Bode Miller és Lindsey Vonn tengerentúli sikere

Vágólapra másolva!
2011.12.02. 22:28
null
Bode Miller közel két éves szünet után tudott újra vk-versenyt nyerni Beaver Creekben (Fotó: Reuters)
Címkék
A svédországi Östersundban folytatódott a sílövők világkupa-sorozata, míg az alpesi sízők továbbra is Észak-Amerikában versenyeznek. Mind az európai, mind pedig az Egyesült Államokbeli helyszínen hazai sikernek örülhettek a szurkolók, a kakukktojás a kanadai Lake Louise volt, ahol azonban egy szomszéd, azaz ugyancsak amerikai versenyző vitte el a pálmát.

A női lesiklók Lake Louise-i versenyén eleinte szinte egymásnak adták a kilincset a versenyzők, az aktuális elsőnek járó pódiumon, de aztán az ötös rajtszámmal induló olasz Lucia Recchia három századdal megelőzte az amerikai Alice McKennist, s ezzel hosszabb időre konzerválta az éllovasok listáját. Végül közvetlenül az elit csoport rajtja előtt a svájci Dominique Gisin tett pontot az olasz diadalmenetének végére.

Sokáig úgy tűnt, hogy az összetett vk címvédője, a német Maria Riesch is jobb lesz majd náluk, mert a részidők erre engedtek következtetni, de a pálya utolsó részén végül még a dobogóról is leszorult.

Ennél is rosszabbul járt a világbajnoki címvédő osztrák Elisabeth Görgl és az óriás-műlesiklás vb-aranyérmese, a szlovén Tina Maze, akik az első tízbe sem tudtak bekerülni. Egy másik svájci, Lara Gut is a hajrában vesztette el az első helyet, sőt a dobogót is. Ugyanígy járt a svéd Anja Pärson is, aki pedig 68 századdal is vezetett, de végül ugyanennyivel kapott ki.

A nagy nevek közül már csak két amerikai volt hátra: Julia Mancuso azonban Pärsonhoz hasonlóan szerepelt, Lindsey Vonn viszont alaposan bekezdett, több mint egy másodperces előnyt harcolt ki a pálya elején, és ő nem is vesztegette el a végén, hanem még növelte is, és a végén több mint két másodpercet vert Gisinre.

Bár még több mint harmincan hátravoltak, a verseny érdemi része ezzel gyakorlatilag lezárult, hiszen az kizárt volt, hogy bárki, akár csak megközelíthesse Vonn kozmikus teljesítményét. A többiek csak a további helyezésekért szállhattak versenybe.

Ez először az összetett világkupa élén álló német Viktoria Rebensburgnak sikerült, aki le tudta szorítani a dobogóról Recchiát, ám végül ő maga sem lett érmes, mert óriási meglepetésre a negyvenes rajtszámmal induló liechtensteini Tina Weirather ha csak öt századdal is, de két másodpercen belülre tudott kerülni Vonnhoz képest. Weirathernek eddig a 17. hely volt a legjobbja világkupa-pályafutásában.

ALPESISÍ-VK, LAKE LOUISE (KANADA)
NŐI LESIKLÁS
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1: 53.19
2. Tina Weirather (liechtensteini) +1.95
3. Dominique Gisin (svájci) +2.06
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Viktoria Rebensburg (német) 230
2. Lindsey Vonn (amerikai) 222
3. Elisabeth Görgl (osztrák) 151

Amerikai győzelem született Beaver Creekben is, ahol közel két éves szünet után tudott újra vk-versenyt nyerni Bode Miller. A fenegyereknek kikiáltott síző egy egészen más dimenzióban versenyzett az addig célba érkezőkhöz képest: volt, hogy egy másodperc is volt az előnye, s végül 78 századdal vette át a vezetést.

Később aztán ketten is meg tudták közelíteni: az osztrák Klaus Kröll hátránya csak 14 század volt, a svájci Beat Feuz pedig még közelebb, 4 századra közelítette meg Millert, úgy, hogy az utolsó előtti időmérő pontnál még több mint fél másodperc volt a hátránya.

Végül azonban Miller elkönyvelhette pályafutása harmincharmadik világkupa-sikerét. Legutóbb ez még tavaly januárban sikerült neki Wengenben, igaz, azóta azért nyert egy olimpiai aranyat is.

BEAVER CREEK (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
FÉRFI LESIKLÁS
1. Bode Miller (amerikai) 1:43.82
2. Beat Feuz (svájci) +0.04
3. Klaus Kröll (osztrák) +0.14
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Didier Cuche (svájci) 209
2. Bode Miller (amerikai) 187
3. Aksel Lund Svindal (norvég) 185

Az östersundi férfi sprintversenyen a fekvő lövészetet követően még a norvég Emil Hegle Svendsen állt az élen, ám ő a másodikban egyszer rontott, így egy büntetőkörre kényszerült, s mint utóbb kiderült, ez végül a győzelmébe került. Így ugyanis a végig hibátlanul lövő svéd Carl Johan Bergman és honfitársa, Tarjei Bö is meg tudta előzni, akik közül a futás végül a svéd javára döntött.

A szerdai versenyt megnyerő francia Martin Fourcade ezúttal kénytelen volt megelégedni a negyedik hellyel, de az összetett világkupában továbbra is ő áll az élen. Bergman korábban eddig egy vk-versenyt tudott nyerni, még a 2005-2006-os idényben, a Lahtiban megrendezett sprintversenyen győzött, míg a 2007-es világbajnokságon vegyesváltóban volt aranyérmes.

SÍLÖVŐ-VK, ÖSTERSUND (SVÉDORSZÁG)
FÉRFI 10 KM-ES SPRINTVERSENY
1. Carl Johan Bergman (svéd) 24:22.5 (0)
2. Tarjei Bö (norvég) +7.6 (0)
3. Emil Hegle Svendsen (norvég) +13.0 (1)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Martin Fourcade (francia) 103
2. Michal Slesingr (cseh) 88
3. Carl Johan Bergman (svéd) 82

Böngésszék télisport-adatbankunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik