, hogy nem versenyzett az olimpián: Oláh Bence, az aranyérmet szerző rövid pályás gyorskorcsolyaváltó tartalékja orvosként diplomázik jövőre, aztán vélhetően nekiveselkedik a pekingi felkészülésnek.

Oláh Bence (balra) Pjongcsangban tartalékként volt részese a magyar sport történelmi téli olimpiai aranyának
(Fotó: MOKSZ/Derencsényi István)

 

– Végigdolgozta a felkészülési időszakot, ott volt Pjongcsangban, készenlétben állt, de nem versenyzett – ettől függetlenül azért örök élmény marad az olimpia.
– Így van – válaszolta Oláh Bence, a rövid pályás gyorskorcsolyázók férfiváltójának tartalék embere. – Nekem ez volt az első olimpián, nem is tudtam, mire számítsak, végül minden várakozásomat felülmúlta.

A TÁRSAKRÓL

LIU Shaolin Sándor
„Mentálisan egyértelműen ő a legerősebb közöttünk. Tehetséges, és tisztában is van a képességeivel. Őrült munkát végez az edzéseken, ettől függetlenül versenymenő. Igazi showman.”

LIU Shaoang
„Rendkívül szerény fiú, talán még fel sem fogja, mekkora tehetség, és milyen magaslatokba juthat – talán lassan elhiszi magáról, de lehet, hogy ehhez kell még néhány idény.”

KNOCH Viktor
„A leggyorsabb és legerősebb zsémbes »vénember«, akit valaha ismertem. Keményen dolgozott ebben az idényben is, mert tudta, van esély az éremszerzésre.”

BURJÁN Csaba
„Olyan, hogy ő egyetértsen valakivel, nem fordulhat elő. Igazi kihívás tőle azt hallani, hogy igen, a de-vel kezdődő mondatok jellemzik. Igazi gép az edzéseken.”

– Tudta, hogy kevés az esélye versenyezni?
– Számítottam rá, hogy csak akkor lépek egyet előre a sorban, ha valakivel valami váratlan történik: megbetegszik, megsérül, esetleg formán kívül fut az edzéseken.

– Az edzők ezt előre közölték önnel?
– Igen, nyílt lapokkal játszottak. Megmondták, hogy valószínűleg nem küldenek fel a jégre, ugyanakkor tudatosították azt is, mégiscsak előfordulhat bármi egy olimpián, tehát álljak készenlétben.

– Ezek után hogy állt az olimpiához?
– Tudtam, mire számíthatok, mégsem könyveltem el úgy, hogy nem fogok szerepelni, azt gondoltam, úgy csinálok mindent, hogy bevethető legyek. Az elődöntő előtt nem éreztem jól magam a jégen, a finálénak egyszerűen nem vághattam így neki, így a döntő délelőttjén elmentem edzeni a lányokkal, mert tudtam, hogy az esti program nekem későn kezdődik, és nem fogok tudni felpörögni, ha addig nem csinálok semmit. Ennek köszönhető, hogy a döntő előtt jó állapotban éreztem magam, tudtam, hogy nyugodt szívvel lépek jégre, ha mégis szükség lesz rám.

– Nehéz volt kívülről végignézni a finálét?
– Nem. Onnantól pedig, hogy a dél-koreaiak kicsúsztak, meg is nyugodtam – addig éreztem a srácokon némi feszültséget. Amit pedig a két Liu testvér ment a végén, és hogy Shaoang három kizárás után ilyen merészen mert előzgetni...! Persze azt is láttam, hogy számunkra ideálisan alakul minden a jégen, hiszen a kínaiak befejező embere nagyon jó, csakhogy a kanadaiak álltak az élen.

– Tudott szívből örülni a sikernek?
– Persze! Amikor Shaolin beért a célba, felpattantam a szivacs tetejére egy pacsiért, de előtte még örömködtek egy sort a fiúk, nekem meg bevillant: még egy pacsit sem kapok…? Aztán a hivatalos végeredményre várakoztunk, az önkéntesek pedig megnyitották előttem a palánkot, de először nem akartam felmenni a jégre, aztán mégis intettem nekik, hogy megyek. Amikor viszont már a magyar zászlóval korcsolyáztak körbe, lejöttem a jégről. Aztán az öltözőben volt nagy ölelkezés meg egy kis őrület, de ez talán érthető is.

– Fájt azért egy kicsit?
– Fontos, hogy egy sportoló felismerje, ha vannak nála jobbak. Ebbe persze nem kell beletörődni, tenni kell azért, hogy változzon, ám annak oka volt, hogy Pjongcsangban mindkét alkalommal az a négy fiú ment fel a jégre. Jobbak voltak, mint én, ezen kár rágódni, nem vezet semmi jóra. Örülök az aranyéremnek, és őszintén bízom benne, hogy a sportágunknak is jót tesz a nagy siker. Hosszú utat jártunk be, én megéltem, amikor a szocsi olimpia előtt elúszott a kvóta, az rettenetes érzés volt, most először volt ott a téli játékokon magyar férfiváltó – ez a győzelem hatalmas siker.

MÉG JÖN A VB
A short trackesek az olimpia után csak egy nap pihenőt kaptak, hiszen jövő péntektől vasárnapig Montrealban rendezik a világbajnokságot – a csapat pénteken kel útra, a pjongcsangihoz képest egyetlen változás történt az együttesben: Oláh Bence helyett Varnyú Alex utazhat Kanadába.

– Hogyan tovább?
– Engem nagyon motivál az olimpiai arany, erőt ad, hogy ott lehettem Pjongcsangban. Még van hátra egy évem az egyetemen, mert az olimpia miatt kettébontottam ezt a tanévet, mindenki biztat, hogy fejezzem be, szánjam erre a következő esztendőt, de utána folytassam, hiszen marad még három év a pekingi játékokig.

– Akkor már majdnem doktor úrként.
– Nem volt könnyű egyszerre helytállnom az orvosi egyetemen és a jégpályán, különösen a téli vizsgaidőszak volt nehéz, néha előfordult, hogy egy hétig nem mentem edzésre. Nem mondom, hogy sohasem sérült a sportpályafutásom az egyetem miatt, de lassan vége a kettős igénybevételnek, úgyhogy nagyon hajlok arra, hogy nekivágjak az újabb olimpiai ciklusnak.

2019.05.18 09:46:00

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Ha olyan sikert érünk el Pekingben, mint szeretnénk, nem biztos, hogy szögre kerül a korcsolya.

2019.04.22 20:21:42

Téli sportok nemzetisport.hu

Az orosz síparadicsomban több mint 1700-an csúsztak egyszerre lenge öltözetben.

2019.03.20 21:56:44

Téli sportok KOHÁN GERGELY

A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok svéd játékos a sakkhoz hasonlítja sportágát.

2019.03.18 18:12:59

Téli sportok VINCZE SZABOLCS

Három téli olimpiára jutott ki a legjobb magyar sílövő, aki sportpályafutása harminc éve alatt végig dolgozott, hogy szponzorálja önmagát.

2019.03.15 23:15:28

Téli sportok BÁNKI JÓZSEF

ALAPVONAL. A Fradi nyitott klub, fajra, felekezetre való tekintet nélkül mindenkit saját gyermekének tart, a hatalmas népszerűség, a szenvedély és az elementáris erejű összetartozás pedig gyakran kisebbrendűségi érzést kelt az ellenfelekben, riválisokban.