Björndalen bravúrja a tini-váltóval

Vágólapra másolva!
2012.12.09. 16:14
null
Björndalen vezérletével nyertek a norvégok (Fotó: Action Images – archív)
Három síszakágban öt világkupa-versenyt rendeztek vasárnap. A sílövők az ausztriai Hochfilzenben, a síugrók a 2014-es téli olimpia helyszínén, az oroszországi Szocsiban, a férfi alpesi sízők a franciaországi Val d'Isére-ben, a nők a svájci St. Moritzban versenyeztek.

 

Sílövészet

Hochfilzenben a váltóversenyeket rendezték vasárnap. A férfiak 4x7.5 km-es távján a Lars Helge Birkeland, Ole Einar Björndalen, Vetle Sjastad Christiansen, Henrik L'Abee-Lund összeállítású norvég csapat szerezte meg a győzelmet a franciák és az oroszok előtt.

Ugyan az északiak az olimpiai és a világbajnoki cím védői is ebben a számban, de a vb-aranyérmes gárdából egyedül Björndalen szerepelt a hochfilzeni csapatban, mert az ászok közül Emil Hegle Svendsen pihent, Tarjei Bö pedig betegséggel küszködik.

Így három fiatal került most a mély vízbe, akik közül Birkeland tartotta magát az élmezőnyben, Björndalen már az élre állt, Christiansen 47 másodpercesre növelte az előnyt, L'Abee-Lund pedig még Martin Fourcade félelmetes tempóját is tartani tudta, mindezt úgy, hogy a negyven lövésük során mindössze egy pót töltényt kellett elhasználniuk, ami egészen fantasztikus lövőteljesítmény.

SÍLÖVŐ-VK, HOCHFILZEN (AUSZTRIA)
FÉRFI 4x7.5 KM-ES VÁLTÓ
1. Norvégia 1:16.32.9 (0+1)
2. Franciaország +34.5 (0+6)
3. Oroszország +46.6 (0+9)
A nők 4x6 kilométeres váltóját ugyancsak a norvégok, pontosabban Fanny Horn, Synnöve Solemdal, Hilde Fenne, Tora Berger nyerte meg a franciák és az oroszok előtt.

Sokáig fej-fej mellett haladtak az éllovas csapatok a franciákkal, a németekkel és a csehekkel kiegészülve. A norvégok először a harmadik embereknél tudtak elszakadni a többiektől, miután Fenne az álló sorozatában hibátlanul lőtt, a többiek viszont többször is rontottak, a német Nadine Horchlernek pedig még büntetőkört is futnia kellett.

A norvégok fél perces előnnyel váltottak, náluk az összetett világkupában vezető Tora Berger volt a záró ember, s ő hozta is a papírformát, mindössze egy pót töltény felhasználásával is kényelmesen behozta csapatát az első helyre. A második helyért az ukránok és az oroszok vívtak nagy csatát, de végül Olena Pidrusna tempóját nem bírta az orosz Olga Viluhina.

NŐI 4x6 KM-ES VÁLTÓ
1. Norvégia 1:11.45.1 (0+5)
2. Ukrajna +30.4 (0+4)
3. Oroszország +45.4 (0+4)
Síugrás

A 2014-es téli olimpia helyszínén, az oroszországi Szocsiban folytatódott a síugrók világkupa-sorozata. A vasárnapi verseny győzelmét az osztrák Andreas Kofler szerezte meg két német, Richard Freitag és Andreas Wellinger előtt.

Az első sorozatot is Kofler nyerte már 101 és fél méteres ugrással. Ugyan a norvég Anders Bardal fél méterrel túl tudta szárnyalni, azonban neki a talajfogása nem volt tökéletes, így a pontok miatt a harmadik helyre szorult Freitag mögé. Az összetett világkupa éllovasai közül a német Severin Freund csak a tizedik, az osztrák Thomas Morgenstern csak a 17., honfitársa, a szombati győztes Gregor Schlierenzauer pedig a 27. lett.

Utóbbi kettő csak két-két helyet tudott javítani a második sorozatban, nem így Freund, aki 103 méterrel végül az ötödik helyre jött fel. Amikor az utolsó három versenyző sorra került, Wellinger állt az élen, aki az első sorozatban ötödik volt. Ugyan Bardal a nap legnagyobb ugrásával egészen 104 méterig repült, de megint páros lábbal érkezett, így végül a német mögé szorult.

Freitag 102 és féllel, igaz mindössze egy tized ponttal, de megelőzte honfitársát, de aztán jött Kofler, aki távolságban ugyaneddig jutott, a pontszámai viszont sokkal jobbak lettek, s végül majdnem tíz pontot vert a második helyezettre.

SÍUGRÓ-VK, SZOCSI (OROSZORSZÁG)
HS 106
1. Andreas Kofler (osztrák) 271.3 pont (101.5 m; 102.5 m)
2. Richard Freitag (német) 261.7 pont (100.0 m; 102.5 m)
3. Andreas Wellinger (német) 261.6 pont (100.0 m, 102.5 m)
A VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Severin Freund (német) 340 pont
2. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 288
3. Anders Bardal (norvég) 226
Alpesi sí

A franciaországi Val d'Isére-ben férfi óriás-műlesikló futamot rendeztek, amelyet az osztrák Marcel Hirscher nyert meg a német Stefan Luitz és az amerikai Ted Ligety előtt.

Az első futamot az összetett világkupa címvédője, Hirscher nyerte meg 56.69 másodperces idővel, de mindössze öt századdal előzte meg a szombati műlesiklás győztesét, a hazai pálya előnyét is élvező Alexis Pinturault. Ha ő nincs, akkor az első három helyen osztrák versenyző végzett volna, mert Philipp Schörghofer és Benjamin Raich lett a harmadik és a negyedik, de már fél másodperc körüli hátránnyal.

A második futamban viszont toronymagasan a német Stefan Luitz volt a legjobb, 55.82-es idővel, még a másodikra is majd' egy másodpercet vert. Ő az elsőbe futamban csak a 25. helyen zárt, s ekkor kevesen gondolták volna, hogy még a végső győzelemre is esélye lesz.

Az összetett világkupában vezető norvég Aksel Lund Svindal is csak Luitz mögé tudott bekerülni, de ez neki is elég volt arra, hogy végül a hatodik legyen. Hasonló volt a helyzet Ligetyvel is, így Luitz vezetett akkor, amikor Raich került sorra, akinek több mint egy másodperces előnye volt hozzá képest, de a pálya közepén nagyot hibázott, így végül a 23. helyig csúszott vissza.

Schörghofer 1.37-es előnyéből is 1.43-as hátrány lett a végére, s ő is csak a 16. helyre tudott beérni, Luitz viszont így már biztos dobogós volt. Pinturaultnak sokáig tartott a több mint két másodperces előnye, ő azonban a pálya végén rontott egy nagyot, s végül csak 27. lett.

Már csak Hirscher volt hátra, aki tudta: ha győz, akkor az összetett világkupában is az élre ugorhat. Ezt is tekintetbe véve inkább egy biztonsági pályát ment, s bár az eredeti két és fél másodperces előnye alaposan megcsappant, végül 1.16-ot így is meg tudott őrizni belőle, és ő lett az első.

ALPESISÍ-VK, VAL D'ISÉRE (FRANCIAORSZÁG)
FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Marcel Hirscher (osztrák) 1:54.10
2. Stefan Luitz (német) +1.16
3. Ted Ligety (amerikai) +1.42
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Aksel Lund Svindal (norvég) 440 pont
2. Ted Ligety (amerikai) 402
3. Marcel Hirscher (osztrák) 380
A svájci St. Moritzban vasárnap a nőknek is óriás-műlesiklásó versenyt rendeztek, amelyet a szlovén Tina Maze nyerte meg a német Viktoria Rebensburg és a francia Tessa Worley előtt.

Az első futamot az összetettben is élen álló Maze nyerte meg 53 századdal megelőzve Worleyt és 57-tel Rebensburgot. A negyedik svájci Lara Gutnak és az ötödik amerikai Lindsey Vonnak már egy másodpercen felüli hátránya volt, míg az összetett világkupában második német Maria Höfl-Riesch a kilencedik lett.

A német aztán nem tudott javítani, s végül kilencedikként is zárta a versenyt, míg Vonn ugyan végig ért, de egy nagy hiba miatt tetemes hátránnyal csak az utolsó, azaz 27. lett a célba érkezők között, és végül pontot sem kapott.

Ami Gutot illeti, ő az élre tudott állni, de csak addig, amíg Rebensburg célba nem ért, ugyanis a német a második futam legjobb idejét produkálva át is vette a vezetést. Ezzel a teljesítménnyel még Worley sem tudott mit kezdeni, így a négy százados előnyéből 47 százados hátrány lett, de még ez is elég volt, ahhoz, hogy Gut elé kerüljön.

Már csak Maze volt hátra, aki ebben a futamban lassabb volt Rebensburgnál, de olyan tetemes előnyt hozott, hogy abból még mindig maradt nyolc század a célban. Így aztán ismét növelte előnyét az összetettben s kiváló hétvégét zárt két első és egy második hellyel.

A futamon indult a magyar Miklós Edit is, aki a hatvanhat versenyző közül az első futamban hat másodperces hátránnyal az 50. helyen zárt, így nem került a második futamba.

ST. MORITZ (SVÁJC)
NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Tina Maze (szlovén) 2:11.07
2. Viktoria Rebensburg (német) +0.08
3. Tessa Worley (francia) +0.55
...
50. Miklós Edit (magyar)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Tina Maze (szlovén) 677 pont
2. Maria Höfl-Riesch (német) 443
3. Lindsey Vonn (amerikai) 414
86. Miklós Edit (magyar) 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik